Skip to main content

Μαριάννα, «Αγάπη, Ελπίδα, Φως»

Μια συγκινητική βραδιά μνήμης και τιμής αφιερωμένη στην Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Μια μουσική παράσταση μνήμης και τιμής αφιερωμένη στην οικουμενική Ελληνίδα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που με τη ζωή και το ανεκτίμητο ανθρωπιστικό της έργο άγγιξε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων προσφέροντας απλόχερα Αγάπη, Ελπίδα και Φως, πραγματοποιήθηκε από την οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024, στο κατάμεστο Ηρώδειο, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς και διεθνών προσωπικοτήτων και ανθρώπων που συνδέθηκαν με το έργο και τη ζωή της.

Χριστιάννα Βαρδινογιάννη, Βασίλισσα Άννα Μαρία, Πριγκίπισσα Θεοδώρα

Σε ένα πρωτότυπο και πλημμυρισμένο από συγκίνηση αφιέρωμα, μεγαλειώδες αλλά και τόσο απλό, όπως ήταν και η ίδια η Μαριάννα,  με τη συμμετοχή 12 καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης «φώτισε» τις κορυφαίες στιγμές της ζωής και του έργου της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, φέρνοντάς την ως κυρίαρχη μορφή στο αρχαίο ρωμαϊκό Ωδείο.

Γιώργος Ι. Βαρδινογιάννης, Χρυσή Βαρδινογιάννη

Για την εκδήλωση επιλέχθηκε η συμβολική ημέρα γιορτής της Αγίας Σοφίας, Πίστης, Αγάπης και Ελπίδας.

Audrey Azoulay, Χριστιάννα Βαρδινογιάννη, Βασίλισσα Maxima, Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Παύλος Κοτσώνης, Κωνσταντίνος Τασούλας

Η φωνή της Μαριάννας, τα λόγια της, τα «πιστεύω» και τα οράματά της, που αποτέλεσαν οδηγό της ζωής της και έδωσαν το έναυσμα για τη δημιουργία μιας τεράστιας αλυσίδας αγάπης και προσφοράς τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της παράστασης, μέσα στο μοναδικά φωτισμένο από την Ελευθερία Ντεκώ Ηρώδειο, δημιουργώντας ρίγη συγκίνησης και πλήθος συναισθημάτων στο κοινό, ενώ το φως της Πανσελήνου συμπλήρωνε το μαγευτικό σκηνικό.

Μαριάννα Λαιμού, Νίκος Αναστασιάδης, Άντρη Αναστασιάδη, Προκόπης Παυλόπουλος

Το αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν όταν αποθεραπευμένα παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ: Παναγιώτης Κόκκινος, Χριστίνα Φυτιλή, Έφη Βλάμη και Ειρήνη Σαμιώτη και ο συμβατός δότης του Συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ Βασίλης Στεφάνου, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες και κάλεσαν το κοινό να ανάψει κεριά αφιερωμένα στη μνήμη της Μαριάννας, σε μια συγκλονιστική στιγμή κατάνυξης, σεβασμού και μνήμης σε μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στο Συνάνθρωπο.

Πριγκίπισσα Catharina- Amalia , Audrey Azoulay, Χριστιάννα Βαρδινογιάννη, Βασίλισσα Maxima

Στην μοναδική αυτή παράσταση ερμήνευσαν αγαπημένα τραγούδια του κορυφαίοι καλλιτέχνες, διαχρονικοί συμπαραστάτες στο έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.  Συγκεκριμένα, στη βραδιά μνήμης- με αλφαβητική σειρά- συμμετείχαν οι Καλλιτέχνες για την ΕΛΠΙΔΑ: Νατάσα Θεοδωρίδου, Μαρινέλλα, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Αντώνης Ρέμος, Σάκης Ρουβάς, Μαρία Φαραντούρη, Μιχάλης Χατζηγιάννης καθώς και οι σπουδαίοι Έλληνες συνθέτες (σε αλφαβητική σειρά) Στέφανος Κορκολής, Ευανθία Ρεμπούτσικα και Γιώργος Χατζηνάσιος που ερμήνευσαν γνωστές τους επιτυχίες, ενώ οι ηθοποιοί Γρηγόρης Βαλτινός και Κατερίνα Λέχου παρουσίασαν τη ζωή και το έργο μιας μεγάλης φωτεινής ψυχής που βάζοντας πάντα σε προτεραιότητα τον Άνθρωπο, έμελλε να αλλάξει χιλιάδες ζωές προς το καλύτερο στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.  Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου.

Βασίλισσα Maxima, Χριστιάννα Βαρδινογιάννη, Πριγκίπισσα Catharina-Amalia

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay απηύθυνε χαιρετισμό, κάνοντας μια κατάθεση ψυχής και μιλώντας μέσα από την καρδιά της για την Μαριάννα που γνώρισε, την «Ελληνίδα θεά» όπως χαρακτηριστικά είπε που δίδαξε στον κόσμο την αγάπη και έκανε τη ζωή της ένα υπέροχο ταξίδι: «Απόψε, θα ήθελα να σας μιλήσω από μια διαφορετική σκοπιά, ως μια ξένη, μια Γαλλίδα, η οποία έχει το προνόμιο να ηγείται της UNESCO.  Και χωρίς αμφιβολία, για εμάς, η Μαριάννα ήταν η Ελληνίδα θεά μας.

Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Παύλος Κοτσώνης

Για 25 χρόνια, ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως, αφιέρωσε τον εαυτό της ψυχή τε και σώματι και με ασίγαστο πάθος στην αποστολή του Οργανισμού μας, για την παιδεία, τον πολιτισμό και τις επιστήμες… Αγαπητοί Γιάννη, Γιώργο, Χριστιάννα, Νίκο και Βαρδιάννα, η μητέρα σας έλεγε συχνά ότι η μεγαλύτερη αγάπη είναι αυτή που είχε για εσάς και για τα παιδιά σας. Αλλά και για τον άνδρα της, τον πατέρα σας. Θα φέρετε πάντοτε μέσα σας την μνήμη της. Επιτρέψτε μου να κλείσω εδώ με τα λόγια του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Στο υπέροχο ποίημά του «Ιθάκη» δίνει στον Οδυσσέα την ακόλουθη συμβουλή:

Margi Yacoub, Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης

«Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.
Καλύτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·

και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,

πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο»

Μιχάλης Χατζηγιάννης, Αριέττα Βαρδινογιάννη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Σάκης Ρουβάς

Η Μαριάννα έκανε και η ίδια τη ζωή της ένα θαυμάσιο ταξίδι.  Είμαι περήφανη ότι συμπορευτήκαμε σε αυτό το ταξίδι. Ευχαριστώ πολύ Μαριάννα Βαρδινογιάννη».

Δημήτρης Μελισσανίδης

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, τα παιδιά και τα εγγόνια της αείμνηστης Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, και  σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό: η Βασίλισσα Maxima της Ολλανδίας, η Πριγκίπισσα Amalia της Ολλανδίας, η Γενική Διευθύντρια της  UNESCO Audrey Azoulay, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, η Μαρέβα Μητσοτάκη, οι πρώην Πρόεδροι της Σερβίας Boris Tadic, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Mladen Ivanic, της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, μαζί με τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, της Ελλάδας Προκόπης Παυλόπουλος με τη σύζυγό του Σίσσυ Παυλοπούλου, η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights” Kerry Kennedy, ο γιος του Valery Giscard d’ Estaing, Louis, με τη σύζυγό του Claire, οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO Kim Phuc και Hedva Ser, o κορυφαίος καρδιοχειρούργος Μagdi Yacoub, ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και η σύζυγός του Νατάσσα Παζαϊτη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας Ελλάδας, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κύπρου Ντόρα Μπακογιάννη, ο ιδρυτής της Aegean Oil Δημήτρης Μελισσανίδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γκίκας Χαρδούβελης, Υπουργοί, πρέσβεις, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και των ενόπλων δυνάμεων, η Βασίλισσα Άννα-Μαρία, ο Πρίγκιπας Παύλος και η Πριγκίπισσα Μarie-Chantal, o Πρίγκιπας Νικόλαος, ο Πρίγκιπας Φίλιππος, ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος και η Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, άνθρωποι του Πνεύματος, της Τέχνης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, Πρόεδροι των μεγαλύτερων Ιδρυμάτων της χώρας, αποθεραπευμένα παιδιά, γιατροί και νοσηλευτές της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»  έδωσαν το «παρών», αποτείνοντας φόρο τιμής στη σπουδαία Ελληνίδα που άνοιξε νέους δρόμους στον χώρο του ανθρωπισμού, της προσφοράς και της αλληλεγγύης και αφήνοντας μια παρακαταθήκη για την Ελλάδα που όμοια της δεν έχει ξαναϋπάρξει.

Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ AUDREY AZOULAY

ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO

Ηρώδειο 17-9-2024

Audrey Azoulay

Εξοχoτάτη κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Μεγαλειοτάτη,

Υψηλότατοι,

Mακαριώτατε,

Αγαπητή οικογένεια και αγαπητοί φίλοι της Μαριάννας Βαρδινογιάννη,

Αγαπητοί Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO,

Εξοχότατοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Στέφανος Κορκολής

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας σε αυτήν την ιστορική σκηνή του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού, για να τιμήσουμε την αγαπημένη μας Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Η βαθιά ενσυναίσθηση για τους πιο ευάλωτους – και πρωτίστως για τα άρρωστα παιδιά – και η αυξημένη αίσθηση του καθήκοντος που απορρέει από την θέση της, την οδήγησε να διαδραματίσει έναν μοναδικό ρόλο στην όμορφη χώρα σας.

Απόψε όμως, θα ήθελα να σας μιλήσω από μια διαφορετική σκοπιά, ως μια ξένη, μια Γαλλίδα, η οποία έχει το προνόμιο να ηγείται της UNESCO.

Και χωρίς αμφιβολία, για εμάς, η Μαριάννα ήταν η Ελληνίδα θεά μας.

Μαρινέλλα

Για 25 χρόνια, ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως, αφιέρωσε τον εαυτό της ψυχή τε και σώματι και με ασίγαστο πάθος στην αποστολή του Οργανισμού μας, για την παιδεία, τον πολιτισμό και τις επιστήμες.

Σε αυτήν την πολυποίκιλη οικογένεια των Πρεσβευτών Καλής Θελήσεως, η οποία περιλαμβάνει καλλιτέχνες, μουσικούς, διανοούμενους, αθλητές, πολιτικούς και δημοσιογράφους, αποτελούσε πραγματικό στήριγμα, στο οποίο μπορούσαμε πάντα να βασιζόμαστε.

Είχε κάνει κτήμα της τις δράσεις του Οργανισμού, προτείνοντας συνεχώς νέες, με πιο πρόσφατη αυτήν για την προώθηση της απαράμιλλης πολιτιστικής κληρονομιάς της αγαπημένης της πατρίδας.

Σε όλες αυτές τις δράσεις έδειξε την μοναδική της ικανότητα – ενίοτε δημόσια και άλλοτε πιο διακριτικά, αλλά πάντα με καλοσύνη – προκειμένου να γίνει το αδύνατο δυνατό, να κάνει τις ιδέες πράξη και να ξαναγεννήσει την ελπίδα, όνομα το οποίο έδωσε και στη δική της ΕΛΠΙΔΑ, το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο.

Η υποστήριξή της ήταν ακλόνητη.

Ένα από τα τελευταία της διεθνή ταξίδια ήταν να είναι μαζί μας, στο Παρίσι.

Ήταν τον Ιούνιο του 2023 για μια τελετή που οργανώσαμε προς τιμήν της στο σπίτι της UNESCO, ένα μέρος που τόσο αγαπούσε.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που την είδα.

Η μορφή της Μαριάννας κυρίαρχη στο Ηρώδειο

Κατά την διάρκεια του δείπνου, με την εύθραυστη φωνή της τραγούδησε μαζί με την Νανά Μούσχουρη το ρεφρέν ενός πολύ γνωστού ερωτικού τραγουδιού του Μάνου Χατζιδάκι «Χάρτινο το φεγγαράκι».

Περιτριγυρισμένη από φίλους, αγαπημένα πρόσωπα, ανθρώπους που διαμόρφωσαν τη ζωή της – καλλιτέχνες, διπλωμάτες, πολιτικοί – ευχαρίστησε όλους με τη θρυλική της αγάπη για το συνάνθρωπο.

Διότι, κατά τη διάρκεια της ζωής της, δημιούργησε μια μεγάλη οικογένεια, έναν κύκλο από φίλους και αφοσιωμένων συνοδοιπόρων.

Ανέπτυξε για παράδειγμα στενό δεσμό με τον αγαπημένο φίλο της, συνθέτη και πρέσβυ Καλής Θελήσεως, Jean-Michel Jarre, για τον οποίο υπήρξε, με τα δικά του λόγια, «μια φίλη, μια αδελφή ψυχή, και ο έμπιστος άνθρωπος στην UNESCO».

Παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου

Η σκέψη μου απόψε είναι με την στενή ομάδα της, αυτούς που εργάζονταν μαζί της σε καθημερινή βάση και πολλοί άλλοι, οι οποίοι θα με συγχωρέσουν που δεν τους αναφέρω ονομαστικά.

Τέλος, θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στη θηλυκότητα της Μαριάννας, την κομψότητά της στα πάντα – η οποία, σαν αδελφή μου, μου επισήμανε τη σημασία να διαφυλάττεις πάντα αυτήν τη γυναικεία αλχημεία.

Αγαπητοί Γιάννη, Γιώργο, Χριστιάννα, Νίκο και Βαρδιάννα,

Η μητέρα σας έλεγε συχνά ότι η μεγαλύτερη αγάπη είναι αυτή που είχε για εσάς και για τα παιδιά σας. Αλλά και για τον άνδρα της, τον πατέρα σας. Θα φέρετε πάντοτε μέσα σας την μνήμη της.

Επιτρέψτε μου να κλείσω εδώ με τα λόγια του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Στο υπέροχο ποίημά του «Ιθάκη» δίνει στον Οδυσσέα την ακόλουθη συμβουλή:

Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.
Καλύτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·

και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,

πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο

Η Μαριάννα έκανε και η ίδια τη ζωή της ένα θαυμάσιο ταξίδι.

Είμαι περήφανη ότι συμπορευτήκαμε σε αυτό το ταξίδι.

Ευχαριστώ πολύ Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Πηγή: Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»
Επιμέλεια: Γιώργος Κουλουβάρης
[email protected]