Skip to main content

Ηνωμένο Βασίλειο: Συζητήσεις μεταξύ ΥΠΠΟ και Βρετανικού Μουσείου για επαναπατρισμό εκθεμάτων

Photo:EPA

Συνέντευξη στον Guardian της νέας υπουργού Πολιτισμού της Βρετανίας

Το Βρετανικό Μουσείο έχει ανοίξει διάλογο με τη βρετανική κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα πιθανού επαναπατρισμού εκθεμάτων, σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού του Hνωμένου Βασιλείου Λίσα Νάντι σε συνέντευξή της στον Guardian.

Η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι η κυβέρνηση κοιτάζει το θέμα επαναπατρισμού πολύτιμων αντικειμένων από τα βρετανικά Μουσεία, διεξάγοντας ήδη συζητήσεις με αυτά, περιλαμβανομένου του Βρετανικού Μουσείου κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου του, Τζορτζ Όσμπορν, να την προσεγγίσει.

Η κ. Νάντι παραδέχεται ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με το θέμα αυτό, αλλά σημείωσε πως η ίδια θέλει η κυβερνητική προσέγγιση να είναι όμοια σε όλες τις περιπτώσεις. Όπως σχολίασε, «τα τοπικά Μουσεία αυτή τη στιγμή μπορούν να λαμβάνουν μόνα τους αποφάσεις, ενώ τα εθνικά ιδρύματα δεν μπορούν».

Ο Guardian σημειώνει παρόλα αυτά πως ο Πρωθυπουργός Στάρμερ έχει πει ότι δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο του 1963 που στην ουσία απαγορεύει τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Σημειώνεται πως ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κρις Μπράιαντ είχε διευκρινίσει απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση σε επίπεδο Υπουργών Πολιτισμού των δύο χωρών για το θέμα των Γλυπτών.