Ως «damage control» για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών, χαρακτηρίζει τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με τον καθορισμό των αμοιβών των ηθοποιών και των χορευτών που παρέχουν καλλιτεχνική υπηρεσία στο δημόσιο, η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, σχολιάζοντας, σε ανακοίνωσή της, ότι οι εν λόγω νομοθετικές πρωτοβουλίες «δεν ελήφθησαν τα τριάμισι χρόνια της διακυβέρνησης της» της ΝΔ.
Η ίδια υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση διατηρεί την προσβλητική μετατροπή όλων των πτυχίων των καλλιτεχνών (ηθοποιών, χορευτών, κινηματογραφιστών κτλ.) σε πτυχία ισοδύναμα με το απολυτήριο λυκείου, «ακυρώνοντας δηλαδή έτη και μόχθο απαιτητικών σπουδών», προσθέτει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «εμπαίζει» τους ανθρώπους του πολιτισμού συνεχίζοντας «να διατείνεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το καθεστώς πρόσληψης και τις αμοιβές των καλλιτεχνών που εργάζονται στο δημόσιο».
Η ανακοίνωση της Σ. Αναγνωστοπούλου
«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση εμπαίζει τους ανθρώπους του πολιτισμού… Ενώ συνεχίζει να διατείνεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το καθεστώς πρόσληψης και τις αμοιβές των καλλιτεχνών που εργάζονται στο δημόσιο, προσπαθεί με πολυπληθείς διυπουργικές συσκέψεις να κάνει damage control και να κατευνάσει τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών, και υπόσχεται… παραμονές εκλογών νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες δεν ελήφθησαν τα τριάμισι χρόνια της διακυβέρνησής της.
Διατηρώντας λοιπόν την προσβλητική μετατροπή όλων των πτυχίων των καλλιτεχνών (ηθοποιών, χορευτών, κινηματογραφιστών κτλ.) σε πτυχία ισοδύναμα με το απολυτήριο λυκείου, ακυρώνοντας δηλαδή έτη και μόχθο απαιτητικών σπουδών, η κυβέρνηση υπόσχεται κατ’ αρχάς νομοθετική πρωτοβουλία για τον καθορισμό των αμοιβών των ηθοποιών και χορευτών, δηλαδή των αποφοίτων λυκείου, που παρέχουν καλλιτεχνική υπηρεσία στο δημόσιο.
Επίσης, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται Μικτές Επιτροπές των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού με συμμετοχή προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους (ούτε λόγος για τα σωματεία που εκπροσωπούν θεσμικά τους καλλιτέχνες) για να… «προετοιμάσει τη λύση του σύνθετου εγχειρήματος που αφορά την αναβάθμιση και τη διαβάθμιση των σπουδών παραστατικών τεχνών».
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, έχοντας επιδείξει τη μέγιστη αδιαφορία για εκείνους που εργάζονται και παράγουν τον σύγχρονο πολιτισμό, έχοντας ήδη παραπέμψει στις καλένδες όλα όσα υπόσχονταν όταν ο χώρος του πολιτισμού επλήγη συντριπτικά από την πανδημία, νομίζουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να κοροϊδεύουν και να απαξιώνουν τους καλλιτέχνες.
Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει τα άρθρα του προεδρικού διατάγματος που αφορούν τους καλλιτέχνες, να αναγνωρίσει άμεσα όλα τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών ως πτυχία ΤΕ καλλιτεχνών με τα αντίστοιχα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, και μετά να ελπίζει ότι κάποιος μπορεί να πάρει στα σοβαρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες της. Αν και γι’ αυτό το τελευταίο, πολύ αμφιβάλλουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από την πλευρά του, έχει ήδη δεσμευτεί, διά του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, ότι αυτά ακριβώς θα κάνει αμέσως μετά τις εκλογές η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας.»