Skip to main content

Κ. Μάλαμα : Η κυρία Υπουργός Πολιτισμού διολισθαίνει σε «χορό» εκατομμυρίων σε σχέση με το έργο της στην Κεντρική Μακεδονία

Μετρό Θεσσαλονίκης-Αρχαιολογικός χώρος στη Βόρεια Είσοδο του Σταθμού Αγίας Σοφίας- Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού

Δήλωση της Βουλευτή Χαλκιδικής – Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Εδώ και πέντε χρόνια βλέπουμε το ίδιο επικοινωνιακό μοτίβο από την κυβέρνηση, όταν φτάνει η ώρα της ΔΕΘ! Η κυρία Υπουργός Πολιτισμού παρουσίασε το έργο της σε σχέση με την Κεντρική Μακεδονία σε ομιλία της στη Θεσσαλονίκη, αποστέλλοντας μάλιστα στη συνέχεια και δελτίο τύπου με φωτογραφία της σε θερμό εναγκαλισμό με τον Πρωθυπουργό κύριο Μητσοτάκη.

Προφανώς είναι δικαίωμα της να στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές, όμως, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τα για τα πολιτιστικά έργα στα οποία αναφέρθηκε, η εικόνα δεν είναι τόσο “ρόδινη”.

Πολλά από αυτά τα έργα βρίσκονται στην φάση της εξαγγελίας, όπως για παράδειγμα η πυρασφάλεια στο Επταπύργιο και στην κρύπτη του Αγίου Δημητρίου. Άλλα έργα, όπως η ανάδειξη του ανακτόρου της Πέλλας, είναι έργα που ξεκίνησαν επί της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και που εντάχθηκαν σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις το 2017. Ως προς το Σπήλαιο των Πετραλώνων, το οποίο, επίσης, ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Μενδώνη δεν αναφέρθηκε σε τυχόν ευθύνες της για τις πολυετείς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου.

Επίσης, η κυρία Υπουργός δεν αναφέρθηκε σε εξαγγελίες που κάνει συχνά όταν επισκέπτεται την Θεσσαλονίκη, αλλά δεν υλοποιεί, όπως η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Πλατείας Διοικητηρίου. Δεν αναφέρθηκε, επίσης, καθόλου στην υποβάθμιση της λειτουργίας των μουσείων της Θεσσαλονίκης. Ούτε ακούσαμε κάτι για τους εκατοντάδες αρχαιολογικούς χώρους στην Βόρεια Ελλάδα που “χορταριάζουν” ξεχασμένοι κι αφύλακτοι, λόγω της υποστελέχωσης της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Τέλος, δεν ακούσαμε ούτε μια κουβέντα και για τον σύγχρονο πολιτισμό της Βόρειας Ελλάδας. Για το εγγονό ότι η κινηματογραφική τέχνη έχει μείνει χωρίς δημόσιο φορέα, για την υποστελέχωση όλων των δομών σύγχρονου πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, για την αδιαφορία για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας και της Θράκης. Κλείνοντας, ως προς το θέμα του μετρό της Θεσσαλονίκης, επειδή προσφάτως βλέπουμε να ενστερνίζεται το σύνθημα της κοινωνίας της πόλης “και μετρό και αρχαία”, θα περιμέναμε να ακούσουμε και μια κουβέντα για το κόστος των επιλογών της κυβέρνησης σε σχέση με τον Σταθμό της Βενιζέλου. Αν δηλαδή η λύση της απόσπασης κόστισε ακριβότερα και πόσο σε σχέση με την κατά χώρα διατήρηση που είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυριακή Μάλαμα

Βουλευτής Χαλκιδικής – Τομεάρχης Πολιτισμού
ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία