Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υπέγραψε την Τετάρτη 7 Αυγούστου με τον Δήμαρχο της Ηρωικής Πόλης Νάουσας Νίκο Κουτσογιάννη, Προγραμματική Σύμβαση για την έρευνα και την ανάδειξη του Αρχαίου Γυμνασίου της Μίεζας, όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο.
Σκοπός της σύμβασης, διάρκειας τριών ετών, είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων που διασφαλίζουν την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Μίεζας και ειδικότερα ερευνητικών εργασιών και δράσεων προστασίας και αποκατάστασης του αρχαίου Γυμνασίου της Μίεζας, στο πλαίσιο της ανάδειξης του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου.
Το έργο χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟ και τον Δήμο της Ηρωικής Πόλης Νάουσας και περιλαμβάνει εργασίες αποχωμάτωσης, αρχαιολογική-ανασκαφική έρευνα του αρχαίου Γυμνασίου, αποκάλυψη των ψηφιδωτών που εντοπίσθηκαν στις αίθουσες της ανατολικής πτέρυγας του μεγάλου περιστυλίου, καθαρισμούς και συστηματική τεκμηρίωση της κατάστασης τους, εκπόνηση μελέτης συντήρησης των ψηφιδωτών, τοπογραφική, σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση των κατά χώραν ευρημάτων και των αρχιτεκτονικών μελών, καθαρισμό, συντήρηση, καταγραφή χαρακτηριστικής κεραμικής, καθώς και λοιπών κινητών ευρημάτων, γεωφυσική έρευνα στην περιοχή του γυμνασίου-θεάτρου και σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ, στα δυτικά του θεάτρου και του γυμνασίου, όπου έχουν αποκαλυφθεί οικιστικά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, σύνταξη μελετών για την αποκατάσταση -αναστήλωση του δυτικού τμήματος του ξυστού και την γενικότερη ανάδειξη των αρχαίων καταλοίπων του Γυμνασίου.
Η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε:
«Βρίσκομαι εδώ, επειδή πιστεύω στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να έχει αυτό το έργο, που ξεκινά, τυπικά, με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο της Ηρωικής Πόλης Νάουσας. Ο πολιτισμός, πέρα από τον κοινωνικό του ρόλο, είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για όλες τις περιοχές της πατρίδας μας, οι οποίες αποτελούν ένα αρχαιολογικό παλίμψηστο. H Ημαθία αποτελεί ξεχωριστό παράδειγμα. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε, να αναδείξουμε, να συντηρήσουμε, να αποδώσουμε τα εκατοντάδες χιλιάδες ιστάμενα μνημεία τα οποία έχουμε στην πατρίδα μας. Το Γυμνάσιο της Μίεζας, συνολικής έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων, με το μεγάλο περιστύλιο-παλαίστρα, την επιβλητική δωρική στοά, τον «ξυστό» που έχει μήκος ενός σταδίου (περ. 200 μ), τους ανδρώνες και τα ψηφιδωτά είναι το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο γνωστό εκπαιδευτικό ίδρυμα των κλασικών χρόνων. Ο χώρος του Γυμνασίου της Μίεζας είναι το πρώτο πανεπιστήμιο της οικουμένης, όπως το δημιούργησαν οι Μακεδόνες. Το Γυμνάσιο της αρχαίας Μίεζας αποτέλεσε τον τόπο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο και τους νεαρούς Μακεδόνες, που με τη δράση τους άλλαξαν τον αρχαίο Κόσμο, δημιουργώντας την Ελληνιστική Οικουμένη. Το αρχαίο θέατρο που σχετιζόταν άμεσα με το Γυμνάσιο έχει ήδη αποκατασταθεί και αναδειχτεί ώστε να υποδέχεται επισκέπτες και να φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις. Η Μίεζα η οποία έχει ενταχθεί στον αρχαιολογικό χάρτη και με τις παλαιότερες προσπάθειες που έγιναν, αλλά κυρίως με την αποκατάσταση του θεάτρου, έχει γίνει ήδη γνωστή.
Όμως, με την αποκάλυψη του Γυμνασίου, θα αποκτήσει ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ για τα αρχαιολογικά πράγματα και φυσικά σε αυτό συμβάλλουν, ουσιαστικά, η άμεση γειτνίαση της με τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, με το μουσείο, με το ανάκτορο. Έτσι, στην πραγματικότητα, δημιουργούνται δύο πολύ ισχυροί αρχαιολογικοί πόλοι στην περιοχή της Ημαθίας. Τα τελευταία χρόνια με την εξαιρετικά καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, συντελείται εδώ ένα πολύ μεγάλο έργο. Έχουν χρηματοδοτηθεί πολύ σημαντικά έργα και παρεμβάσεις. Η Ελλάδα έχει τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα και τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη. Η Ημαθία -και ιδιαίτερα η Νάουσα- έχει τεράστια περιθώρια, ώστε με τη συνέργεια και τη συνεργασία όλων, να τα αναπτύξουμε, επ΄ ωφελεία όχι μόνο της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας της Μακεδονίας, αλλά ολόκληρης της χώρας μας».
Η αρχαία Μίεζα βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης της Νάουσας, στις υπώρειες του Βέρμιου. Το μνημειακό συγκρότημα του Γυμνασίου, η ίδρυση του οποίου χρονολογείται στα χρόνια του Φιλίππου του Β΄ (359-336 π.Χ.), εκτείνεται στην πεδιάδα, εκτός των τειχών της πόλης, και βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με το Θέατρο.
Από το συγκρότημα του Γυμνασίου τις δεκαετίες ΄80-΄90 έχει ανασκαφεί ένα μεγάλο τμήμα της παλαίστρας και τμήματα του ξυστού, ενώ με δοκιμαστικές τομές και διασκοπήσεις έχει προσδιοριστεί το περίγραμμα του. Οι έρευνες συνεχίζονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, υπό την διεύθυνση της επίτιμης Εφόρου Δρ Αγγελικής Κοτταρίδη, σύμφωνα με το εγκεκριμένο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα.
Η Λίνα Μενδώνη, μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Νίκο Κουτσογιάννη, παρακολούθησε, στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας, την παράσταση «Η Μήδεια στη Μίεζα», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη και συνεχάρη τους συντελεστές της.
Την παράσταση προλόγισε η Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη.
Πηγή: ΥΠΠΟ
Επιμέλεια: Γιώργος Κουλουβάρης
[email protected]