Καθώς η εφιαλτική κατάσταση στην Παλαιστίνη μαίνεται και την ίδια ώρα που διεθνώς αυξάνονται τα φαινόμενα λογοκρισίας στους χώρους του πολιτισμού, σε έκτακτη ανοιχτή επιστολή της η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) κάνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και τον τερματισμό της γενοκτονίας των Παλαιστινίων.
Η ανοιχτή επιστολή της ΕΑΚ
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την κατάσταση στην λωρίδα της Γάζας μετά από 16 μήνες πολέμου αλλά και τη βαθιά της ανησυχία για το αποτύπωμα που άφησε ο πόλεμος στον δημόσιο διάλογο παγκοσμίως.
Το πόρισμα της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ αναφέρει πως “οι πρακτικές πολέμου που έχει εφαρμόσει ο Ισραηλινός στρατός συνάδουν με τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας”. 1.900.000 Παλαιστίνιοι είναι αυτή τη στιγμή εκτοπισμένοι από τις εστίες τους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 90% του πληθυσμού. Από αυτούς, 345.000 βρίσκονται αντιμέτωποι με καταστροφικές απειλές λόγω υποσιτισμού. Ο δε αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 45.936.
Παράλληλα με τα όσα τραγικά συμβαίνουν στο έδαφος, μαίνεται ένας επικοινωνιακός πόλεμος στην παγκόσμια δημόσια σφαίρα. Από την έναρξη του πολέμου, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, παρατηρούνται ανησυχητικά και μεθοδευμένα φαινόμενα λογοκρισίας προσώπων και θεσμών που εκφράζονται υποστηρικτικά ή δίνουν βήμα στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της λωρίδας της Γάζας και στους Παλαιστίνιους γενικότερα.
Η Δύση παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, διχασμένη ανάμεσα στην υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπιστικών αξιών της και στην προστασία πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Θύμα αυτής της ολοένα και πιο βίαιης διελκυστίνδας είναι μια άλλη ακρογωνιαία αξία των κοινωνιών μας: η ελευθερία της έκφρασης.
Τα μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου υπηρετούμε καθημερινά την δημόσια έκφραση μέσω της οπτικοακουστικής γλώσσας. Γι’ αυτό, αναγνωρίζουμε την ελευθερία του λόγου ως αναπόσπαστο συστατικό κάθε κοινωνίας που προσδοκά να ονομάζεται δημοκρατική.
Η αξία της ελευθερίας του λόγου δεν είναι ατομικιστική. Αντίθετα, είναι βαθιά συλλογική, καθώς αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη ουσιαστικού και δημοκρατικού διαλόγου. Και ο διάλογος είναι η μόνη εναλλακτική σε κάθε μορφής βίας και αυταρχισμού.
Αξιότιμε πρωθυπουργέ, σας καλούμε να συμβάλετε, με όσα μέσα έχετε στη διάθεσή σας, στην επίτευξη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και στον τερματισμό της γενοκτονίας των Παλαιστινίων. Πρωτίστως όμως σας καλούμε να προασπίσετε τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες και τον ισότιμο και ελεύθερο διάλογο ως οικουμενικό δημοκρατικό αγαθό. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να πρωτοστατήσει ανάμεσα στις χώρες της Δύσης, λόγω ιστορίας, λόγω γεωπολιτικής θέσης, λόγω πολιτισμικής κληρονομιάς, μα πάνω απ’ όλα, λόγω της συμβολικής ευθύνης που φέρει απέναντι στις αξίες της Δημοκρατίας.
Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου