Skip to main content

«Προσωπικά Οικονομικά»: Περιοδική έκθεση του Μουσείου της Τράπεζας της Ελλάδος

Στη νέα έκθεση του Μουσείου της Τράπεζας της Ελλάδος λεφτόδεντρα, χιουμοριστικά βίντεο και διαδραστικά παιχνίδια βοηθούν τους επισκέπτες να διαχειριστούν με πιο ουσιαστικό τρόπο τα οικονομικά ενός νοικοκυριού

Το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζει στο Μουσείο της Τράπεζας τη νέα περιοδική έκθεση «Προσωπικά Οικονομικά». Μέσα από την έκθεση αναδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο τα νοικοκυριά (άτομα ή οικογένειες) μπορούν να διαχειρίζονται τους πόρους που διαθέτουν, ώστε να καλύπτουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες και τις επιθυμίες των μελών τους.

Περισσότερα για την έκθεση

Η έκθεση έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και ηλεκτρομηχανικά και ψηφιακά διαδραστικά εκθέματα. Στόχος της είναι η οικονομική εκπαίδευση. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό, με έμφαση στη μαθητική κοινότητα κάθε βαθμίδας, και καλύπτει και πραγματεύεται θέματα όπως:

·         Διάκριση ανάμεσα σε ανάγκες και επιθυμίες

·         Εισόδημα και ανύπαρκτα «λεφτόδεντρα»

·         Οικονομικές αποφάσεις

·         Οικονομικός προγραμματισμός

·         Ιστορία του χρήματος

·         Πληρωμές χωρίς μετρητά

·         Αποταμίευση και πίστωση

·         Πληθωρισμός

·         Πλαστά χαρτονομίσματα και χαρακτηριστικά ασφαλείας

·         Αυτοπροστασία από ψηφιακές απάτες

·         Ανοιχτή χρηματοοικονομική

·         Κρυπτονομίσματα

·         Ψηφιακό νόμισμα κεντρικών τραπεζών

·         Βιωσιμότητα και οικονομία

Μαθητικές δράσεις που πλαισιώνουν την έκθεση 

·         Μουσειοεκπαιδευτικό πρόγραµµα «Προσέχω, λόγω τιμής»

Οι μαθητές κινούνται στον χώρο της σύγχρονης διαδραστικής έκθεσης και συμμετέχουν, με την κατεύθυνση στελεχών του Μουσείου, σε μικρές βιωματικές και ερμηνευτικές δράσεις σε επιλεγμένα σημεία-σταθμούς. Οι μαθησιακοί στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν την επισκόπηση των εννοιών «χρήμα», «αγοραστική δύναμη» και «σταθερότητα των τιμών», την κατανόηση του φαινομένου του πληθωρισμού, του αντικτύπου του στην αγοραστική δύναμη του χρήματος και στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών, καθώς και του θεσμικού ρόλου των Κεντρικών Τραπεζών στη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.

·         Κατευθυνόμενη περιήγηση «Προσωπικά Οικονομικά»

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, κάθε μαθητής/μαθήτρια μαθαίνει να συνδέει την κατοχή χρήματος με την ύπαρξη εισοδήματος, μαθαίνει την ιστορία του χρήματος και τη σχέση του με την οικονομία, αντιλαμβάνεται τη σημασία της αποταμίευσης και του δανεισμού, και ενημερώνεται για τα μέσα πληρωμών αλλά και για περιπτώσεις απάτης στις χρηματικές συναλλαγές. Κατά την περιήγηση ερμηνεύονται τα κειμενικά, ψηφιακά και διαδραστικά εκθέματα της έκθεσης και προτείνονται, παράλληλα, μεθοδολογίες για πιο αποτελεσματική διαχείριση των προσωπικών οικονομικών.

Υλικό που συνοδεύει την έκθεση

·         Το πρωτότυπο περιεχόμενο της έκθεσης είναι διαθέσιμο και ψηφιακά, στο https://museum.bankofgreece.gr/personalfinance.

·         Στους επισκέπτες διατίθενται δωρεάν τέσσερα βιβλία (μαθητή και καθηγητή για το Γυμνάσιο και το Λύκειο), σε μια προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα μετάφραση της σειράς «Όλοι για έναν, Οικονομία για όλους» της Τράπεζας της Ιταλίας (Banca d’ Italia). Το 2025 θα είναι διαθέσιμα δύο επιπλέον βιβλία (μαθητή και δασκάλου για το Δημοτικό).

·         Ο κατάλογος της έκθεσης.

Συντελεστές της έκθεσης

Την έκθεση διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, συνεπικουρούμενο από τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών, τον Κόμβο Καινοτομίας, το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας, τη Διεύθυνση Τεχνικής και Διοικητικής Υποστήριξης, τη Διεύθυνση Πληροφορικής και τη Μονάδα Επικοινωνίας της Τράπεζας.

Περισσότερες πληροφορίες

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος

Αμερικής 3, Αθήνα 102 50

Τηλ: 210 320 4444

Ώρες λειτουργίας:

·                     Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 09:00 – 15:00

·                     Πέμπτη: 09:00 – 19:00

Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και κατά τις επίσημες αργίες, το Μουσείο παραμένει κλειστό.

Γ. Στουρνάρας: «Η ευημερία των ατόμων θα επηρεάσει την ευημερία της κοινωνίας στο σύνολό της»

«Η ευημερία των ατόμων θα επηρεάσει την ευημερία της κοινωνίας στο σύνολό της» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Προσωπικά Οικονομικά» ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο χαιρετισμός του κ. Στουρνάρα

Εγκαινιάζουμε σήμερα μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική έκθεση γύρω από οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Εισόδημα, αποταμίευση, δανεισμός, πληθωρισμός, οικονομικός προγραμματισμός και ψηφιακές απάτες είναι μερικά μόνο από τα πολύ ουσιαστικά θέματα που παρουσιάζονται στην έκθεση.

H Έκθεση «Προσωπικά οικονομικά», έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των μαθητών, και των νέων ενηλίκων αλλά και του ευρύτερου κοινού. Η ενδυνάμωση αυτή πραγματοποιείται με την παροχή απαραίτητων γνώσεων και τη συνακόλουθη απόκτηση δεξιοτήτων οι οποίες, εάν εφαρμοστούν σαν κανόνας ζωής, μπορούν να οδηγήσουν τα άτομα σε μακροχρόνια οικονομική ευημερία. Η ευημερία των ατόμων θα επηρεάσει κατόπιν την ευημερία της κοινωνίας στο σύνολό της, πολλαπλασιάζοντας τη δυνατότητά της να αντιμετωπίζει με επιτυχία χρηματοοικονομικούς κινδύνους, όπως η πρόσφατη πανδημία και κάθε νέα κρίση. Καταλαβαίνουμε λοιπόν τη σημασία της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται η έκθεση.

Από αριστερά η Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης Κατερίνα Σπύρου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο Υποδιευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης Μάνος Κορδάκης

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το Μουσείο φιλοξενεί μια επιδραστική έκθεση πάνω σε αυτά τα θέματα. Όπως ακούσατε και από τη Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης, κα Κατερίνα Σπύρου, το Μουσείο εργάζεται εντατικά στον τομέα της ενημέρωσης μαθητών και κοινού επί οικονομικών θεμάτων και μάλιστα με ευθύ και πρακτικό τρόπο, ο οποίος προσβλέπει στην ανάπτυξη οικονομικής συνείδησης και τελικά στη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας.

Παράλληλα, οι εκδόσεις του Κέντρου Πολιτισμού συμβάλλουν στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού εκδοτικού πλαισίου για τα θέματα αυτά, με τα περισσότερα βιβλία να είναι αναρτημένα σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της Τράπεζας, στην ενότητα «Εκδόσεις του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης», και με ελεύθερη πρόσβαση σε όποιον ενδιαφέρεται.

Επίσης, η Μονάδα Επικοινωνίας της Τράπεζας υλοποίησε από τον Μάρτιο του 2024 εκστρατεία ενημέρωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απευθυνόμενη κυρίως στο νεανικό κοινό, για τις ασφαλείς πληρωμές και την προστασία από τις ηλεκτρονικές απάτες. Στο πλαίσιό αυτής της δράσης δημιουργήθηκε ένα χιουμοριστικό βίντεο με τίτλο “Αν το πατήσεις… θα την πατήσεις”, το οποίο θα δείτε επίσης ανάμεσα στα εκθέματα. Η εκστρατεία, που υποστηρίχθηκε από ενημερωτικό υλικό με τίτλο «Πως προστατεύομαι από τις ηλεκτρονικές απάτες», είχε μεγάλη και θετική ανταπόκριση, με περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια θεατές του βίντεο.

Επομένως, η οικονομική εκπαίδευση αποτελεί κρίσιμο ζητούμενο για τη χρηματοοικονομική ένταξη, δηλαδή τη χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή των πολιτών στην οικονομική ζωή. Μπορεί να δημιουργήσει τη βάση για τη μείωση της εισοδηματικής ανισότητας και στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην κοινωνία.

Με γνώσεις χρηματοοικονομικής, είναι λιγότερο πιθανό κάποιος να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης ή απάτης, ή να προβεί σε υπερβολικό δανεισμό και να είναι πιο αποτελεσματικός στον σχεδιασμό της συνταξιοδότησής του. Επίσης, συμμετέχει πιο ενεργά στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αξιοποιεί συχνότερα τις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες.

Στον επιχειρηματικό τομέα, η επιτυχία και η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συχνά εξαρτώνται από την απόκτηση οικονομικών γνώσεων και δεξιοτήτων.

Όλα αυτά συνοψίζουν τους λόγους για τους οποίους, εκτός από τις δράσεις που αναλαμβάνει με  δική της πρωτοβουλία η Τράπεζα, συμμετέχει ενεργά και σε δράσεις άλλων φορέων, με εμβληματικότερη τη συμμετοχή της στο έργο χάραξης μιας Εθνικής Στρατηγικής για τον οικονομικό αλφαβητισμό που υλοποιείται υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εμπειρογνωμοσύνη από τον ΟΟΣΑ.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος συνεργάζεται και στηρίζει φορείς που ασχολούνται με θέματα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ο εθνικός συντονιστής της ετήσιας παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης του ΟΟΣΑ για θέματα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης με τίτλο “Global Money Week”. Το 2024, συμμετείχαν ή συνεισέφεραν  στις δράσεις του 16 φορείς υπό το συντονισμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο ίδιο μήκος κύματος  η Τράπεζα συνεργάζεται επίσης με το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού. Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι δύο λεξικά οικονομικών όρων που εξέδωσε η Τράπεζα: ένα για παιδιά μέχρι 12 ετών και ένα για εφήβους, και τα δύο γραμμένα από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου, καθηγητή κ. Νικόλαο Φίλιππα. Επιπρόσθετα, η Τράπεζα στηρίζει την «Οικονομική Ολυμπιάδα» από το 2020, αλλά και πρωτοβουλίες φοιτητών όπως το “Get Involved” και το “E-Square project”. Έχει επίσης στο παρελθόν ενώσει δυνάμεις με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,  την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε μια παλιότερη εκστρατεία για την ενημέρωση του κοινού για την ηλεκτρονική απάτη.

Είναι βαθιά πεποίθησή μας, εδώ στην Τράπεζα της Ελλάδος, ότι όλοι οι πολίτες της χώρας αξίζουν και μπορούν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον. Η έκθεση «Προσωπικά οικονομικά» είναι ένας ακόμη τρόπος προς αυτόν τον σκοπό.

Σας προσκαλώ να απολαύσετε την Έκθεση!