Skip to main content

Γιάννης Μαρκόπουλος: «…Πρέπει να επενδύσουμε αποφασιστικά στην παιδεία και τον πολιτισμό…»

«“Εγώ είμαι ο τόπος σου. Ίσως να μην είμαι κανείς, αλλά μπορώ να γίνω αυτό που θέλεις” (Γιώργος Σεφέρης, “Η θάλασσα”)».

Με σκοπό την ανάδειξη του πνεύματος των Χριστουγέννων και τη μετάδοσή του στα παιδιά, ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος μεταγράφει κάλαντα από όλη την Ελλάδα, τα ενώνει με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και παραμύθια, και μας μιλά για τις γιορτινές του συναυλίες, με τίτλο «Τα κάλαντα», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 21 και 22 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα.

Τι σας ώθησε – ενέπνευσε να μεταγράψετε τα κάλαντα και άλλα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια από διάφορα σημεία της Ελλάδας;

«Σας θυμίζω την πρότασή μου για το μουσικό κίνημα Επιστροφή στις ρίζες, που σημαίνει “τον σχεδιασμό του μέλλοντος με άφθαρτα στοιχεία από τη ζωντανή παράδοση του κόσμου, σε συνδυασμό με επιλεγμένες σύγχρονες πληροφορίες τέχνης”. Όλη η ιδέα ξεκίνησε, βέβαια, όταν η εγγονή μου, αφού μου τραγούδησε τα κάλαντα, με ρώτησε γιατί τα λέμε. Με τις απαντήσεις μου, δεν κατάφερα να της απαντήσω ικανοποιητικά. Και τότε, αποφάσισα να τα παρουσιάσω για τα παιδιά, σαράντα χρόνια μετά τα Ριζίτικα που διασκεύασα και ενορχήστρωσα».

Τι καθρεφτίζουν τα κάλαντα και ποιος είναι ο συμβολισμός τους, ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε;

«Είναι μια σειρά τραγουδιών με θεματικό άξονα, που προσφέρουν μια ζωντανή επαφή με το παρελθόν και τις παραδόσεις που γέννησε η χώρα μας, που κρατούν το συναίσθημά τους μέχρι και σήμερα, με κάποια από αυτά να τραγουδιούνται και να παραμένουν αγαπημένα σε πείσμα του χρόνου, ενώ, δίπλα τους, κάποια άλλα – λιγότερο γνωστά – έρχονται να πάρουν νέα ζωή σε αυτή την παράσταση.

Τα κάλαντα έχουν υψηλή μελωδική ποιότητα, με χρώματα από αρχαίες και βυζαντινές μουσικές κλίμακες, εναλλασσόμενους ρυθμούς και καίρια λόγια, όπως αυτά αναπτύχθηκαν στην Ιωνία, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, τα Επτάνησα, την Πελοπόννησο, την Ρούμελη και αλλού. Τα κάλαντα συνδέονται με την παράδοσή μας, αλλά και με τη σημασία των ευχών, της υποδοχής και της φιλοξενίας, του καλωσορίσματος, συμβολίζουν την ανοιχτή κοινωνία, τις ανοιχτές πόρτες, την επικοινωνία, σε μια κοινωνία που τείνει να κλείνεται στον εαυτό της».

Πού αφιερώνετε αυτές τις συναυλίες;

«Στον υπέροχο και υπερβατικό κόσμο των παιδιών. Έναν κόσμο που τον αναζητούμε μέχρι το τέλος μας».

Ποια θα είναι η συντροφιά σας επί σκηνής;

«Τα τραγούδια θα αποδώσουν η παιδική χορωδία του Ωδείου Αθηνών “Μικροί Μουσικοί”, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Καλλιόπης Γερμανού και τη διδασκαλία της Χριστίνας Μιχαλάκη, και το μουσικό σύνολο Παλίντονος Αρμονία. Η Ξένια Καλογεροπούλου θα διηγηθεί υπέροχα ελληνικά λαϊκά παραμύθια, ενώ, επί σκηνής, θα βρεθούν οι ηθοποιοί Δημήτρης Μακαλιάς και Σωκράτης Πάτσικας στον ρόλο των βοηθών του Άγιου Βασίλη. Τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης έχει ο Λευτέρης Γιοβανίδης».

Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

«Πιστεύω ότι μια χώρα πρώτα αλώνεται και υποβαθμίζεται πνευματικά και πολιτιστικά και μετά οικονομικά».

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Πολιτική πολιτισμού. Μια εμπνευσμένη δημιουργική ενότητα όλων των δυνάμεων σε ένα νέο πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι. Πρέπει να επενδύσουμε αποφασιστικά στην παιδεία και τον πολιτισμό, για τα παιδιά και τους νέους που είναι το παραγωγικό μέλλον της χώρας. Η εργατικότητα, η καινοτομία, η ισότητα, η αξιοκρατία, η κοινωνική αλληλεγγύη και συμφιλίωση και η αισιοδοξία είναι, για μένα, απαραίτητα στοιχεία, για να έχει η χώρα ευοίωνο μέλλον».

Βλέπετε αίσιους οιωνούς για το μέλλον;

«“Εγώ είμαι ο τόπος σου. Ίσως να μην είμαι κανείς, αλλά μπορώ να γίνω αυτό που θέλεις” (Γιώργος Σεφέρης, “Η θάλασσα”)».

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη – Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 50, 30 (παιδικά, μαθητικά) ευρώ, Α΄ ζώνη: 42, 25  (παιδικά, μαθητικά) ευρώ, Β΄ ζώνη: 36, 21 (παιδικά, μαθητικά) ευρώ, Γ΄ ζώνη:  28, 17 (παιδικά, μαθητικά) ευρώ, Δ΄ ζώνη: 22, 13  (παιδικά, μαθητικά) ευρώ, Ε΄ ζώνη: 14, 8 (παιδικά, μαθητικά), 9 (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 – Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]