Skip to main content

«Scripta musici»: Συλλογή κειμένων από τον Φίλιππο Τσαλαχούρη για την μουσική, το θέατρο και την Τέχνη

Η έκδοση περιλαμβάνει μία σειρά από κείμενα του συνθέτη στα οποία φαίνεται η σταθερή ενασχόλησή του με τη δομή του δοκιμίου αλλά και η πρόθεσή του να καταγράφει απόψεις, αναμνήσεις και σκέψεις

Οι Εκδόσεις Αρμός προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του συνθέτη & Διευθυντή των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών Φίλιππου Τσαλαχούρη την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024 & ώρα 20:00 στο Μουσείο Μπενάκη [Κουμπάρη 1, Κολωνάκι Αθήνα].

Για το βιβλίο θα μιλήσoυν:

Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Ομ. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Σταύρος Ζουμπουλάκης, Συγγραφέας, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Χάρης Ιωσήφ, Ποιητής

Λουκάς Καρυτινός, Αρχιμουσικός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Γιάννης Μεταξάς, Αντιπρόεδρος της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences (a titre perpetuel), Επίτιμος Καθηγητής Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών

και ο συγγραφέας του βιβλίου Φίλιππος Τσαλαχούρης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η έκδοση του βιβλίου «Scripta musici» περιλαμβάνει μία σειρά από κείμενα του συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη των τελευταίων είκοσι ετών.

Στα κείμενα αυτά φαίνεται η σταθερή ενασχόλησή του με τη δομή του δοκιμίου αλλά και η πρόθεσή του να καταγράφει απόψεις, αναμνήσεις και σκέψεις.

Εκτός από καθαρά μουσικολογικά κείμενα όπως αυτά για τον Γιώργο Σισιλιάνο και τα Κουαρτέτα του Μπετόβεν συναντάμε εκτενή κείμενα με αναμνήσεις από τον δάσκαλό του Δημήτρη Δραγατάκη, τον Μίκη Θεοδωράκη ή το Θέατρο Τέχνης. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να σταθεί στις απόψεις του Τσαλαχούρη για την θέση του δημιουργού σήμερα ή στην σχέση της Ποίησης και της Μουσικής στον 21ο αιώνα. Ξεχωρίζει το κείμενο Linea που αποτελεί έναν φιλοσοφικό στοχασμό για τον χρόνο και τη μνήμη. Τέλος, το βιβλίο κλείνει με δύο λογοτεχνικές απόπειρες όπου ο συγγραφέας, παρά την μουσική του ιδιότητα, τολμά να εκτεθεί με μία σειρά ποιητικών επιστολών καθώς και με ένα μικρό θεατρικό μονόπρακτο.

Ο ίδιος ο Τσαλαχούρης στο πρόλογό του γράφει:

Αν και ανορθόγραφος γράφω πολύ. Αν και μουσικός δεν καταπιάνομαι μόνον με θέματα που αφορούν στη μουσική. Αν και φανατικός αναγνώστης δίσταζα να εκδώσω συλλογή με κείμενά μου. Αν και συνθέτης δεν “συνέθεσα” αναγνωστικό ειρμό… παραθέτω τα κείμενά μου απλά και χωρίς τυπικές πληροφορίες όπως ημερομηνίες σύνταξης ή δημοσίευσης. Δεν έχω ακαδημαϊκή μόρφωση. Σπούδασα μόνον μουσική. Φοιτώ στο τμήμα «Περιέργειας & Φιλομάθειας» του Πανεπιστημίου της «Σκέψης». Δεν κινδυνεύω ως αιώνιος φοιτητής με διαγραφή διότι η ειδικότητά μου είναι εκτός της αγοράς εργασίας και δεν επηρεάζει. Θα προσθέσω στο ανοικτό αυτό πρόγραμμα των σπουδών μου τα προπαρασκευαστικά έτη στην «Ευαισθησία» καθώς και το μεταπτυχιακό στην «Εφαρμοσμένη Αμφιβολία».