Skip to main content

«Scripta manent / Τα γραπτά μένουν»: Έκθεση γλυπτών του Νίκου – Γιώργου Παπουτσίδη στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ

Τα γλυπτά γράμματα του Παπουτσίδη, είτε ως μεμονωμένες μορφές αλφαβήτου είτε ως ρητά, εκλαμβάνονται σαν αναφορές σηματοδότησης και διαμεσολαβητές μηνυμάτων που μαγνητίζουν τον θεατή

To Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ παρουσιάζει την έκθεση γλυπτών του εικαστικού  Νίκου-Γιώργου Παπουτσίδη από τις 2 Δεκεμβρίου 2024 έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2025 στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ.

Ο καλλιτέχνης σημειώνει: «Η γλυπτική είναι ποίηση σε τρεις διαστάσεις. Η συνάντηση ωστόσο Γλυπτικής και Γραφής, που παρουσιάζεται σε αυτή την έκθεση, δίνει τη δυνατότητα στον θεατή να παρατηρεί, να ανακαλύπτει και να διαβάζει τη γλυπτική σύνθεση».

Κυμματισμός εμβλήματος (II)
Σίδηρο
107 x 100 x 90 εκ.
2022

Η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη σημειώνει σχετικά με αυτή την ενότητα των έργων του καλλιτέχνη:

«Το σοφό λατινικό απόφθεγμα ενέπνευσε τον εικαστικό Νίκο-Γιώργο Παπουτσίδη, ο οποίος το ενέταξε ως κωδικοποιημένο σύμβολο σε γλυπτά του. Είναι μία από τις θεματικές που φιλοτέχνησε με μέταλλα, μπρούτζο, ατσάλι ή σίδηρο, όπου ενσωμάτωσε αναγλυφικά τον γραπτό λόγο. Ο καλλιτέχνης επινόησε μια τεχνική, το «σιδηρογράφημα», που αποδίδει στα έργα του μια ιδιαίτερη οπτική αίσθηση και το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα. Τοποθετεί χειρόγραφα μεταλλικά επιπεδοανάγλυφα ανυψωμένα γράμματα πάνω σε μεταλλικές επιφάνειες, που προσθέτουν στην τέχνη του ποικίλους νοηματικούς προσδιορισμούς. Λέξεις, όπως «Χαίρε», «Σαφήνεια», «Νους», κοσμούν τις γλυφές επιφάνειές του…

Συντροφικότητα
Σίδηρο και ατσάλι
με σιδηρογράφημα
40 x 20 εκ.
2024

Ο εικαστικός εκφράζεται με λεκτικές συνθέσεις και στη δεκαετία του ’90, όταν στις δημιουργίες του (γλυπτική, ζωγραφική, χαρακτική, εφαρμοσμένη τέχνη) προσέθετε τις φράσεις «Τίποτα αθώο», «θεός ή σύμπαν», «Κάτι δεν πάει καλά», «Εν το παν», «Καλύτερος ή χειρότερος», «Χωρίς αρχή και τέλος».

Ειρήνην ελώμαθα
Σίδηρο με σιδηρογραφημένο το ρητό
«Αντί πόλεμον ειρήνην ελώμεθα»
150 x 180 εκ.
2023

Τα γλυπτά γράμματα του Παπουτσίδη, είτε ως μεμονωμένες μορφές αλφαβήτου είτε ως ρητά, εκλαμβάνονται σαν αναφορές σηματοδότησης και διαμεσολαβητές μηνυμάτων που μαγνητίζουν τον θεατή. Τα ευανάγνωστα γραμμένα κείμενα εμφανίζονται ανάμεσα στα αγαπημένα του σύμβολα: το ψαροκόκκαλο, σύμβολο της ερήμωσης, το πεντάκυκλο, εμπνευσμένο από το παγκόσμιο έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων, το μάτι ως συμβολική αναφορά του «παρακολουθώ και κρίνω τα πάντα σε όλες τις θρησκείες και σε όλους πολιτισμούς», τα αστέρια, σύμβολα του σύμπαντος του φωτός και του αέρα, τους δράκους, σημάδια δύναμης και διανόησης, τη ρόδα, ως παραπομπή στη σημαντικότερη εφεύρεση του ανθρώπου, τους κλάδους ελαίας, σύμβολο της ειρήνης, τις φραγκοσυκιές, τους κεραυνούς, καθώς και τις μινιμαλιστικές σημαίες, που παρά τη λιτή τους μορφή αποδίδουν τον κυματισμό του εμβλήματος και το σύνθημα με τις εννέα συλλαβές: «ελευθερία ή θάνατος».

Το τρόπαιο της γειτονιάς μου
Σίδηρο με σιδηρογραφημένο κείμενο,
γυαλί, μάρμαρο και περιστρεφόμενα στοιχεία
176 x 125 x 85 εκ.
2009

Η κάθε του εικόνα χίλιες λέξεις και η κάθε λέξη χίλιες εικόνες. Ο γλύπτης Παπουτσίδης χρησιμοποιεί δεξιοτεχνικά τον επικοινωνιακό ρόλο των γραφημάτων και πλαστουργεί περίοπτα ή διάτρητα γλυπτά ή και χαμηλού ανάγλυφου (bas-relief) λαλίστατα έργα γεμάτα συνειρμούς που αφηγούνται κοσμογονικούς μύθους και κόσμους ολόκληρους, ουράνιους και γήινους και σημειώνει: «Δημιουργώ γλυπτά από εικόνες που έχω στο μυαλό μου. Απεικονίσεις γραμμένες -όχι εικονογραφημένες- με σαφή κατανόηση της σπουδαιότητας του «βλέπω» και όχι του απλά κοιτώ! Του βλέπω με τη σημασία του αναθρείν. Από αυτό το χάρισμα μόνο ο άνθρωπος πήρε και την ονομασία «άνθρωπος»∙ γιατί αναλογίζεται, παρατηρεί, εξετάζει με προσοχή όσα έχει δει και ακούσει: «αναθρών ά όπωπε».

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της Prepack Art.

Κεφαλή ήρωα (Κύρια όψη)
Σίδηρο με σιδηρογράφημα
και περιστρεφόμενα στοιχεία
42 x 40 x 20 εκ.
2014

Πληροφορίες

Scripta manent – Τα γραπτά μένουν | Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024, ώρα 19:00

Διάρκεια έκθεσης: 2 Δεκεμβρίου 2024 – 7 Φεβρουαρίου 2025

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή: 9:00-16:00

Σάββατο-Κυριακή κλειστά

Ειδικά για την περίοδο των γιορτών (24/12/24-6/1/25) θα ισχύσει το παρακάτω πρόγραμμα:

24/12 και 31/12: 9:00-14:00

25-26/12, 1/1/2025, 6/1/2025: ΚΛΕΙΣΤΑ

27/12-30/12, 2/1 και 3/1/2025: 9:00-16:00

Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ ‘Δημήτρης Ι. Πουρνάρας’

2ος όροφος, Ακαδημίας 20, 10671 Αθήνα

τηλ: 210 3675560

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.