Ο Γιάννης Σμαραγδής γίνεται ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας η οποία ιδρύθηκε το 1990, έχει την έδρα της στο Salzburg της Αυστρίας, γενέτειρα του Mozart, τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας 12 ευρωπαϊκών κρατών και συνδέεται με πλήθος από διακεκριμένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
Μέλη της είναι 38 κάτοχοι βραβείων Νobel και δεκάδες άλλοι με σπουδαίες διεθνείς διακρίσεις. Η επίσημη υποδοχή του Γιάννη Σμαραγδή ως νέου ακαδημαϊκού στην τάξη των Τεχνών θα γίνει σε ειδική εκδήλωση στην έδρα της Ακαδημίας στο Salzburg στις 9 Μαρτίου.
Πρόκειται για τιμητική διάκριση γενικότερης αξίας και ταυτόχρονα επιβράβευση του Έλληνα σκηνοθέτη με το βαθύτατο ελληνικό αποτύπωμα σ´ όλο το έργο του επί 40 χρόνια, με αναφορά στις μεγάλες μορφές και αξίες του οικουμενικού Ελληνισμού, από τον Όμηρο και τους κλασικούς, τους τρεις μεγάλους πολιτισμούς (Μινωικό, Αρχαίο, Βυζαντινό) έως τη σειρά των μεγάλων επιστημόνων από τους προσωκρατικούς φιλοσόφους έως τους κορυφαίους επιστήμονες και τους σύγχρονους ποιητές Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, και τον συγγραφέα Καζαντζάκη.
Δήλωση του σκηνοθέτη
Θεωρώ μεγάλη τιμή να με εκλέξει η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών ως μέλος της και μάλιστα σ´ ένα τομέα, εκείνο των Τεχνών και του Πολιτισμού. Εκλαμβάνω τη διάκριση αυτή ως τριπλό καθήκον μου:
Καθήκον τιμής και μνήμης για τους Έλληνες σκηνοθέτες του Κινηματογράφου και του Θεάτρου, που έγραψαν λαμπρή ιστορία στον τομέα τους με παγκόσμιες επιτυχίες με ταινίες και με θεατρικές παραστάσεις.
Καθήκον να προσπαθήσω στα πλαίσια της Ακαδημίας τον εμπλουτισμό της από εκπροσώπους της σύγχρονης Ελλάδος στους τομείς του Πνεύματος και των Καλών Τεχνών. Υπάρχουν σημαντικοί Έλληνες που το αξίζουν από τους τομείς της Μουσικής, της Ζωγραφικής, της Λογοτεχνίας, του Θεάτρου.
Καθήκον να απευθυνθώ ειδικότερα στους δημιουργούς του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης, όπου διακρίνονται ήδη αρκετοί Έλληνες σκηνοθέτες με διεθνείς ορίζοντες, για να υπομνήσω όχι την όποια δική μου επιτυχία και αναγνώριση, αλλά τον κανόνα πως όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί του έθνους μας τους τελευταίους αιώνες, οι Πατέρες του νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού, σε όλες τις τέχνες γονιμοποίησαν τις μεγάλες ελληνικές αξίες με τα σύγχρονα διεθνή ρεύματα και σε δημιουργικές αναζητήσεις. Με τον συνδυασμό αυτό, ενέταξαν τα έργα τους στην Εθνική και ταυτόχρονα Ευρωπαϊκή, την οικουμενική και παγκόσμια παράδοση μας.
Μόνο αυτός ο συνδυασμός, με τις βαθιές εθνικές ρίζες και τις σύγχρονες αναζητήσεις έχει οδηγήσει κάθε δημιουργό, κάθε χώρας σε προσωπική καταξίωση και αναγνώριση μεγάλης εμβέλειας και διαχρονικής αξίας.