Για τρίτη χρονιά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έρχεται κοντά στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις τους. Μέσα από το επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια‒Οι Γέφυρες της Μουσικής», το οποίο παρακολούθησαν τα δύο προηγούμενα χρόνια πάνω από 8.000 θεατές και εκατοντάδες μαθητές, εκφράζει έμπρακτα την υποστήριξη του στις πυρόπληκτες περιοχές για την αντιμετώπιση του μέλλοντος με θετική προοπτική και αισιοδοξία.
Το φετινό πολυδιάστατο πρόγραμμα αρχίζει στις 20 Ιουλίου, ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου και περιλαμβάνει ευρύ φάσμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του «Ιουλίου των τραγουδιών και των χορών» (20–24 Ιουλίου 2024) και των «Μουσικών του φθινοπωρινού δάσους» (Σεπτέμβριος–Νοέμβριος 2024). Στις καλοκαιρινές και φθινοπωρινές βραδιές μουσικής και χορού του Μεγάρου που φιλοξενούνται σε πόλεις και απομακρυσμένα χωριά της Βόρειας Εύβοιας (Αγία Άννα, Κερασιά, Κεχριές, Κήρινθος, Λίμνη, Μαντούδι, Προκόπι, Ροβιές) συμμετέχουν η Δήμητρα Γαλάνη, η Παυλίνα Βουλγαράκη, ο Κώστας Αγέρης, ο Θοδωρής Κοτονιάς, η Νεφέλη Μούσουρα, το Ορχηστρικό Σύνολο και η Χορωδία «ΙΩΝΙΑ» καθώς και συγκροτήματα παραδοσιακών χορών από την Αγία Άννα, την Λίμνη, το Μαντούδι και τις Ροβιές.
Το πρόγραμμα του 2024, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, εμπλουτίζεται από εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε μαθητές δημοτικών σχολείων (Οκτώβριος–Νοέμβριος 2024), στις οποίες το Μέγαρο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα. Στις δράσεις αυτές, τα παιδιά ανακαλύπτουν με βιωματικό τρόπο τα μυστικά της μουσικής μέσα από τα πλήκτρα, αλλά και την τέχνη της μουσικής, μέσα από μουσικοκινητικές δραστηριότητες και τεχνικές αφήγησης. Έρχονται σε επαφή με την κλασική μουσική και γνωρίζουν από κοντά τα όργανα της κλασικής και της παραδοσιακής ορχήστρας συμμετέχοντας σε διαδραστικά παιχνίδια.
Το σχέδιο χρηματοδοτείται ειδικά από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο στηρίζει την υλοποίηση του προγράμματος «ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ» της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Το πολιτιστικό πρόγραμμα του Μεγάρου υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, τον Δήμο Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας καθώς και με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.
Καλοκαιρινές εκδηλώσεις
«Ο Ιούλιος των τραγουδιών και των χορών» | 20–24 Ιουλίου 2024
Σάββατο 20 Ιουλίου | 21:30 | Λίμνη Ευβοίας
Σύνολο «ΙΩΝΙΑ» (Ορχήστρα & Χορωδία)
Θοδωρής Κοτονιάς
Γιορτή της μουσικής και του χορού
Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή μουσικής και χορού, που είναι αφιερωμένη στην παράδοση, η Χορωδία και η Ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ» από τη Νέα Ιωνία Βόλου καθώς και ο τραγουδιστής- τραγουδοποιός Θοδωρής Κοτονιάς συναντούν τα χορευτικά συγκροτήματα, με τις αυθεντικές και μεγάλης εθνολογικής αξίας στολές τους, «Νηλεύς» από την Αγία Άννα, «Το Λύμνι» από την Λίμνη, «Μάκιστος» και «Χρονοταξιδιώτες» από το Μαντούδι και «Χ’οροβίαι» από τις Ροβιές.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση των συνόλων «ΙΩΝΙΑ» έχει ο Νεκτάριος Δεμελής, ενώ μαέστρος της Χορωδίας «ΙΩΝΙΑ» είναι η Κορνηλία Φραγκογιάννη.
Τετάρτη 24 Ιουλίου | 21:45 | Παραλία Αγίας Άννας
Δήμητρα Γαλάνη
Μαζί της, η Παυλίνα Βουλγαράκη
Μια συναυλία με τη σφραγίδα της Δήμητρας Γαλάνη που συνοψίζει τη μακρόχρονη καλλιτεχνική διαδρομή της μέσα από πολύ αγαπημένα τραγούδια. Μαζί της, η μουσική δημιουργός και ερμηνεύτρια Παυλίνα Βουλγαράκη. Στην κοινή τους εμφάνιση στην Παραλία της Αγίας Άννας, τις πλαισιώνουν οι μουσικοί: Σεραφείμ Γιαννακόπουλος (τύμπανα), Στέλιος Προβής (μπάσο), Μηνάς Λιάκος (κιθάρα), Δημήτρης Αρώνης (κιθάρα) και Νικόλας Γουάστωρ (πλήκτρα, synths).
«Μουσικές του φθινοπωρινού δάσους»
Σεπτέμβριος–Νοέμβριος 2024
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσικές του φθινοπωρινού δάσους», το Μέγαρο έχει προγραμματίσει δύο βραδιές με τον Θοδωρή Κοτονιά στις Ροβιές (28.9.2024), που προσεγγίζει τη μουσική παράδοση μέσα από μια σύγχρονη έθνικ ματιά, και με τον Κώστα Αγέρη (6.10.2024) στην Κερασιά, ο οποίος εμπνέεται από τις μουσικές του Πόντου.
Στις 20.10.2024 θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, σημαντικό προορισμό του προσκυνηματικού τουρισμού στην Ελλάδα, ο οποίος συγκεντρώνει κάθε χρόνο 1.500.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Τα είκοσι πέντε μέλη του νεανικού ορχηστρικού σχήματος «ΙΩΝΙΑ» (μουσική διδασκαλία: Δημήτρης Χατζηγεωργίου) από τη Νέα Ιωνία Βόλου, απόγονοι μικρασιατών προσφύγων, συναντούν στο Προκόπι το τοπικό παιδικό και νεανικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής που αποτελείται από μουσικούς μικρασιατικής καταγωγής.
Στις 9.11.2024 η διεθνώς καταξιωμένη πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα θα βρεθεί στην Λίμνη Ευβοίας για να προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής ένα ρεσιτάλ με δημοφιλείς πιανιστικές μελωδίες του χθες και του σήμερα.
Εκπαιδευτικά προγράμματα στη Βόρεια Εύβοια
Οκτώβριος–Νοέμβριος 2024
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων σε περιοχές της ελληνικής Περιφέρειας, υλοποιεί φθινοπωρινές εκπαιδευτικές δράσεις στις Κεχριές, στην Κήρινθο, στη Λίμνη, στο Προκόπι και στις Ροβιές.
Η ελληνική μουσική παράδοση αποτελεί τον κεντρικό άξονα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Γνωρίζοντας και παίζοντας τα παραδοσιακά μας όργανα» που ετοίμασαν η Ορχήστρα και η Χορωδία Νέων «ΙΩΝΙΑ» υπό την καθοδήγηση του Νεκτάριου Δεμελή και της Κορνηλίας Φραγκογιάννη (21.10.2024, Προκόπι). Στο προσκήνιο έρχονται το σαντούρι, το κανονάκι, το κλαρίνο, το λαούτο, το βιολί, το ούτι, το νέι, η γκάιντα και τα κρουστά, αλλά και οι ελληνικοί ρυθμοί. Επίσης, τα μέλη του νεανικού συνόλου, στο ραντεβού τους με τους μαθητές της Βόρειας Εύβοιας, θα παρουσιάσουν μουσικούς αυτοσχεδιασμούς, ενώ τα παιδιά θα λάβουν μέρος σε μουσικά παιχνίδια.
Ένα βιωματικό ταξίδι γνωριμίας με τα πληκτροφόρα όργανα προτείνει η σολίστ του πιάνου Νεφέλη Μούσουρα (7.11.2024, Λίμνη και 8.11.2024, Ροβιές), μέσα από την εκπαιδευτική δράση «Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της μουσικής μέσα από τα πλήκτρα: από το πιάνο στο συνθεσάιζερ». Τα παιδιά θα μάθουν για την ιστορία και την εξέλιξη της κατασκευής του πιάνου καθώς και για τα σύγχρονα ηλεκτρονικά πληκτροφόρα. Ακόμη, θα ακούσουν μουσικά παραδείγματα από γνωστά κομμάτια, γραμμένα από έλληνες και ξένους συνθέτες (Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Φρεντερίκ Σοπέν, Τσικ Κορήα, Μάνος Χατζιδάκις κ.ά.).
«Τα χρώματα της μουσικής» (18.11.2024, Κεχριές) εξερευνούν η μουσικοπαιδαγωγός-θεατροπαιδαγωγός Μάγια-Μύριαμ Παπαγεωργίου και ο μουσικός-δάσκαλος τεχνικής Alexander Θοδωρής Ζιάρκας στη δική τους φθινοπωρινή συνάντηση με τους μαθητές της Βόρειας Εύβοιας. Οι μικροί μας φίλοι θα ανακαλύψουν, με βιωματικό τρόπο, την τέχνη της μουσικής μέσα από μουσικοκινητικές δραστηριότητες, τεχνικές αφήγησης και μουσικές κατασκευές. Επιπλέον, θα γνωρίσουν μουσικά όργανα που συνδέονται με διαφορετικά ιδιώματα και θα εξοικειωθούν με την ομαδική δημιουργική μουσική σύνθεση.
Μετά τη συγκινητική ανταπόκριση της μαθητικής κοινότητας της Βόρειας Εύβοιας στα περσινά εκπαιδευτικά προγράμματα της Underground Youth Orchestra σε σχολεία της περιοχής, τα μέλη του νεανικού ορχηστρικού συνόλου διοργανώνουν στις 25.11.2024 στην Κήρινθο την ολοκληρωμένη δράση «Μουσικές διαδρομές από το Μέγαρο στην Εύβοια». Υπό τον μαέστρο Κώστα Ηλιάδη, η Underground Youth Orchestra θα δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κλασική μουσική και να γνωρίσουν από κοντά τα μουσικά όργανα.
Η εκτέλεση παραγωγής όλων των εκδηλώσεων γίνεται από την εταιρεία Φόρμιγξ.