Skip to main content

Οι «Τελευταίες Αφροδίτες» στο Αθέατο Μουσείο

Το Αθέατο Μουσείο είναι δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών

Έπειτα  από δεκάδες θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται τις «τελευταίες Αφροδίτες».

Πρόκειται για ένα μικρό εκθεσιακό σύνολο που περιλαμβάνει δύο οστέινα πλακίδια και δύο σπαράγματα κοπτικών υφασμάτων από την Αίγυπτο της ύστατης αρχαιότητας, που απεικονίζουν Αφροδίτες, Νηρηίδες ή άλλες γυμνές μορφές.

Πολύχρωμο κοπτικό ύφασμα (αρ. κατ. ΑΙΓ 8381), που απεικονίζει γυμνή γυναικεία μορφή με τη συνοδεία της: Αφροδίτη ή Νηρηίδα με νεαρό Έρωτα και Νύμφες ή Νηρηίδες, που κρατούν κάνιστρα με το Δέντρο της Ζωής. (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου).

Τα δύο πλακίδια που χρονολογούνται στον 4ο αι. μ.Χ. διακοσμούσαν νυφικές κοσμηματοθήκες, κιβωτίδια ή άλλα πολύτιμα σκεύη. Τα δύο υφάσματα χρονολογούνται στην περίοδο ακμής της κοπτικής υφαντικής, από τον 5ο ως τον 7ο αι. μ.Χ.. Ήταν ραμμένα σε πολυτελείς χιτώνες, παραπετάσματα (κουρτίνες) ή μαξιλάρια των πρώτων χριστιανών της Αιγύπτου.

Οστέινα πλακίδια (αρ. κατ. ΑΙΓ 947, 949) που απεικονίζουν αναδυόμενες ή αποκαλυπτόμενες Αφροδίτες ή Νηρηίδες ανάμεσα σε δελφίνια και θαλάσσια όντα. (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου).

Οι «τελευταίες Αφροδίτες» θα παρουσιάζονται στην «Αίθουσα του Βωμού» (αιθ. 34) έως τις  19 Αυγούστου 2024.

Θραύσμα υφάσματος (αρ. κατ. ΑΙΓ 8385), που απεικονίζει γυμνή χορεύτρια, Μαινάδα, Διόνυσο ή κάποιο άλλο μυθολογικό πρόσωπο. (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου).

Στις 16 Ιουνίου, στις 14 και 28 Ιουλίου και στις 11 Αυγούστου ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 13 Ιουνίου, στις 11 και 25 Ιουλίου και στις 8 Αυγούστου ημέρα Πέμπτη, ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για την πλούσια εικονογραφία της ελληνορωμαϊκής Αιγύπτου, για την γέννηση της κοπτικής τέχνης και για τη δύση ενός κόσμου στον οποίο κυριαρχούσε ο καλλιτεχνικός και ο θρησκευτικός συγκρητισμός.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά εδώ ή με την έγκαιρη προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.