Skip to main content

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο Museum Big Data (MBD2024) ξεκινά στην Αθήνα

Το συνέδριο MBD2024 διοργανώνεται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Εργαστήριο Μουσειολογίας & Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικών Εκδόσεων) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο για τα Μεγάλα Δεδομένα στα Μουσεία (Museum Big Data – MBD2024) θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Νοεμβρίου 2024 στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Πανεπιστημίου 30 στην Αθήνα, με δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης.

Το συνέδριο αποτελεί σημείο συνάντησης ακαδημαϊκών, επαγγελματιών των μουσείων, ειδικών στα μεγάλα δεδομένα και καινοτόμων της ψηφιακής τεχνολογίας, με στόχο τη διερεύνηση της συμβολής των μεγάλων δεδομένων στη διαχείριση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, φιλοδοξεί να παρουσιάσει πειραματικές εργασίες καθώς και βέλτιστες πρακτικές από ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς και μνήμης, όπως γκαλερί, αρχεία βιβλιοθηκών, των οποίων το έργο μπορεί να προσφέρει εμπνευσμένα παραδείγματα για τον τομέα των μουσείων.

Οι θεματικές του συνεδρίου περιλαμβάνουν:

·        Ανάλυση μεγάλων δεδομένων σε πολιτιστικούς φορείς

·        Λήψη αποφάσεων με βάση τα δεδομένα για τη διοίκηση μουσείων

·        Τεχνολογίες ψηφιοποίησης και διατήρησης πολιτιστικού υλικού

·        Ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη μέσω δεδομένων

·        Ηθικά και ιδιωτικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση μεγάλων δεδομένων στα μουσεία

Σημειώνεται ότι το συνέδριο είναι ανοιχτό σε όλους και η διαδικτυακή παρακολούθηση δωρεάν μέσω zoom https://ionio-gr.zoom.us/j/98499042110 Η υβριδική μορφή του συνεδρίου προσφέρει τη δυνατότητα ευρύτερης συμμετοχής, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας πλατφόρμας για ανταλλαγή γνώσεων και καινοτομίας σχετικά με το πώς τα μεγάλα δεδομένα μπορούν να μετασχηματίσουν τα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους στην ψηφιακή εποχή.

Το συνέδριο MBD2024 διοργανώνεται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Εργαστήριο Μουσειολογίας & Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικών Εκδόσεων) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εγγραφείτε εδώ: www.easyconferences.org/mbd2024/register και μάθετε περισσότερα για το Συνέδριο: https://2024.museumbigdata.org/

Σχετικά με το Εργαστήριο Μουσειολογίας

Το Ερευνητικό Εργαστήριο Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΕΕΜ-ΙΠ) ιδρύθηκε το 2015 με στόχο να φιλοξενεί και υποστηρίζει τις ερευνητικές και διδακτικές ανάγκες και δραστηριότητες που συνδέονται με τις μουσειολογικές και πολιτισμικές σπουδές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Η κύρια αποστολή του είναι η ανάπτυξη θεωρίας, πρακτικής και έρευνας σε όλο το φάσμα της επιστήμης της Μουσειολογίας στο πλαίσιο προαγωγής των αρχών και των σκοπών της διεπιστημονικότητας με έμφαση στα μουσεία, στα μνημεία και στα πολιτισμικά αγαθά στο σύγχρονο περιβάλλον.

Το ΕΕΜ-ΙΠ συντάσσεται με τις κατευθύνσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM – International Council of Museums) και της UNESCO. Η εξωστρεφής παρουσία του συνιστά βασική στρατηγική επιλογή που συμβαδίζει όχι μόνο με την ελληνική και διεθνή έρευνα, πρακτική και εμπειρία, αλλά και με τις διεθνείς τάσεις της ερευνητικής δραστηριότητας και επικοινωνίας με άλλους ερευνητικούς και πολιτισμικούς θεσμούς και μονάδες, έχοντας σκοπό την εδραίωση δημιουργικών συνεργασιών.

Το όραμα του ΕΕΜ-ΙΠ συνοψίζεται στη φράση «Μουσεία, Μνημεία, Πολιτισμός και Έρευνα που Ενθουσιάζει», η οποία ενσωματώνει τους κύριους άξονες προσανατολισμού και δράσης αποτελώντας βασικές παραμέτρους για ανάπτυξη του πολιτισμικού κεφαλαίου και της μνημειακής και μουσειολογικής αναβάθμισης και παραγωγής. Στις στρατηγικές επιλογές του ΕΕΜ-ΙΠ ανήκουν σημαντικές αξίες, όπως: η χωρίς αποκλεισμούς εξωστρέφεια, συνεργατικότητα και συμμετοχικότητα, η διαφορετικότητα, ο σεβασμός του ανθρώπου και του κοινωνικού, φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, ο πολιτισμός και η έρευνα για την ποιότητα ζωής.