Skip to main content

Jon Landau: Πέθανε ο παραγωγός του «Τιτανικού» και του «Avatar»

Photo by Reuters

Σε ηλικία 63 ετών

Ο Jon Landau – ο βραβευμένος με Όσκαρ παραγωγός μερικών από τις ταινίες με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των «Τιτανικός» και «Avatar» – πέθανε σε ηλικία 63 ετών.

Ο Landau, ο οποίος ήταν επί μακρόν συνεργάτης παραγωγής του σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον, πέθανε την Παρασκευή έχοντας παλέψει ενάντια στον καρκίνο για περισσότερο από ένα χρόνο.

Η αδερφή του Τίνα επιβεβαίωσε τον θάνατό του στα social media, αποκαλώντας τον «τον καλύτερο αδερφό που ένα κορίτσι θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί». «Η καρδιά μου είναι ραγισμένη, αλλά και γεμάτη περηφάνια και ευγνωμοσύνη για την πιο εκπληκτική του ζωή, και την αγάπη και τα δώρα που μου έδωσε – και όλους όσους γνώριζαν αυτόν ή τις ταινίες του», έγραψε.

Credit: Reuters

Ο Landau ήταν γιος των παραγωγών του Χόλυγουντ Έλι και Έντι Landau και για ένα διάστημα ήταν στέλεχος στην εταιρεία παραγωγής ταινιών 20th Century Fox, επιβλέποντας ταινίες όπως το «The Last Of The Mohicans» και το «Die Hard 2». Μαζί με τον Κάμερον, βοήθησε στη δημιουργία του Τιτανικού του 1997, η οποία ήταν η πρώτη ταινία που ξεπέρασε το όριο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο παγκόσμιο box office. Οι μεταγενέστερες ταινίες «Avatar» και η συνέχειά τους «Avatar: The Way of Water», που κυκλοφόρησαν το 2009 και το 2022 αντίστοιχα, έσπασαν το ρεκόρ του Τιτανικού.

Ο Landau συμμετείχε επίσης στην παραγωγή άλλων επιτυχημένων ταινιών, συμπεριλαμβανομένων των «Αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδιά» και «Dick Tracy», και κατείχε διοικητική θέση στην εταιρεία παραγωγής του Cameron Lightstorm Entertainment.