Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και πιο συγκεκριμένα στην Κομοτηνή, συναντώνται περίπου 3.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.700 είναι χορευτές κάθε ηλικίας, στο πλαίσιο του 17ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Πρόκειται για μια γιορτή, από την Πέμπτη έως την Κυριακή, με υψηλούς συμβολισμούς, που όχι ξεσηκώνει, αλλά και συγκινεί Ποντίους και μη, όπου γης, σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «αρχή και τέλος της Ελλάδας».
Φέτος, το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών πραγματοποιείται το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στις 18:00, στο Κλειστό Γυμναστήριο ΣΕΦΑΑ στην πανεπιστημιούπολη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Για το Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στη Συνθήκη της Λοζάνης, λόγω της επετείου των 100 ετών από την υπογραφή της, αλλά και τις παράλληλες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί, μίλησαν το πρωί της Πέμπτης εκπρόσωποι των διοργανωτών αλλά και των φορέων που το στηρίζουν, στο Κέντρο Πολιτισμού της ΔΚΕΠΠΑΚ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού-Παιδείας-Αθλητισμού Κομοτηνής).
Τους δημοσιογράφους ενημέρωσαν η πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Αθηνά Νακούση, ο πρωτοπρεσβύτερος και Γενικός Αρχιερατικός της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής π. Γεώργιος Παπαβέργος, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ζωή Κοσμίδου και η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου.
Κοινός τόπος όλων ήταν πως το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ είναι όχι μόνο ευκαιρία για να στραφούν τα φώτα στην Κομοτηνή και για να θαυμάσουν όλοι τους δυναμικούς χορούς των Ποντίων αλλά και για να σταλεί το μήνυμα της ανάγκης για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Οθωμανούς Τούρκους στις αρχές του 20ού αιώνα.
Η Αθηνά Νακούση έδωσε, με συναίσθημα, μια συνοπτική περιγραφή του τι πρόκειται να ακολουθήσει μέχρι και την Κυριακή με τις παράλληλες δράσεις της ΠΟΕ αλλά και για το Φεστιβάλ καλώντας όλους να δώσουν το παρών στο Κλειστό Γυμναστήριο ΣΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και να ζήσουν από κοντά το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του ποντιακού ελληνισμού στη χώρα μας. «1.700 χορευτές από κάθε γωνιά της Ελλάδας θα ενώσουν δυναμικά τα χέρια τους και θα πατήσουν γερά στη γη για να μας δείξουν ότι όσα έχουμε φέρει από τις αλησμόνητες πατρίδες είναι εδώ και έχουν ριζώσει μέσα μας», είπε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
Από την πλευρά του ο γενικός Αρχιερατικός της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Παπαβέργος χαιρέτισε το Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που όχι μόνο διαφημίζει την πόλη της Κομοτηνής αλλά κρατά ζωντανές τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα από τις αλησμόνητες πατρίδες.
Η Ζωή Κοσμίδου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, μετέφερε το χαιρετισμό του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και χαρακτήρισε την υλοποίηση του Φεστιβάλ και των παράλληλων εκδηλώσεων «τιμή για την πόλη». Ευχήθηκε καλή επιτυχία στη διοργάνωση, που έγινε με κόπο αλλά καλό συντονισμό.
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της Νατάσας Λιβεριάδου που εκπροσώπησε το ΔΚΕΠΠΑΚ και το Δήμο Κομοτηνής γενικότερα στη συνέντευξη Τύπου. «Χαιρόμαστε που η πόλη θα ζωντανέψει αυτές τις μέρες με την παρουσία χιλιάδων ανθρώπων απ’ όλη τη χώρα», τόνισε, καλώντας όλους στο Κλειστό Γυμναστήριο ΣΕΦΑΑ για να απολαύσουν τη διοργάνωση.
Όλα τα βίντεο είναι από το maronnews.gr.
Πηγή: pontosnews.gr