Skip to main content

Κ. Μάλαμα : Ποια μεθόδευση υποκρύπτεται πίσω από την αντικατάσταση της επιτροπής επιλογής για τα Όσκαρ;

Lewis Joly/Pool via REUTERS

Είναι απαράδεκτο για τον ελληνικό κινηματογράφο να υφίστανται τέτοιες θεσμικές συμπεριφορές

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με την αντικατάσταση τεσσάρων μελών της επιτροπής επιλογής της ταινίας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στα βραβεία Όσκαρ.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, με μία αιφνιδιαστική κι άκομψη εσωτερική άτυπη ενημέρωση, το Υπουργείο Πολιτισμού κοινοποίησε την απόφαση του σε τέσσερα μέλη της επιτροπής επιλογής της Ελληνικής υποψηφιότητας για τα βραβεία Όσκαρ ότι καρατομούνται. Η αντικατάσταση γνωστοποιήθηκε στις τέσσερις προσωπικότητες του κινηματογράφου με ιδιαίτερα άκομψο τρόπο. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά, ενώ διακυβεύεται το κύρος της ίδιας της διαδικασίας επιλογής, την στιγμή που η θεσμική συμπεριφορά του Υπουργείου Πολιτισμού είναι άκρως προσβλητική για τους ανθρώπους που αποδέχτηκαν την αρχική πρόσκληση. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί την Υπουργό Πολιτισμού να απαντήσει γιατί αντικαταστάθηκαν αιφνίδια κι άκομψα τέσσερα μέλη της επιτροπής επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας για τα 97α Όσκαρ;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 20 Αυγούστου 2020

Προς την κυρία Υπουργό Πολιτισμού;

Θέμα : Ποια μεθόδευση υποκρύπτεται πίσω από την αιφνιδιαστική κι άκομψη αντικατάσταση των μελών της επιτροπής επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας για τα 97α  Όσκαρ;

Με μία αιφνιδιαστική κι άκομψη εσωτερική άτυπη ενημέρωση, το Υπουργείο Πολιτισμού κοινοποίησε την απόφαση του σε τέσσερα μέλη της επιτροπής επιλογής της Ελληνικής υποψηφιότητας για τα βραβεία Όσκαρ ότι καρατομούνται.

Η αντικατάσταση γνωστοποιήθηκε στις τέσσερις προσωπικότητες του κινηματογράφου με την κάτωθι άκομψη και προσβλητική κοινοποίηση : “εκ παραδρομής σάς ανακοινώθηκε η συμμετοχή σας στην Επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει όσον αφορά στην ελληνική υποψηφιότητα για την 97η διοργάνωση των βραβείων OSCAR, συμμετοχή η οποία, δυστυχώς, δεν οριστικοποιήθηκε”.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά, ενώ διακυβεύεται το κύρος της ίδιας της διαδικασίας επιλογής, την στιγμή που η θεσμική συμπεριφορά του Υπουργείου Πολιτισμού είναι άκρως προσβλητική για τους ανθρώπους που αποδέχτηκαν την αρχική πρόσκληση.

Επειδή είναι απαράδεκτο για τον ελληνικό κινηματογράφο να υφίστανται τέτοιες θεσμικές συμπεριφορές από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Επειδή πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστεί το κύρος της διαδικασίας της επιλογής της ταινίας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στα βραβεία Όσκαρ.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός :

Γιατί αντικαταστάθηκαν αιφνίδια κι άκομψα τέσσερα μέλη της επιτροπής επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας για τα 97α Όσκαρ;

Η ερωτούσα βουλευτής
Κυριακή Μάλαμα