Skip to main content

Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής ανακηρύσσει το 2025 Έτος Μίκη Θεοδωράκη

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου δημιουργού

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής ανακηρύσσει το 2025 έτος Μίκη Θεοδωράκη και διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων για να τιμήσει την μεγάλη προσωπικότητα, τον μεγάλο συνθέτη και τον άνθρωπο που, ήδη από όταν βρισκόταν στη ζωή. του εμπιστεύτηκε το Αρχείο του.

Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου δημιουργού, η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής (ΣΦΜ), θα διοργανώσουν μια πληθώρα δράσεων, προγραμμάτων και εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και θα ανακοινωθούν τους επόμενους δύο μήνες.

Οι δράσεις αυτές ανταποκρίνονται έμπρακτα την υψηλή αποστολή που ο ΣΦΜ ανέλαβε να φέρει εις πέρας όταν στις 15/12/1997 o συνθέτης του εμπιστεύθηκε το αρχείο του, χρίζοντάς τον ουσιαστικά θεματοφύλακα του έργου του. Αποτελούν δε φυσική συνέχεια των έργων που μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με τη διάσωση, την αξιοποίηση και τη διάδοση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις σημαντικότερες δράσεις που έχει υλοποιήσει ο ΣΦΜ:

Το αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη που φυλάσσεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει χειρόγραφες παρτιτούρες και κείμενα, αποκόμματα τύπου, αφίσες, προγράμματα, οπτικοακουστικό υλικό, διατριβές, μελέτες, φωτογραφίες, τιμητικές διακρίσεις και ποικίλα έντυπα. Η πρόσβαση στο φυσικό υλικό είναι ελεύθερη εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης. Τα χειρόγραφά του, μουσικά και κείμενα καθώς και μέρος της συλλογής προγραμμάτων έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι διαθέσιμα μέσω του ψηφιακού αποθετηρίου της Βιβλιοθήκης: https://digital2.mmb.org.gr/handle/123456789/14973

Το 2019 διοργανώθηκε η έκθεση «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» για τον εορτασμό των 95ων γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας της έκθεσης τόσο το περιεχόμενό της όσο και το εκθεσιακό περιβάλλον μεταφέρθηκε σε ψηφιακή μορφή, έτσι ώστε όλοι όσοι αγάπησαν τον Μίκη Θεοδωράκη να μπορούν να θαυμάσουν τα πολύτιμα ντοκουμέντα του αρχείου του:
https://3dtours.cgworks.com/theodorakis/

Η Μουσική Βιβλιοθήκη προσφέρει επίσης μέσω της ιστοσελίδας την καινοτόμα εκπαιδευτική πλατφόρμα Μίκης: ένα χρονολόγιο για τον Μίκη Θεοδωράκη, όπου τα παιδιά, αλλά και οι μεγαλύτεροι, θα έχουν την ευκαιρία να δουν τους βασικούς σταθμούς της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, μέσα από τα μάτια του συνθέτη: https://mikis.melodisseia.gr/

Το 2025 – Έτος Μίκη Θεοδωράκη ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής στοχεύει μέσα από την ειδικά σχεδιασμένη πολυεπίπεδη δράση του να σταθεί αντάξιος στην παρακαταθήκη του μεγάλου συνθέτη.