Skip to main content

Δημιουργική φαντασία και παραισθήσεις

Reuters

Ανοίγει η αυλαία στο 81ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Το 81ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας σηκώνει σήμερα την αυλαία του με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Beetlejuice Beetlejuice» του Τιμ Μπάρτον και πρωταγωνιστές τους Μάικλ Κίτον, Γουινόνα Ράιντερ και Τζένα Ορτέγκα.

«Η Μπιενάλε της Βενετίας έχει την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει την παγκόσμια πρεμιέρα ενός έργου που διαθέτει μια εκπληκτική εναλλαγή δημιουργικής φαντασίας και ενός συναρπαστικού ρυθμού παραισθήσεων» ανέφερε σε δήλωσή του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα.

Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν οι Άλφρεντ Γκαφ, Μάιλς Μίλαρ και Σεθ Γκράχαμ-Σμιθ με το καστ αστέρων να αποτελείται επίσης από τους Κάθριν Ο’ Χάρα, Μόνικα Μπελούτσι, Τζάστιν Θερού, Άρθουρ Κόντι, Μπερν Γκόρμαν και Γουίλεμ Νταφόε. Η Warner Bros έχει ορίσει την πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 6 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των πιο πολυαναμενόμενων ταινιών που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Λέοντα βρίσκεται το «Joker: Folie à deux» του Τοντ Φίλιπς, με τον Χοακίν Φοίνιξ στον κεντρικό ρόλο και συμπρωταγωνίστρια τη Lady Gaga.

Επίσης, με μεγάλη ανυπομονησία αναμένεται η προβολή της ταινίας «Maria», όπου η Αντζελίνα Τζολί υποδύεται την κορυφαία τραγουδίστρια της όπερας Μαρία Κάλλας, τις τελευταίες ημέρες της ζωής της στο Παρίσι. Τα φώτα της δημοσιότητας θα τραβήξουν επίσης οι δύο φίλοι, Τζορτζ Κλούνεϊ και Μπραντ Πιτ, με μια ταινία, ωστόσο, εκτός του διαγωνιστικού μέρους, το «Wolfs» του Τζον Βατς.

Με τίτλο «The room next door», η νέα ταινία μεγάλου μήκους του Ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ (η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του, που διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη), θα διαγωνιστεί επίσης, με πρωταγωνιστές την Τίλντα Σουίντον, την Τζούλιαν Μουρ και τον Τζον Τουρτούρο.

Η Αυστραλή Νικόλ Κίντμαν ενσαρκώνει τον κεντρικό ρόλο στην ταινία «Babygirl», ένα ερωτικό θρίλερ της Χαλίνα Ρέιν για μια γυναίκα που δεν ικανοποιείται από τη συζυγική σχέση της και εμπλέκεται σε έναν επικίνδυνο σαδομαζοχιστικό δεσμό, ενώ ο Βρετανός ηθοποιός Τζουντ Λο βρίσκεται στην κορυφή του καστ της ταινίας «The order», του Αυστραλού Τζάστιν Κουρζέλ, στον ρόλο ενός πράκτορα του FBI, που διεισδύει σε λευκούς ρατσιστικούς κύκλους τη δεκαετία του 1980.

REUTERS/Yara Nardi

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει έως το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, είναι η πολυβραβευμένη Γαλλίδα ηθοποιός Ιζαμπέλ Ιπέρ, ενώ η  εμβληματική Αμερικανίδα ηθοποιός Σιγκούρνι Γουίβερ θα τιμηθεί με τον Χρυσό Λέοντα για το σύνολο της καριέρας της.

Reuters

Οι ελληνικές συμμετοχές

Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη με τη διασκευή του αριστουργηματικού μυθιστορήματος του Τζιμ Κρέις, «Harvest», και ο Αλέξανδρος Αβρανάς με το «Quiet Life» συμμετέχουν στο 81ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας που θα διαρκέσει έως το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.

«Quiet Life»

Και οι δύο ταινίες οι οποίες κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα στη Μόστρα, είναι διεθνείς συμπαραγωγές με συμμετοχή και της Ελλάδας. Έχουν επίσης ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα μειοψηφικής συμπαραγωγής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, το οποίο ενισχύει την εξωστρέφεια των Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών και παραγωγών.

Η νέα ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη, «Harvest», βρίσκεται στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και διεκδικεί τον Χρυσό Λέοντα. Πρόκειται για συμπαραγωγή Γερμανίας, Ελλάδας, Γαλλίας και ΗΠΑ, στην οποία συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι παραγωγοί Ηλίας Κατσούφης και Χρήστος Κωνσταντακόπουλος.

Ο Αλέξανδρος Αβρανάς επιστρέφει στη Μόστρα δώδεκα χρόνια μετά τη βράβευσή του εκεί με τον Αργυρό Λέοντα Καλύτερης Σκηνοθεσίας για το «Miss Violence». Η νέα ταινία του με τίτλο «Quiet Life» συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα Orizzonti. Πρόκειται για συμπαραγωγή Γερμανίας, Σουηδίας, Ελλάδας, Εσθονίας και Φινλανδίας στην οποία συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι παραγωγοί Βίκυ Μίχα και Κώστας Σφακιανάκης.

Στο ίδιο τμήμα, το Orizzonti, ένας ακόμη Έλληνας- ο σκηνοθέτης Χρήστος Νίκου συμμετέχει, ως μέλος της κριτικής επιτροπής.

Επίσης, η νέα ταινία του Πάμπλο Λαραΐν «Maria», με την Αντζελίνα Τζολί στο ρόλο της Μαρίας Κάλλας, που βρίσκεται ανάμεσα στις ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος, είναι μία ελληνική συμπαραγωγή της Heretic.

Επιμέλεια: Γιώργος Κουλουβάρης
[email protected]