Skip to main content

Ριάντ: Νέο Μουσείο που ειδικεύεται στους παγκόσμιους πολιτισμούς στο King Salman Park

Το Μουσείο είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του για το  κοινό το 2026

Η επιτροπή Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας ανακοινώνει τον διορισμό του Dr. Hartwig Fischer ως Ιδρυτικό Διευθυντή του νέου Μουσείου που θα ειδικεύεται στους παγκόσμιους πολιτισμούς και θα βρίσκεται στο κέντρο πολιτισμού Royal Art Complex στο King Salman Park στο Ριάντ.

Το Μουσείο είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του για το  κοινό το 2026. Ο Dr. Hartwig Fischer, διαθέτει μεγάλη εμπειρία ως επικεφαλής διεθνών πολιτιστικών ιδρυμάτων και Μουσείων και αναλαμβάνει να θέσει τις βάσεις για την ίδρυση του συγκεκριμένου Μουσείου και στη συνέχεια τη διοίκηση του.

Ο Dr. Hartwig Fischer, είναι ένας καταξιωμένος ακαδημαϊκός και ιστορικός τέχνης, και ξεχωρίζει για το όραμα και τις ηγετικές του ικανότητες στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα έχοντας στο βιογραφικό του εμπειρία πολλών δεκαετιών στην επιμέλεια εκθέσεων, στην διοίκηση πολιτιστικών ιδρυμάτων και στην ανάληψη καινοτόμων πρωτοβουλιών με στόχο την προώθηση του διαλόγου και της εκτίμησης μεταξύ των πολιτισμών. Το νέο Μουσείο θα λειτουργήσει υπό τη διεύθυνση του Dr. Fischer ως δυναμικός κόμβος πολιτιστικών ανταλλαγών, προσφέροντας καινοτόμα πολιτιστικά προγράμματα, εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και συνεργασίες που προάγουν την μάθηση, την εκτίμηση και τον θαυμασμό για τις ποικίλες πολιτιστικές παραδόσεις του κόσμου.

Το Μουσείο θα στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτήριο ύψους 110 μέτρων που έχει σχεδιαστεί από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Ricardo Bofill, προσφέροντας στους επισκέπτες του τη μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν τους παγκόσμιους πολιτισμούς μέσα από διάφορες θεματικές γύρω από την ανθρωπότητα. Σκοπεύει να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της Σαουδικής και Αραβικής Χερσονήσου καθώς και τους πολιτισμούς που αναδύθηκαν και επεκτάθηκαν μέσα στον χρόνο από την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, την Ωκεανία και την Αμερική. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις οικουμενικές και κοινές αξίες, καθώς και τα εντυπωσιακά επιτεύγματα των διάφορων πολιτισμών που εκτυλίχθηκαν ανά χιλιετία σε όλο τον κόσμο.

Ενόψει του πολιτιστικού μετασχηματισμού του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, η ίδρυση του Μουσείου είναι ζωτικής σημασίας, και προάγει την πολιτιστική αναγέννηση της χώρας. Το εμβληματικό αυτό Μουσείο αποτελεί ορόσημο του Royal Arts Complex και του King Salman Park, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στον εμπλουτισμό του αναπτυσσόμενου πολιτιστικού χάρτη του Βασιλείου. Τέλος, το Μουσείο υπογραμμίζει τη δέσμευση της Επιτροπής Μουσείων της Σαουδικής Αραβίας στη δημιουργία υπερσύγχρονων μουσείων που εξυμνούν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και προωθούν τον διαπολιτισμικό διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση.