Με επίκεντρο την αναγγελθείσα ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, 19 Πρόεδροι και Κοσμήτορες Τμημάτων Τεχνών των Ελληνικών ΑΕΙ (εφεξής: 19) ζήτησαν με επιστολή (17/4/2024) συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις διαβουλεύσεις σχετικά με την διαμόρφωση της εν λόγω Σχολής.
Οι 19 υπέβαλαν επίσης προς τον υπουργό αναλυτικό Υπόμνημα (13/5/24) όπου θέτουν συνολικότερα τα προβλήματα σχετικά με τη διδασκαλία των Τεχνών στην Ανώτατη αλλά και την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση την Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τόσο συντονισμένη κίνηση να τεθούν και να αντιμετωπιστούν συνολικά τα προβλήματα εκπαίδευσης των Τεχνών στην Ελλάδα.
Ειδικότερα ως προς την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, οι 19 ζητούν ενημέρωση για βασικά ζητήματα όπως το θεσμικό της πλαίσιο, το πού θα εδρεύει, τη στελέχωσή της και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της. Ζητούν επίσης να συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις επί του προσχεδίου νόμου, ως κατεξοχήν ειδικοί επί της διδασκαλίας, της έρευνας και της πρακτικής των Τεχνών στο πανεπιστήμιο.
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα: “Ως δημόσιοι λειτουργοί με εξειδίκευση στις Τέχνες, οφείλουμε να μεριμνήσουμε για την εξασφάλιση βέλτιστων συνθηκών, τόσο για την λειτουργία της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, όσο και για τη θετική επίδρασή της στα υφιστάμενα τμήματα τεχνών στα ΑΕΙ. Η υποχρέωσή μας έχει βαρύνουσα σημασία, δεδομένου ότι αμφότερα τα ιδρύματα, το νέο και τα παλαιά υποστηρίζονται από το κράτος”.
Δεδομένου ότι από το γραφείο του υπουργού δεν υπήρξε ανταπόκριση, οι 19 ζήτησαν με επιστολή (13/5/24) συνάντηση σχετικά με το Υπόμνημα με τον Γ.Γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης, κ. Ο. Ζώρα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΙΘΑ (30/5/24) και εστίασε κυρίως την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Ζώρας, είναι ειλημμένη κυβερνητική απόφαση η Σχολή Παραστατικών Τεχνών να λειτουργήσει ως αυτόνομο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα και αποφασίστηκε να διερευνηθούν λύσεις στα ζητήματα της καλλιτεχνικής παιδείας, όπως τίθενται στο Υπόμνημα, με επιπλέον συναντήσεις στο Υπουργείο.
Στις 3/6/2024, δημοσιεύτηκε στον Τύπο ότι αποφασίστηκε από την Γ.Γ. Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η σύσταση δύο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για την σύνταξη προσχεδίου νόμου για την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών και για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση “Ανοιχτό Σχολείο” αντίστοιχα. Στην απόφαση ορίζεται ότι το έργο και των δύο επιτροπών ολοκληρώνεται έως τέλος Ιουλίου 2024.
Με νέα επιστολή προς τον κ. Ζώρα (14/6/24) οι 19 ζήτησαν να οριστούν το ταχύτερο δυνατόν συναντήσεις με τις δύο νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και ιδιαίτερα με αυτή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών.
Πράγματι έχει οριστεί συνάντηση με την εν λόγω επιτροπή στις 10/7/24, στο ΥΠΑΙΘΑ με εκπροσώπους των 19 και δυνατότητα διαδικτυακής σύνδεσης των υπολοίπων.
Οι 19 επιφυλάσσονται όμως εάν θα μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στο έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δεδομένου ότι δεν τους έχει σταλεί έως τώρα κανένα από τα γραπτά πορίσματα στα οποία θα βασιστεί το έργο της. Εν τούτοις τα έχουν ζητήσει πολλές φορές γραπτώς από τον κ. Ζώρα.
Στη δημοκρατία και ιδιαίτερα ως προς ζητήματα που αφορούν στην παιδεία, οι αποφάσεις καθίστανται ωφέλιμες για το κοινωνικό σύνολο όταν διαμορφώνονται μέσω ευρύτερων διαβουλεύσεων και συναινέσεων. Οι 19 ζητούν από τον Υπουργό Παιδείας να τους συμπεριλάβει ουσιαστικά, ισότιμα και έγκαιρα στην διαβούλευση επί του προσχεδίου νόμου για την ίδρυση της νέας Σχολής Παραστατικών Τεχνών.
Εκ μέρους των 19 Προέδρων και Κοσμητόρων των Τμημάτων Τεχνών των Ελληνικών ΑΕΙ
Η τριμελής επιτροπή
Δήμος Δημητριάδης
Κοσμήτορας Σχολή Μουσικών και Οπτικοακουστικών Σπουδών Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Αναστασία Γεωργάκη
Καθηγήτρια Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Μαρίνα Κοτζαμάνη
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου