Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, πρωτοπόρος φορέας στις καινοτόμες τεχνολογίες και με πολυετή πείρα στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς εκπόνησε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τη μουσειολογική μελέτη, την παραγωγή των εκθεμάτων, καθώς και τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγών του Ιδρύματος για τη «Ναυμαχία της Σαλαμίνας».
Το Μουσείο, το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη τη λειτουργία του, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μία εντυπωσιακή παραγωγή εικονικής πραγματικότητας η οποία αναπαριστά την ιστορική ναυμαχία, καθώς και εκπαιδευτικές διαδραστικές επιφάνειες με καινοτόμο σύστημα προβολής διαδραστικού περιεχομένου οι οποίες επιτρέπουν την ταυτόχρονη παρακολούθηση και ενεργό συμμετοχή πολλών επισκεπτών.
Μέσω των εφαρμογών αυτών, ο επισκέπτης αντλεί πληροφορίες για το ιστορικό πλαίσιο της μάχης, μαθαίνοντας τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε, καθώς και το πώς αυτή επηρέασε την ιστορική εξέλιξη.
H Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Σοφία Κουνενάκη- Εφραίμογλου δήλωσε: «Η ολοκλήρωση και λειτουργία του Κέντρου Ψηφιακών Εφαρμογών για την Ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι καρπός μίας ιδιαίτερα παραγωγικής και καλής συνεργασίας του Ιδρύματος με τον Δήμο Σαλαμίνας.
Με μεγάλη χαρά παραδίδουμε στο κοινό έναν νέο χώρο πολιτισμού, που ευελπιστούμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή και για την ευρύτερη πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης».
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, σε συνεργασία και με το Δήμο Σαλαμίνας, χρηματοδοτήθηκε από το ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΝΗΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ και υλοποίησε το έργο «Εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας για την ναυμαχία της Σαλαμίνας» στο πλαίσιο του ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ 19.2, του ΜΕΤΡΟΥ 19, Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων, (ΤΑΠΤοΚ) του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Π.Α.Α.) 2014-2020.