Skip to main content

Παρουσίαση του βιβλίου «Δακρυσμένα Χώματα»: Ένα ταξίδι στη μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού

Ο συγγραφέας του έργου, Νίκος Κωνσταντινίδης, αναφερόμενος στα «Δακρυσμένα Χώματα» εξήγησε ότι ο τίτλος του βιβλίου «αντανακλά στο δάκρυ που πότισε χώματα και μνήματα σε Πόντο και Καύκασο και κατόπιν εδώ στην Ελλάδα, στα χρόνια της Αντίστασης και του Εμφυλίου

Το ιστορικό μυθιστόρημα «Δακρυσμένα Χώματα» του εκπαιδευτικού και συγγραφέα, Νίκου Κωνσταντινίδη, παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής από τον δήμο Κιλκίς, σε συνεργασία με τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Χωρυγίου και τις εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη Α.Ε..

Τα «Δακρυσμένα Χώματα» αποτελούν μιαν εξιστόρηση των περιπετειών και του διαρκούς ξεριζωμού του Ποντιακού Ελληνισμού του Καυκάσου, από την Αργυρούπολη του Πόντου στο ρωσικό Καρς και από κει στο Βατούμ, στην Ελλάδα, στους τόπους της εξορίας και της μετανάστευσης: Την Ανατολική Ευρώπη για τους πολιτικούς πρόσφυγες και τη Σουηδία για τους οικονομικούς μετανάστες. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, Γιάννης Χατζηαποστόλου, το βιβλίο είναι «ένα έργο, γεμάτο εικόνες, ήχους και συναισθήματα. Με λυρικότητα και ακρίβεια ο συγγραφέας καταφέρνει να αποτυπώσει την οδύνη της απώλειας αλλά και τη δύναμη της ελπίδας. Χτίζει χαρακτήρες ζωντανούς, με αναπτυγμένο αξιακό κώδικα και μέσα από τις αληθινές, τις περισσότερες φορές, ιστορίες τους, ανακαλύπτουμε τη δύναμη της μνήμης και τη σημασία της ταυτότητάς μας».

Η φιλόλογος και συγγραφέας, Αγγελική Παμπουκίδου, ανέφερε ότι «οι χαρακτήρες του έργου ζυμώνονται και πλάθονται μέσα από τις δυστοκίες της ζωής ενός πρόσφυγα, που συχνά διασώζεται ως εκ θαύματος από βέβαιο όλεθρο, για να ξαναβρεθεί σε ένα νέο κολαστήριο της ζωής και πάλι από την αρχή. Η Γενοκτονία, η Έξοδος, η προσφυγιά, ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος, η Κατοχή, ο εμφύλιος, η εξορία, το νέο προσφυγικό κύμα στις ανατολικές χώρες και η μετανάστευση, είναι οι δήμιοι – βασανιστές της ζωής των ηρώων».

Ο συγγραφέας του έργου, Νίκος Κωνσταντινίδης, αναφερόμενος στα «Δακρυσμένα Χώματα» εξήγησε ότι ο τίτλος του βιβλίου «αντανακλά στο δάκρυ που πότισε χώματα και μνήματα σε Πόντο και Καύκασο και κατόπιν εδώ στην Ελλάδα, στα χρόνια της Αντίστασης και του Εμφυλίου. Το δάκρυ είναι κι απόσταγμα της πληγωμένης και της ματωμένης σκέψης. Ότι πιο καθαρό αναβλύζει μέσα από τις ρωγμές της ψυχής. Είμαστε, κατέληξε η χώρα της οποίας και οι θεοί δακρύζουν».

Τις ομιλίες ενώπιον μιας κατάμεστης αίθουσας, «έδεσε» η ποντιακή λύρα του Θοδωρή Κοτίδη.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του δήμου Κιλκίς, την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε ο εκδότης της εφημερίδας «Εύξεινος Πόντος» Φόρης Πεταλίδης, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο π. Γεώργιος Παντελίδης εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου, ο βουλευτής Στέφανος Παραστατίδης, η αντιδήμαρχος Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα, ο σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς Φώτης Ζάικος, ο π. βουλευτής Θεόδωρος Πασσαλίδης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του δήμου και πλήθος πολιτών.