Skip to main content

Λίνα Μενδώνη: Το ΥΠΠΟ προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες στους αρχαιολογικούς χώρους

Παρέμβαση της Υπουργού Πολιτισμού στον «ΑΝΤ1» και την εκπομπή «Το Πρωινό»

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με παρέμβασή της στην εκπομπή του «ΑΝΤ1», «Το Πρωινό», σχετικά με την απουσία ασθενοφόρου στο Ηρώδειο σε ιδιωτικές παραστάσεις, σημείωσε ότι «ο ιδιώτης είναι αυτός ο οποίος έχει όλη την εξυπηρέτηση της παράστασης» και ότι  το «Ελληνικό Φεστιβάλ, όταν έχει τις δικές του παραστάσεις, τις δικές του παραγωγές ή αυτές που έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του, φροντίζει και έχει ανάλογη εξυπηρέτηση: και με γιατρούς, και με νοσηλευτές και με ασθενοφόρο και είναι σε άμεση συνεργασία με το ΕΚΑΒ».

Γιώργος Λιάγκας: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή και την ευχαριστούμε για αυτό πάρα πολύ την Υπουργό Πολιτισμού. Κυρία Μενδώνη καλή σας ημέρα. Σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.

Λίνα Μενδώνη: Καλημέρα σας. Να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη σειρά τους. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει την υποχρέωση και έχει στην Ακρόπολη -εκτός από τους εθελοντές Ερυθροσταυρίτες που είπατε- όλο το ωράριο λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου και του Ηρωδείου, που είναι επισκέψιμοι από 8.00 το πρωί με 20.00 το βράδυ, και νοσηλευτές και γιατρούς και νοσοκομειακό, ασθενοφόρο. Αυτό, διότι το κράτος έχει την απόλυτη ευθύνη λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, όταν λειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι. Τώρα, στο Ηρώδειο, έχουμε το Ελληνικό Φεστιβάλ που είναι εποπτευόμενος οργανισμός του ΥΠΠΟ, και όταν έχει τις δικές του παραστάσεις, τις δικές του παραγωγές ή αυτές που έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του, φροντίζει και έχει ανάλογη εξυπηρέτηση- και με γιατρούς, με νοσηλευτές και με ασθενοφόρο- και είναι σε άμεση συνεργασία με το ΕΚΑΒ. Από εκεί και πέρα, το Ηρώδειο, όπως όλα τα μνημεία της χώρας μας, προφανώς ανήκουν στο κράτος. Το Ηρώδειο, όμως, το παραχωρεί το κράτος σε ιδιώτες για τις δικές τους ιδιωτικές εκδηλώσεις.

Γ.Λ.: Για να κάνουν συναυλίες…

Λ.Μ: Βεβαίως, σε συμβατές με το μνημείο εκδηλώσεις. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνεται είναι ο ιδιώτης να φροντίζει -όπως φροντίζει για το υπόλοιπο σέρβις της παράστασής του- και για αυτό. Είναι αποκλειστικά θέμα του ιδιώτη παραγωγού.

Γ.Λ.: Μου επιτρέπετε μόνο μία παρατήρηση επειδή σας εκτιμώ βαθιά και γνωρίζω το έργο σας. Πραγματικά είστε εξαιρετική Υπουργός Πολιτισμού. Θεωρώ, ταπεινά, το λέω, ταπεινά, επειδή στο μυαλό, επικοινωνιακά και μόνο, στο μυαλό όλων μας το εμβληματικό μας Ηρώδειο, που υπεραγαπάμε, και πόσο μάλλον εσείς που είστε και αρχαιολόγος, θα έπρεπε να είναι υπό την σκέπη, υπό την αιγίδα του κράτους, θα έπρεπε εσείς, γνώμη μου ταπεινή, να υποχρεώνετε τον κάθε ιδιώτη, όπως 8 το πρωί με 8 το βράδυ έχει  το Ηρώδειο κανονικά σαν αρχαιολογικός χώρος ασθενοφόρο, θα έπρεπε να υποχρεώνετε εσείς τον ιδιώτη να πληρώνει από την τσέπη του και να έχει ασθενοφόρο, ώστε να πάει ο θεατής ή η Μαρινέλλα ή οποιοσδήποτε- σήμερα ο Κατσαρός- που νοίκιασε το χώρο και να βλέπει απέξω ένα ασθενοφόρο. Γνώμη μου ταπεινή κυρία Μενδώνη, πραγματικά.

Λ.Μ.: Η  Ελλάδα δε νοικιάζει τα μνημεία της. Η Ελλάδα τα παραχωρεί. Λοιπόν ο ιδιώτης είναι αυτός ο οποίος έχει όλη την εξυπηρέτηση της παράστασης.

Γ.Λ.: Να τον υποχρεώνετε…

Λ.Μ.: Δεν είναι τόσο απλό…

Γ.Λ.: Και αυτό που μας είπε η καλή Σαμαρείτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε κάποιες περιπτώσεις να σταματάει το πρόγραμμα και να λένε αν υπάρχει κάποιος γιατρός ανάμεσα στους θεατές δεν είναι ωραίο αυτό να ακούγεται στο Ηρώδειο…

Λ.Μ.: Θα συμφωνήσω μαζί σας με αυτό που λέτε. Αλλά θα πρέπει και οι ιδιώτες να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, διότι είμαστε πολύ εύκολοι στο να τα ρίχνουμε όλα στο κράτος. Το ΥΠΠΟ προσφέρει -και να σας πω και κάτι- ιατρικές υπηρεσίες στους αρχαιολογικούς χώρους. Δεν είναι μόνο η Ακρόπολη. Είναι και οι άλλοι χώροι, είναι οι Δελφοί, η Λίνδος, είναι και άλλοι χώροι…, η Κνωσσός. Οι ιατρικές υπηρεσίες πληρώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, ακριβώς για να εξυπηρετούμε τους ανθρώπους που μας τιμούν και έρχονται στη χώρα μας. Δεν επιβαρύνουμε καθόλου το ΕΚΑΒ, διότι στο ΕΚΑΒ έχουν δικαίωμα πρόσβασης όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Γ.Λ.: Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Μενδώνη.

Λ.Μ.: Επί τη ευκαιρία, εγώ θα ήθελα να δώσω από την καρδιά μου εκατομμύρια ευχές στη Μαρινέλλα. Την αγαπάμε όλοι και  θέλουμε γρήγορα να γίνει καλά.