Το πρόγραμμα, του οποίου ηγήθηκε η Molly Greene, καθηγήτρια Ιστορίας και Ελληνικών Σπουδών, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Μητροπολιτικής Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων και φιλοξενήθηκε στους υποδειγματικούς χώρους της Βιβλιοθήκης της Καλαμπάκας.
Μία διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από ξένους και Έλληνες ακαδημαϊκούς και ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων (Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης, Φιλολογία, Περιβαλλοντολογική Ιστορία, κ.ά.) έδωσαν σειρά διαλέξεων η οποία διαφώτισε διάφορες πτυχές του μοναδικού πλούτου και της πολυσύνθετης ιστορίας που κρύβουν τα Μετέωρα: από τις επαφές με τον σλαβικό κόσμο και τους Οθωμανούς ως τη λεγόμενη Κρητική Σχολή της ζωγραφικής και τη Δυτική Τέχνη, και από την πρόσληψη του τοπίου από τους μοναχούς ως τον κοινωνικό και οικονομικό ρόλο που έπαιξαν οι μονές δια μέσου της ιστορίας. Πρόκειται για το πρώτο επιστημονικό εργαστήριο αυτού του είδους που έλαβε χώρα στην Καλαμπάκα και είχε ως θέμα τα Μετέωρα. Οι 20 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Princeton και 4 ελληνικά ΑΕΙ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πανεπιστήμιο Κρήτης) είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν με τους καθηγητές τους 4 μονές (Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Μονή Βαρλαάμ, Μονή Ρουσάνου και Μονή Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά) εκτός του κανονικού ωραρίου επισκέψεως. Απόλαυσαν τη μοναστηριακή φιλοξενία και ήρθαν σε επαφή εκ του σύνεγγυς τόσο με την άυλη όσο και με την υλική κληρονομιά των Μετεώρων.
Στόχος του εργαστηρίου, πέραν της ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος των Μετεώρων, είναι η διάνοιξη νέων δρόμων στην έρευνα και η παραγωγή επιστημονικού έργου με αξιώσεις.