Skip to main content

Σε αναμονή τού ανθρώπου που ψηλά κοιτά

Photo © Acropolis Museum / Giorgos Vitsaropoulos

Σκέφτομαι μόνο· κι εύχομαι

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Με θετικό πρόσημο για την προοπτική επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ολοκληρώθηκε το 2024, με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης να χαιρετίζουν τη στάση της βρετανικής· καθώς, μετά και τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιρ Στάρμερ στη  Ντάουνινγκ Στριτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως δεν έχει σκοπό να σταθεί εμπόδιο σε ενδεχόμενη συμφωνία της Αθήνας με το Βρετανικό Μουσείο.

Η μετακίνηση της νυν βρετανικής κυβέρνηση από τον αρνητισμό προηγούμενων αλλά και η συνομολογία του Βρετανικού Μουσείου περί καλού κλίματος, αποτελούν  βάση πάνω στην οποία αναμένεται να ευδοκιμήσει, στο βάθος του απαιτούμενου χρόνου, η ικανοποίηση του διαχρονικού Αιτήματος.

Από βρετανικής πλευράς, υψηλόβαθμα στελέχη διαβεβαιώνουν πως έχει γίνει πρόοδος, με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου και πρώην πρωθυπουργό  Τζορτζ Όσμπορν,  να αναφέρει στο εβδομαδιαίο podcast  Political Currency: «επιδιώκουμε να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια ρύθμιση όπου, κάποια στιγμή, κάποια από τα Γλυπτά θα βρεθούν στην Αθήνα, όπου, φυσικά, ήταν η αρχική θέση τους. Και σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα μας δανείσει μερικούς από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της. Σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο σε αυτό, αλλά απέχουμε ακόμα από την επίτευξη μιας συμφωνίας».

BBC, «The Guardian», «The Economist» και άλλα έγκριτα Μέσα εκτιμούν ότι τα Γλυπτά  επιστρέφουν στη γενέτειρά τους· «μπορεί να μετακινηθούν στην Ελλάδα το 2025 ή, τουλάχιστον, οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους να κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», ανέφερε το περιοδικό «Economist» στην ετήσια έκδοσή του για τις προβλέψεις της νέας χρονιάς.

Διεθνή δημοσιεύματα επισημαίνουν, επίσης, πως πολλά από τα επιχειρήματα κατά της επιστροφής έχουν, πλέον, καταρριφθεί, υπογραμμίζουν τη συστηματική προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και τη σταθερή στροφή της βρετανικής κοινής γνώμης υπέρ της Επιστροφής·  «να επιστρέψουν στην Ελλάδα» απάντησε το 53% των ερωτηθέντων Βρετανών σε νέα δημοσκόπηση του YouGov, που διεξήχθη  έναν μήνα πριν.

Ως σημαντικά θετική καταγράφεται,  στο πλαίσιο της λεγόμενης Ηθικής των Μουσείων, και η ενίσχυση της  τάσης επαναπατρισμού  πολιτιστικών κειμηλίων στις χώρες προέλευσής τους.

Από την πρώτη στιγμή της βίαιης αφαίρεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησαν οι αντιδράσεις, με την  πιο μακροχρόνια εκκρεμή υπόθεση στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς να φτάνει ως το σήμερα με συναντήσεις, δηλώσεις, δημοσιεύματα, αναγκαίες μυστικές διαπραγματεύσεις….. Κι  όλος ο «θόρυβος»…  μοιάζει να διαλύεται στον ιερό τόπο Προσμονής· εκεί, κάτω από το αττικό φως· εκεί που το μόνο που ακούγεται είναι οι ανάσες του ακρωτηριασμένου Μνημείου, που με λαμπρότητα -πόση, Θεέ μου, λαμπρότητα…,   προσμένει τα ζωτικής σημασίας μέλη του· εκεί, στη στωική αναμονή, που ο χρόνος όλος είναι μια στιγμή, που ο χρόνος είναι άπειρος, είναι ένας.

Τώρα είναι  Ιανουάριος· όχι του 2025·  πιο μετά. Δεν έχει περάσει καιρός, που αξιωθήκαμε να  ζήσουμε τη συγκλονιστική Επιστροφή των Γλυπτών· είδαμε -με τα μάτια, το μυαλό, την καρδιά- τη δικαίωση του Αιτήματος. Τώρα, στέκομαι μπροστά τους· δίπλα μου, η μικρή ανιψιά μου. Θέλω να της μιλήσω για το ιστορικό, για την προσπάθεια, για τους αγώνες που δόθηκαν· δεν το κάνω, ήδη ξέρει αρκετά· εξάλλου, μοιάζει τη στιγμή αυτή να περπατά πάνω στη συγκλονιστική, φωτεινή  διαδρομή που ενώνει το «τώρα» με το τόσο απέραντα μακρινό «τότε», που είναι, όμως, τόσο απόλυτα «εδώ».  Κοιτώ μαζί της και την κοιτώ. Δεν μιλώ. Δεν μιλάμε. Σκέφτομαι μόνο· κι εύχομαι. Εύχομαι στον δικό της κόσμο, καμία μάχη για τα αυτονόητα να μη χρειάζεται να δοθεί· όλες να είναι κερδισμένες· στέρεες βάσεις και εφαλτήρια για μάχες άλλες,  υψηλών πολιτικών, κοινωνικών, πνευματικών στόχων τού ανθρώπου που ψηλά κοιτά.