Skip to main content

Βραβεία Ίρις 2024: Η ταινία «Animal» της Σοφίας Εξάρχου πρώτευσε στα «ελληνικά Όσκαρ»

Με μια λαμπερή, γεμάτη χιούμορ και ενέργεια τελετή, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) τίμησε το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουνίου τις ταινίες και τους ανθρώπους που καθόρισαν το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο τη χρονιά που πέρασε.

Τα 15α Βραβεία Ίρις, με παρουσιαστή τον απολαυστικό Γιάννη Νιάρρο και σκηνοθέτιδα την Ασημίνα Προέδρου, έκλεισαν έτσι ακόμα έναν σημαντικό κύκλο για το ελληνικό σινεμά.

«Μαζευτήκαμε σήμερα για να γιορτάσουμε ακόμη μια σοδειά του ελληνικού κινηματογράφου. Η χρονιά που πέρασε τα είχε όλα. Είχε πολλή δουλειά και ταλέντο πίσω από τις ταινίες που θα τιμήσουμε σήμερα. Οι 100 συνολικά ταινίες που υποβλήθηκαν στα φετινά βραβεία Ίρις έχουν την έμπνευση, το εύρος και το βάθος μιας εθνικής κινηματογραφίας που δημιουργεί µε την πεποίθηση ότι έχει κάτι να πει, έναν ρόλο να επιτελέσει, ένα κοινό µε το οποίο θέλει να επικοινωνήσει…

Η χρονιά που πέρασε όμως εκτός από μεγάλη χαρά είχε και μεγάλη ανησυχία. Ο κυοφορούμενος κρατικός φορέας που θα αναλάβει τη συνολική ευθύνη της ανάπτυξης της οπτικοακουστικής παραγωγής στη χώρα, μοιάζει μέχρι στιγμής να µην έχει αντιληφθεί τον ιστορικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει…

Απαιτούμε τη σταθερή, συστηματική επένδυση του κράτους στον ποιοτικό ελληνικό κινηματογράφο και στους Έλληνες δημιουργούς. Γιατί είναι μια επένδυση στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Γιατί αποδίδει πολλαπλάσια οφέλη στη χώρα. Γιατί είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και της οικονομίας µας. Γιατί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας µας στο εξωτερικό. Με αυτή τη στόχευση, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου εγκαινιάζει σήμερα μια καμπάνια µε σύνθημα “ο ελληνικός κινηματογράφος ταξιδεύει – ταξίδεψε μαζί του”. Είναι ένα κάλεσμα προς όλους να αναδείξουμε τις επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου, να γιορτάσουμε το έργο των δημιουργών, να διαδώσουμε τη δουλειά µας στο ευρύ κοινό, να δείξουμε τι φτιάχνουμε και από τι είμαστε φτιαγμένοι. Κάθε ταινία µας είναι ένα ταξίδι που ξεκινάει από λίγους και παρασύρει χιλιάδες. Είναι μια σκέψη σε ένα χαρτί που καταλήγει εικόνα σε µια μεγάλη οθόνη στην άλλη άκρη του πλανήτη. Είναι οι καρδιές µας που χτυπούν ταυτόχρονα σε µια σκοτεινή αίθουσα.»

Με αυτά τα λόγια κήρυξε την έναρξη της τελετής στην κατάμεστη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Λευτέρης Χαρίτος, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα  την καμπάνια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τα ταξίδια του ελληνικού σινεμά που λανσάρεται από σήμερα.

Μεγάλη νικήτρια της βραδιάς αναδείχθηκε η ταινία «Animal» της Σοφίας Εξάρχου, που συγκέντρωσε 7 βραβεία, ανάμεσα στα οποία τα Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α’ και Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Δήμητρα Βλαγκοπούλου και τη Φλομαρία Παπαδάκη αντίστοιχα.

Ακολούθησαν η «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα με πέντε βραβεία (Ενδυματολογίας, Σκηνικών, Φωτογραφίας, Πρωτότυπης Μουσικής και Σχεδιασμού Μακιγιάζ και Κομμώσεων) και το «Inside» του Βασίλη Κατσούπη με τρία βραβεία, ανάμεσα στα οποία αυτό του Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Γουίλεμ Νταφόε, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε ανεβαίνοντας στη σκηνή, όπως άλλωστε και ο Γιώργος Παπαλιός, που παρέλαβε τιμητικό βραβείο για το σύνολο της καριέρας του.

Παραγωγός σπουδαίων ταινιών και πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου μοιράστηκε το βραβείο του «με τους σκηνοθέτες, τους μοντέρ, τους διευθυντές φωτογραφίας και όλους όσους μαζί κάναμε τις ταινίες τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας και με κάποιους ανθρώπους που έχουν φύγει νωρίς: τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, με τον οποίο κάναμε μαζί το «Θίασο» και τις «Μέρες του ’36», τον Κώστα Σφήκα, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Δήμο Θέο».

Ο Γουίλεμ Νταφόε ανέβηκε να παραλάβει το βραβείο του και εμφανώς συγκινημένος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Δεν είμαι Έλληνας αλλά είχα το προνόμιο να δουλέψω με πολλούς σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς. Ήταν μία σπουδαία ταινία και είμαι σχεδόν ο μόνος ο ηθοποιός που παίζει την περισσότερη ώρα, κάτι που ανέδειξε τη συνεργατική φύση της ταινίας. Οπότε πρέπει να τους ευχαριστήσω όλους, γιατί οι συνεργάτες μου ήταν το σκηνικό, η μουσική, ο ήχος, τα πάντα. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον σκηνοθέτη Βασίλη Κατσούπη που δημιούργησε την ταινία, και, φυσικά, τον παραγωγό Γιώργο Καρναβά που την έκανε πραγματικότητα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ», είπε ο 68χρονος Αμερικανός ηθοποιός.

Τα βραβεία στις 22 συνολικά κατηγορίες παρουσίασαν (με σειρά απονομής) οι:  Θανάσης Νεοφώτιστος και Λένα Παπαληγούρα, Νίκος Περάκης και Τώνια Σωτηροπούλου, Χάρις Αλεξίου και Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Νούσιας και Δήμητρα Ματσούκα, Δημήτρης Καπουράνης και Ελίνα Ρίζου (φετινοί βραβευμένοι με τα θεατρικά βραβεία Δημήτρης Χορν και Μελίνα Μερκούρη αντίστοιχα), Σοφία Δήμτσα (Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας ΔΕΗ), Γιώργος Λεβέντης (Διευθύνων Σύμβουλος ANT1 Group) και Άκης Βοΐλας (Γενικός Διευθυντής Διανομής και Παραγωγής της Village Roadshow Greece), Μάρκος Χολέβας και Μαρία Καλλιμάνη (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΕΚΚ), Ευθύμης Χατζής και Πάνος Μουζουράκης, Ελίνα Ψύκου και Νίκος Πάστρας, Λεωνίδας Χριστόπουλος (Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ), Ευθύμης Φιλίππου και Μπέτυ Λιβανού.

Κατά τη διάρκεια της απονομής του Βραβείου Β’ Γυναικείου Ρόλου, μέλη της ΕΑΚ πραγματοποίησαν σύντομη παρέμβαση, διαβάζοντας από σκηνής κείμενο συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό.

Αναλυτικά τα Βραβεία Ίρις 2024

Βραβείο Ειδικών και Οπτικών Εφφέ

Για την ταινία «Inside»: Αντώνης Κοτζιάς, Martin Jurado

Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφφέ

Για την ταινία «Φόνισσα»: Εύη Ζαφειροπούλου, Χρόνης Τζήμος

Βραβείο Ήχου

Για την ταινία «Animal»: Odo Grötschnig, Sebastian Watzinger, Thomas Pötz Kava, Rudolf Gottsberger, Βάλια Τσέρου, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Χρήστος Γούσιος

Βραβείο Ενδυματολογίας

Για την ταινία «Φόνισσα»: Εύα Νάθενα

Βραβείο Σκηνογραφίας

Για την ταινία «Φόνισσα»: Εύα Νάθενα

Βραβείο Μοντάζ

Για την ταινία «Animal»: Νίκος Βαβούρης

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

Για την ταινία «Φόνισσα»: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Βραβείο Φωτογραφίας

Για την ταινία «Φόνισσα»: Παναγιώτης Βασιλάκης

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου

Για την ταινία «Animal»: Φλομαρία Παπαδάκη

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου

Για την ταινία «Εξέλιξη»: Βασίλης Κολοβός

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου

Για την ταινία «Inside»: Γουίλεμ Νταφόε

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου

Για την ταινία «Animal»: Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Βραβείο Σεναρίου

Για την ταινία «Animal»: Σοφία Εξάρχου

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

Για την ταινία «Inside»: Βασίλης Κατσούπης

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Για την ταινία «Animal»: Σοφία Εξάρχου

Βραβείο Μικρού Μήκους Σπουδαστικής Ταινίας

Για την ταινία «Το Χάος που Άφησε Πίσω της»: Νίκος Κολιούκος

Βραβείο Μικρού Μήκους Animation

Για την ταινία «Η πορνογραφική συλλογή του Κάφκα»: Αριστοτέλης Μαραγκός, Κωνσταντίνος Βασίλαρος

Βραβείο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ

Για την ταινία «Φως εκ Φωτός»: Νεριτάν Ζιντζιρία, Efijeni Kokedhima

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους

Για την ταινία «Ανορθόδοξος»: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Φανή Σκαρτούλη

Βραβείο Ταινίας Ελληνικής Μειοψηφικής Συμπαραγωγής

Για την ταινία «How to Have Sex»: Κωνσταντίνος Κοντοβράκης

Βραβείο Ντοκιμαντέρ

Για την ταινία «Βασίλισσα της Νέας Υόρκης»: Βάλερι Κοντάκος, Δέσποινα Παυλάκη και Ed Barreveld

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

Για την ταινία «Animal»: Μαρία Δρανδάκη, Μαρία Κοντογιάννη, Lukas Rinner, Laura Sterian, Στέλιος Καμμίτσης, Βίκυ Μίχα, Ivan Tonev