Ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος είχε διαγράψει και δυναμική παρουσία στον κινηματογράφο, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 74 ετών.
O Μανούσος Μανουσάκης γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film School) στην Αγγλία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε να εργάζεται αρχικά στον κινηματογράφο.
Μία από τις πρώτες του δουλειές ήταν η ταινία «Βαρθολομαίος», το 1973. Στην ταινία αυτή είχε τριπλό ρόλο καθώς έγραψε το σενάριο και έκανε την σκηνοθεσία και την παραγωγή αυτής. Η ταινία απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Ρέμο του 1973, αλλά στην Ελλάδα απαγορεύτηκε από τη χούντα, η ταινία αυτή προβλήθηκε και σε κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης το 1973 (οδός Βασ. Όλγας και οδός Μαρτίου), οι ηθοποιοί στο σύνολό τους σχεδόν ήταν κάτοικοι του Χιλιομοδίου Κορίνθιας, επίσης στην είσοδο του κινηματογράφου υπήρχε αστυνομικός της χούντας.
Ακολούθησαν κι άλλες κινηματογραφικές παραγωγές όπως το «Άρχοντες», (1978), «Η σκιάχτρα» (1985) ενώ συμμετείχε στις ταινίες «Σουβλίστε τους! Έτσι θα πάρουμε το κουραδόκαστρο» και «Το τραγούδι της επιστροφής», όπου είχε παρουσία ως ηθοποιός. Στα μέσα τις δεκαετίας του 1980 έκανε τα πρώτα του βήματα ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών. Συγκεκριμένα ανέλαβε τη σκηνοθεσία των σειρών «Καλλικαντζαροδουλειές» (1985-1986), «Μικρογραφίες» (1986-1987) και «Τα καλύτερά τους χρόνια» (1989).
Υπέγραψε τη σκηνοθεσία και παραγωγή ελληνικών τηλεοπτικών σειρών στην ιδιωτική τηλεόραση από τις αρχές του 1990 μέχρι σήμερα. Οι δραματικές σειρές οι οποίες σκηνοθέτησε βασίζονται σεναριακά σε απαγορευμένους έρωτες, ενώ κάποιες από αυτές («Ψίθυροι καρδιάς», «Άγγιγμα ψυχής», «Μη μου λες αντίο», «Η αγάπη ήρθε από μακριά») θεωρούνται από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.
Στον κινηματογράφο υπέγραψε σκηνοθετικά τις ταινίες «Παραλάβατε διορισμόν» (1996), «Κόκκινος δράκος» (1998) και «Ουζερί Τσιτσάνης» (2015).
Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού
Πληροφορούμενη την απώλεια του Μανούσου Μανουσάκη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Μανούσου Μανουσάκη, ο οποίος υπήρξε ένας ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης.
Ο Μανούσος Μανουσάκης, νεαρός ακόμη, εμφανίστηκε στον χώρο του κινηματογράφου με δύο ταινίες που προκάλεσαν εντύπωση για την εποχή τους, τον «Βαρθολομαίο» και τους «Άρχοντες», πρόλογος στο μεγάλο έργο που μας καταλείπει. Στράφηκε στην τηλεόραση, όπου επάξια καθιερώθηκε ως σκηνοθέτης σειρών, με τεράστια απήχηση. Οι δημιουργίες του Μανούσου Μανουσάκη στη μικρή οθόνη αποτέλεσαν μεγάλες επιτυχίες, που οφειλόταν στον αδιάπτωτο επαγγελματισμό του, τις γνώσεις, την εμπειρία του, τις υψηλές προδιαγραφές που τηρούσε στην παραγωγή τους, αλλά και την πρωτότυπη θεματολογία τους, με ζητήματα κοινωνικά που προσέγγιζε με τόλμη. Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά, στο οποίο, επιλεκτικά, επανερχόταν με άρτιες δημιουργίες. Καθοδήγησε με σοφία και προσωπικό ενδιαφέρον πολλούς νέους καλλιτέχνες, δίνοντας ώθηση στην ανάδειξή τους. Συνεργάστηκε αρμονικά με καταξιωμένους συναδέλφους του, κάτι που εξηγεί, πέραν της δημοφιλίας του, την αγάπη και τον σεβασμό με τον οποίο τον περιέβαλε ο χώρος. Το καλλιτεχνικό αποτύπωμά του πίσω από τον φακό μένει ανεξίτηλο.
Στην οικογένειά του και τους φίλους του απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια.
Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία
Ο Μανούσος Μανουσάκης, που «έφυγε» χθες στα 74 του χρόνια, πάντα ενεργός ως την τελευταία στιγμή, έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της καλής δουλειάς του στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ο σεμνός σκηνοθέτης με τη διεισδυτική ματιά χάρισε στο τηλεοπτικό κοινό σειρές που το συντρόφεψαν επί σχεδόν 4 δεκαετίες, ανάμεσά τους αξέχαστοι τίτλοι όπως οι Ψίθυροι καρδιάς, το Άγγιγμα ψυχής, Μη μου λες αντίο κ.λπ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μανούσου Μανουσάκη, τους φίλους και τους συνεργάτες του.
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας – Creative Greece αποχαιρετά τον Μανούσο Μανουσάκη
Ο Μανούσος Μανουσάκης ήρθε με νεανική ορμή στο ελληνικό σινεμά στις αρχές της δεκαετίας του ’70, μετά τις κινηματογραφικές σπουδές του στο Λονδίνο, και συντάχτηκε με τη γενιά των σκηνοθετών που ανανέωσαν ριζικά το κινηματογραφικό μας τοπίο. Η ορμή αυτή είναι αποτυπωμένη στα δύο πρώτα έργα του, τον «Βαρθολομαίο» και τους «Άρχοντες». Το πρώτο διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Ρέμο το 1973 και στη συνέχεια απαγορεύτηκε τη χούντα των συνταγματαρχών. Το δεύτερο, μίγμα δράματος και κωμωδίας με επίχρισμα παράλογου χιούμορ, πήρε βραβείο στο Αντί- Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1977 -χρονιά κομβική για τα κινηματογραφικά μας πράγματα. Ακολούθησε η ταινία «Σκιάχτρα», το 1985, σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Τελευταία κινηματογραφική ταινία του ήταν το «Ουζερί Τσιτσάνης», το 2015, και αυτή σε συμπαραγωγή με το ΕΚΚ.
Η ενασχόλησή του με την μυθοπλασία της μικρής οθόνης, από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα, ήταν ένα διαρκές στοίχημα με διακύβευμα την ισορροπία ποιότητας και εμπορικότητας. Ο Μανούσος Μανουσάκης το κέρδισε, υπογράφοντας τηλεοπτικές σειρές μεγάλης απήχησης.
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας – Creative Greece τον αποχαιρετά εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.