Skip to main content

«Από την Αυγή στη Μύρτιδα και από τη Μύρτιδα στο σήμερα: τα ρούχα αφηγούνται»

fb/Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»

Οι δύο διάσημες «κόρες», η Αυγή, μία μεσολιθική γυναίκα του 7.000 π.Χ. από τα Τρίκαλα Καλαμπάκας Θεσσαλίας, και η Mύρτις, ένα μικρό κορίτσι των Αθηνών του 430 π.Χ., συναντιούνται, για πρώτη φορά, στον εκθεσιακό χώρο της Συλλογής, ζωντανεύοντας 9.000 χρόνια ενδυματολογικής ιστορίας

Η έκθεση «Από την Αυγή στη Μύρτιδα και από τη Μύρτιδα στο σήμερα: τα ρούχα αφηγούνται», στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια” στην Καλαμάτα, που έληγε στις 26 Ιανουαρίου, παρατείνεται έως τις 2 Φεβρουαρίου 2025, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας και του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από πλευράς σχολείων και μαθητών.

fb/Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»

Η Αυγή και η Μύρτις, τα ενδύματα των οποίων επιμελήθηκαν αντίστοιχα ο ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ και η σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη, παρουσιάζονται  ανάμεσα στις ενδυμασίες της Συλλογής, επιχειρώντας να φωτίσουν τη σταδιακή μεταμόρφωση του ενδύματος από εργαλείο επιβίωσης σε μέσο έκφρασης εσωτερικών διεργασιών και φορέα σύνθετων κοινωνικών μηνυμάτων. Αποτελώντας δύο σταθερά σημεία αναφοράς μέσα στο χρόνο, γίνονται η αφορμή για μία ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τον πρωταρχικό ρόλο του ενδύματος κατά τους προϊστορικούς χρόνους και την εξέλιξή του στην ιστορική εποχή με βάση τις διαθέσιμες πρώτες ύλες, τις παραγωγικές δυνατότητες και τους κοινωνικούς δεσμούς των ανθρώπων μέσα στις εκάστοτε συνθήκες διαβίωσής τους.

fb/Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»

Παράλληλα, η Αυγή και η Μύρτις εμπνέουν για ένα συλλογικό εικαστικό σχόλιο που πλαισιώνει την αντίστοιχη έκθεση. Είκοσι ένας σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στην πρόσκληση για τη δημιουργία νέων έργων, εμπνευσμένων από τα αρχαιολογικά ευρήματα της Αυγής και της Μύρτιδος: είναι οι Όλγα–Μαρία Αγγελίδου, Πασχάλης Αγγελίδης, Αγγελική Αντωνέα, Στέλιος Γαβαλάς, Κωστής Γεωργίου, Μιχάλης Δουλγερίδης, Νίκος Ζήβας, Αντρέας Kαλακαλλάς, Αμαλία Καρκούλια, Τάκης Κοζόκος, Πένη Μαναβή, Γιάννης Μετζικώφ, Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Βασιλική Σαρρή, Στέφανος Σουβαντζόγλου, Κωνσταντίνος Σπυριούνης, Γιώργος Σταματόπουλος, Βαγγέλης Ρήνας, Νίκος Φόρτωμας και Σοφία Φωτιάδου. Τα έργα τους αποτελούν μία νίκη στον ανθρώπινο αγώνα κατά του χρόνου, ένα δεσμό ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, μία γέφυρα ανάμεσα στην ατομική και την καθολική εμπειρία.

«Η ικανοποίηση και η ευχαρίστησή μου είναι μεγάλη, γιατί τα μηνύματα της συνύπαρξης στη σύγχρονη εποχή της μεσολιθικής γυναίκας του 7000 π.Χ., της Αυγής, και της μικρής Αθηναίας του 430 π.Χ., της Μύρτιδος, μέσα από τον χώρο όπου φιλοξενούνται, την όμορφη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια”, έδωσαν τη δυνατότητα μιας σύγκλισης του αρχαίου και του σύγχρονου κόσμου», δήλωσε ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης, επίκουρος Καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που με την επιστημονική του ομάδα «ανέστησε» τις δυο κόρες.

«Οι μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου, μέσω της ιστορικής προσέγγισης των αρχαιολογικών ανασκαφών, με συνδετικό κρίκο την ενδυματολογική ιστορία των 9.000 χρόνων, συνοδευόμενοι από την άψογη, πρωτότυπη μουσική επένδυση και σε συνδυασμό με τα έργα τέχνης που προσέφεραν 21 Έλληνες ζωγράφοι και γλύπτες γι’ αυτήν την έκθεση, “αποδομώντας την εικόνα” και δίνοντας έμφαση στο ιστορικό πλαίσιο, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και να απολαύσουν αυτό το ταξίδι από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα», επισήμανε ο Καθηγητής.

Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»

Σταδίου 64, 24100 Καλαμάτα

Τηλ. 27210 86923 και 27210 86927