Skip to main content

Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών βράβευσε τον σπουδαίο Ματθαίο Τσαχουρίδη

Μια βραδιά γεμάτη Πόντο στη σκιά της Ακρόπολης

Σε μία λαμπρή τελετή, η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών τίμησε το απόγευμα της Τετάρτης τον Δρα Ματθαίο Τσαχουρίδη για τη διεθνή ανάδειξη της ποντιακής λύρας, παρουσία πλήθους πολιτικών και πολιτών.

Ανάμεσά τους, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β΄, ο Προέδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Eλλάδος  Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών  Χρήστος Γαλανίδης, η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη, ο Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, ο Δήμαρχος Νίκαιας Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Κωνσταντίνος  Μαραγκάκης, οι βουλευτές  Μιλένα Αποστολάκη, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Παύλος Χρηστίδης, ο αδερφός του τιμώμενου λυράρη, τραγουδιστής Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης οι  ερμηνευτές  Μελίνα Ασλανίδου και Χρήστος Χολίδης κ.ά.

Photo: naftemporiki.gr

«Πρεσβευτή της Ποντιακής Μουσικής και της Ποντιακής Ιδέας διεθνώς» χαρακτήρισε τον Ματθαίο Τσαχουρίδη ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, Δημήτρης Μελισσανίδης.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε καλωσορίζοντας τους παριστάμενους, ο Πρόεδρος της Λέσχης, ανέφερε: «Μεγάλωσα υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, αφού έπαιζε λύρα ο πατέρας μου, ο αείμνηστος Ζώρας, ο οποίος είχε αφιερώσει τη ζωή του στην Ποντιακή Ιδέα και στην Ποντιακή Μουσική.

Θα σας εξομολογηθώ κάτι. Όταν ήμουν μικρός, με έβαζε να προσκυνώ μπροστά σε ένα μεγάλο πορτραίτο που Γώγου, το οποίο το είχε τοποθετημένο σαν “εικόνισμα”, στο σαλόνι του σπιτιού μας.

Αγαπούσε όλους τους καλλιτέχνες, όμως στον Γώγο, τον “Πατριάρχη” της ποντιακής λύρας, έτρεφε τεράστιο σεβασμό.

Τα χρόνια πέρασαν, ο Γώγος έφυγε για τα ουράνια “παρχάρια”, όμως το παίξιμό του έμεινε και αντηχεί μέχρι σήμερα είτε μέσα από τα δικά του τραγούδια είτε μέσα από τους εκατοντάδες “μαθητές” του, που μαγεύονται από τις τοξαριές του και ακολουθούν τους δρόμους, τις μουσικές λεωφόρους που άνοιξε αυτός ο τεράστιος καλλιτέχνης.

Όπως υπήρχαν επί Γώγου πολλοί άξιοι καλλιτέχνες, έτσι και σήμερα υπάρχουν πολλοί άξιοι Πόντιοι καλλιτέχνες και λυράρηδες, το καλλιτεχνικό έργο των οποίων σεβόμαστε και τιμούμε.

Photo: naftemporiki.gr

Όμως θεωρώ ότι έχει ξεχωρίσει ένας, για τους εξής λόγους:

Πρώτον, για την τεχνική του αρτιότητα ως λυράρης. Η λύρα του «ζωγραφίζει» και μαγεύει.

Δεύτερον, για την μουσική του παιδεία, αφού είναι κάτοχος διδακτορικού στην εθνομουσικολογία και μάλιστα από πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και

Τρίτον, γιατί πέτυχε κάτι που δεν τον έχει πετύχει μέχρι σήμερα κανένας άλλος Πόντιος καλλιτέχνης. Έκανε την ποντιακή λύρα διεθνώς γνωστή, σε επιφανείς μουσικούς και σε δεκάδες χώρες, ως στα πέρατα του κόσμου.

Photo: naftemporiki.gr

Ο καλλιτέχνης αυτός είναι ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, τον οποίον τιμούμε απόψε, ως Εύξεινος Λέσχη Αθηνών.

Ματθαίο, για μένα δεν είσαι ένας απλός λυράρης, ένας απλός καλλιτέχνης.

Είσαι ένας πρεσβευτής της Ποντιακής Μουσικής και της Ποντιακής Ιδέας διεθνώς.

Έχεις φθάσει την ποντιακή λύρα σε άλλα επίπεδα.

Σε ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε να έχεις τη δύναμη να συνεχίσεις το έργο σου.

Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις και να ξέρεις ότι εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα σου».

Photo: naftemporiki.gr

Για την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του Βεροιώτη Ματθαίου Τσαχουρίδη μίλησε ο Αντιπρόεδρος Χάρης Πασβαντίδης, ενώ τα λόγια του  συνοδεύτηκαν από προβολή βίντεο με στιγμιότυπα από τη ζωή και τη διαδρομή του τιμώμενου.

Επίσης, προβλήθηκε βίντεο  με εκλεκτές προσωπικότητες να μιλάνε για τον Ματθαίο Τσαχουρίδη και το έργο του· ανάμεσά τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, οι Πόντιοι καλλιτέχνες Κώστας Καραπαναγιωτίδης,  Στάθης Νικολαΐδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Κώστας Θεοδοσιάδης, Γιάννης Κουρτίδης, ο Καθηγητής Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου  Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, από την Κρήτη ο μουσικός Βασίλης Σκουλάς, ο Ηπειρώτης μουσικός Κώστας Τζίμας, και οι καλλιτέχνες Βαγγέλης Κονιτόπουλος,  Βασίλης Σαλέας, Λευτέρης Ζέρβας, Μελίνα Ασλανίδου, Χρήστος Νικολόπουλος, Μανώλης Καραντίνης,  Levin Yasmin, Hussein Zahawi, Κωνσταντίνος Αργυρός, ο Δ/ντης Ορχήστρας, αν. Καθηγητής  στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, ο εθνομουσικολόγος και μουσικοπαιδαγωγός Δρ Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης -με ορισμένους να είναι και  παρόντες στη Λέσχη.

Photo: naftemporiki.gr

Συγκινητική απονομή

Ακολούθησε η συγκινητική απονομή του βραβείου από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, με τον τιμώμενο Ματθαίο Τσαχουρίδη να καταθέτει την επιθυμία και ανάγκη του  να σταθεί αντάξιος της τιμής αυτής και να ολοκληρώνει τον χαιρετισμό του λέγοντας: «υπόσχομαι ότι με την ίδια περισσή αγάπη θα συνεχίσω να προσφέρω για τη διάδοση της ποντιακής λύρας και της ποντιακής μουσικής ανά τον κόσμο. Σας ευχαριστώ από καρδιάς».

Photo: naftemporiki.gr

Η εκδήλωση βράβευσης έκλεισε με τους συγκλονιστικούς Πυρριχιστές της Ευξείνου Λέσχης να χορεύουν τον θρυλικό χορό «Σέρρα» συνοδευόμενοι από τον κορυφαίο, τιμώμενο  λυράρη και την εμφάνιση της Μελίνας Ασλανίδου που ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε με τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη το παραδοσιακό «Σουμέλα λέν’ την Παναγιά», με τον Μακούλη να τους συνοδεύει με την ποντιακή λύρα του.