Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Άργος και στο Ναύπλιο, όπου τα τελευταία πέντε χρόνια υλοποιείται από το ΥΠΠΟ το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτιστικών υποδομών, με έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 23.000.000 ευρώ.
Η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους, το οποίο επεκτείνεται, εκσυγχρονίζεται και αποκτά νέα μόνιμη έκθεση, καθώς και στο υπό κατασκευή Επιγραφικό Μουσείο της πόλης, στο κτηριακό συγκρότημα των Στρατώνων του Καποδίστρια. Το έργο της αναβάθμισης και επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου υλοποιείται από την Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους στεγαζόταν, από τις αρχές τις δεκαετίας του 1960, σε κτηριακό συγκρότημα που αποτελείται από την ιστορική οικία του στρατηγού Δημητρίου Καλλέργη και ένα σύγχρονο κτήριο που προσαρτήθηκε σε αυτή, στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και Καλλέργη. Η Οικία Καλλέργη, κτισμένη το 1830, μετασκευάστηκε κατάλληλα για να μετατραπεί σε μουσειακό χώρο κατά το διάστημα 1956-1957, ενώ η προσθήκη του σύγχρονου κτηρίου, που κτίστηκε με έξοδα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, εγκαινιάστηκε το 1961.Από το 2014 το Μουσείο παραμένει κλειστό για το κοινό.

Το έργο που υλοποιεί, σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει συνολικό προϋπολογισμό 6.500.000 ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που διαχειρίζεται το ΥΠΠΟ και από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027», και εθνικούς πόρους του ΥΠΠΟ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2025. Στο Μουσείο πρόκειται να φιλοξενηθούν, μεταξύ άλλων, ευρήματα από εμβληματικά μνημεία του Μυκηναϊκού πολιτισμού, από τις αρχαιολογικές έρευνες των Μυκηνών και της Λέρνας. Το εν εξελίξει έργο περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση και αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων κτηρίων, επέκταση, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και αποκατάσταση της στοάς, στην αυλή του Μουσείου, όπου έχουν ενσωματωθεί ψηφιδωτά του 6ου αι. μ.Χ. από το Άργος με παραστάσεις των δώδεκα μηνών, κυνηγιού και διονυσιακής σκηνής, καθώς και ψηφιδωτά του τέλους του 5ου αι. μ.Χ. από τη θέση Άγιος Ταξιάρχης με προσωποποιήσεις των τεσσάρων εποχών του έτους και της Απόλαυσης.

Το πλήρως ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο εντάσσεται στον ιστό της σύγχρονης πόλης και σε άμεση γειτνίαση και συνέργεια με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Αργολίδας στη δυτική πτέρυγα του παρακείμενου ιστορικού κτηρίου των Στρατώνων του Καποδίστρια. Στα δύο αυτά Μουσεία προβάλλεται με σύγχρονο τρόπο επάξια η μακρά διαχρονική ιστορία του Άργους και της ευρύτερης περιοχής επιρροής του στην αρχαιότητα.
Στην ανατολική διώροφη πτέρυγα -εμβαδού περίπου 650 τ.μ.- του μνημειακού συγκροτήματος των Στρατώνων, εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς το έργο της συνολικής δομικής της αναβάθμισης, προκειμένου να φιλοξενήσει το Επιγραφικό Μουσείο του Άργους. Το έργο, προϋπολογισμού άνω των 2.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτελείται από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων, είναι σε πλήρη εξέλιξη, με διασφάλιση προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους χώρους του νέου μουσειακού χώρου. Η ανάγκη δημιουργίας Επιγραφικού Μουσείου στο Άργος υπαγορεύθηκε από ένα μοναδικό εύρημα, δεκάδες χάλκινες ενεπίγραφες πινακίδες, που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο σωστικής ανασκαφής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, το 2000, το οποίο αποτελεί το επίσημο οικονομικό αρχείο της αρχαίας πόλης του Άργους. Τα κείμενα των πινακίδων αποτελούν απολογισμούς διαχείρισης των χρημάτων που ήταν κατατεθειμένα στο «θησαυρό», δηλαδή στα θησαυροφυλάκια του ιερού της Αθηνάς Πολιάδος, πολιούχου του Άργους.

Κατά την επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο του Άργους και τις Ρωμαϊκές Θέρμες, η Λίνα Μενδώνη έδωσε οδηγίες προς την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων για άμεση έναρξη του έργου αποκατάστασης των Θερμών και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας του χώρου, προκειμένου να διερευνηθεί αν είναι δυνατή η φιλοξενία εκδηλώσεων το καλοκαίρι.
Ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο Άργους με τον Δήμαρχο Ιωάννη Μαλτέζο και τους συνεργάτες του, με αντικείμενο έργα, δράσεις και παρεμβάσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται στον Δήμο Άργους-Μυκηνών. Μετά τη σύσκεψη, η Υπουργός δήλωσε:

«Είμαστε εδώ, σήμερα, με κλιμάκιο του ΥΠΠΟ, τον Γενικό Γραμματέα, την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και τους αρμόδιους Διευθυντές, προκειμένου να δούμε από κοντά την εξέλιξη των έργων, που υλοποιούνται από τις υπηρεσίες μας και οι οποίες σταδιακά ολοκληρώνονται. Στόχος μας είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο να μπορέσει να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες του Άργους μέσα στους πρώτους μήνες του 2026. Το ίδιο ισχύει και για το Επιγραφικό Μουσείο στην ανατολική πτέρυγα των στρατώνων του Καποδίστρια, που παραχωρήθηκε από το Δήμο. Οφείλουμε να τιμήσουμε την παραχώρηση και να ολοκληρώσουμε τη μουσειακή αυτή υποδομή σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Με την ίδρυση του Επιγραφικού Μουσείου στους καποδιστριακούς στρατώνες -στη δυτική πτέρυγα των οποίων φιλοξενείται το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού- και με την αναβάθμιση, την επέκταση και την επανέκθεση του παρακείμενου Αρχαιολογικού Μουσείου, η πόλη του Άργους αποκτά πλήρως εκσυγχρονισμένες μουσειακές υποδομές, οι οποίες αναδεικνύουν τον μοναδικό πολιτιστικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής στη μεγάλη ιστορική διαχρονία και δημιουργούν έναν νέο αναπτυξιακό πόρο για την πόλη και την Αργολίδα. Η Αργολίδα είναι η μόνη περιφερειακή ενότητα της πατρίδας μας, που φιλοξενεί τρεις μείζονες αρχαιολογικούς χώρους, που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στον Δήμο σας ανήκει ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών, στον οποίον η Εφορεία Αρχαιοτήτων ολοκληρώνει ένα ακόμη έργο, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Πελοποννήσου- ΕΣΠΑ 2021-2027. Η μεγάλη εκκρεμότητα στο χώρο είναι η αποκατάσταση του παλαιού περιπτέρου του «Ξενία», μόνιμο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Το έργο της αποκατάστασης και της επανάχρησής του ως χώρου προβολής και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών και της ιστορίας των Ατρειδών, είναι στον άμεσο προγραμματισμό μας».

Επίσκεψη στο Ναύπλιο
Στο Ναύπλιο, το κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού υπό την Λίνα Μενδώνη διενήργησε αυτοψία στο κτήριο του Παλαιού Τελωνείου, στο Ναό του Αγίου Νικολάου και στο κτήριο Βίγγα. Και στα τρία μνημεία βρίσκονται σε εξέλιξη έργα που εκτελούν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το κτήριο του Παλιού Τελωνείου, στην παραλιακή οδό της πόλης, αποτελεί τοπόσημο για την πόλη του Ναυπλίου. Το κτίριο, έργο ίσως του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, χτίστηκε το 1830 για χρήση ως Τελωνείο. Έχει ορθογώνια κάτοψη, με ισόγειο επιφάνειας 376 τετραγωνικά μέτρα και πατάρι. Ως τελωνείο λειτούργησε μέχρι το 1999. Το Υπουργείο Πολιτισμού δια της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Πελοποννήσου αποκαθιστά το μνημείο, το οποίο πρόκειται να αξιοποιηθεί ως χώρος εκθέσεων και πολλαπλών πολιτιστικών λειτουργιών, εξυπηρετώντας τον Δήμο Ναυπλιέων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Το κτήριο Βίγγα, επί της πλατείας Συντάγματος και δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, απαλλοτριώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Χτίστηκε το 1878 σε οικόπεδο που ανήκε στον Γενναίο, γιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Στο ισόγειό του στέγασε το τυπογραφείο της εφημερίδας «Αργολίς», έκδοση και ιδιοκτησία των αδερφών Βίγγα. Από το 1929 έως το 1930 στο ισόγειο του κτηρίου λειτουργούσαν καφενείο και κουρείο, ενώ πριν την Κατοχή στεγάστηκε εκεί η Λέσχη Αξιωματικών. Επί ιταλικής Κατοχής, ο πρώτος όροφος χρησιμοποιήθηκε από τους Ιταλούς ως Καραμπινιερία και κρατητήριο, ενώ μετά το 1945 συνέχισε να λειτουργεί ως Λέσχη Αξιωματικών.
Το κτήριο Βίγγα αποκαθίσταται, επίσης, από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Πελοποννήσου. Τα δύο προαναφερθέντα μνημεία, τα οποία ολοκληρώνονται και επαναλειτουργούν εντός του τρέχοντος έτους, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 4.500.000 ευρώ από πόρους το Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ- ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου, στην Παλιά Πόλη του Ναυπλίου από τα πλέον εμβληματικά του μνημεία, τα τελευταία χρόνια παρουσίασε μείζονα προβλήματα υγρασίας και κατάρρευσης της στέγης του. Η αρχική φάση του μνημείου ανάγεται στο 1713, ενώ η κύρια ανακατασκευή του έγινε το 1836. Ο ναός έχει πολύ σημαντικό τοιχογραφικό και αγιογραφικό διάκοσμο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παραστάσεις. Ο ναός ακολουθεί τον τύπο της μονόχωρης βασιλικής με κλασικά και νεοβυζαντινά χαρακτηριστικά, ενώ το ξύλινο τέμπλο, οι μαρμάρινες διακοσμήσεις του αποτελούν μοναδικά δείγματα τέχνης. Το έργο της αποκατάστασης του οικοδομήματος έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, ενώ τη συντήρηση του διακόσμου η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων. Το έργο, το οποίο αποδίδεται εκ νέου στη λατρεία το καλοκαίρι 2025, χρηματοδοτείται με 2.000.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου ΕΣΠΑ 2021-2027.
Ακολούθησε συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο Ναυπλίου, με τον Δήμαρχο Δημήτρη Ορφανό και τους συνεργάτες του, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟ, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα εν εξελίξει έργα στην περιοχή, αλλά και οι πρωτοβουλίες της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου και των μνημείων της.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε:
«Είμαστε εδώ σήμερα με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟ, προκειμένου να δούμε από κοντά τα έργα που εκτελούνται από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στην πόλη του Ναυπλίου. Είναι, η πρώτη φορά που γίνονται συγχρόνως τόσα έργα και με αυτούς τους προϋπολογισμούς στο Δήμο Ναυπλιέων.
Το Τελωνείο, ένα κτήριο που συζητούσαμε τουλάχιστον 15 χρόνια ότι πρέπει να αποδοθεί στην πόλη, ολοκληρώνεται και θα είναι προσβάσιμο στους Ναυπλιείς και τους επισκέπτες από τις αρχές του καλοκαιριού. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ένα σημαντικό μνημείο, που αγαπούν οι κάτοικοι, που είχε τεράστια προβλήματα, ήταν σχεδόν υπό κατάρρευση, αποκαθίσταται και συντηρείται, ώστε να αποδοθεί στη λατρεία μέσα στο καλοκαίρι.
Το Κτήριο Βίγγα, που για χρόνια αποτελούσε πληγή στην Πλατεία Συντάγματος, αποκαθίσταται και εντός του 2025, η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα μπορεί μεταστεγαστεί εκεί, επιτρέποντας έτσι να μελετηθεί σωστά το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, ένα βενετσιάνικο κτήριο, και να αποκατασταθεί. Ενα έργο δύσκολο που πρέπει, όμως, άμεσα να δρομολογηθεί. Ο στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επένδυση σε μία πόλη με τεράστιο πολιτιστικό και ιστορικό φορτίο. Τα έργα πρέπει να ολοκληρώνονται στα χρονοδιαγράμματά τους, με σωστές μελέτες και διασφαλισμένους προϋπολογισμούς».

Κλείνοντας την επίσκεψή της στο Ναύπλιο, η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το Μονοπάτι της Αρβανιτιάς, όπου επίκειται να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες σταθεροποίησης των βραχωδών πρανών, βάσει ερευνητικού προγράμματος που έχει υλοποιήσει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ με Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων. Το έργο, προϋπολογισμού 4.750.000 ευρώ, υλοποιείται με πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Ναυπλίου, με στόχο την ασφάλεια και την αναβάθμιση της διαδρομής, που αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς περιπάτους της περιοχής. Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού εκπονεί μελέτη για την αποκατάσταση των υπερκειμένων οχυρώσεων, όταν ολοκληρωθεί η στερέωση των βράχων.
Την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συνόδευσαν ο Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ολυμπία Βικάτου, οι Διευθυντές Αναστηλώσεων Αρχαίων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων Θεμιστοκλής Βλαχούλης και Κωνσταντίνος Φρισήρας, ο προϊστάμενος της ΕΔΕΠΟΛ Γιάννης Μυλωνάς, στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και άλλα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού.