Δεν έχω βρεθεί ποτέ ξανά σε φεστιβάλ κινηματογράφου που να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας κοινωνικοπολιτικής σύγκρουσης όπως αυτό – Richard Lawson, επικεφαλής κριτικός Vanity Fair
Με 66.000 θεατές και επισκέπτες και αύξηση-ρεκόρ της τάξης του 16% σε σύγκριση με το περσινό 25ο ΦΝΘ ολοκληρώθηκε το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (ΦΝΘ), το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 17 Μαρτίου, εν μέσω μιας έκρυθμης κατάστασης με επεισόδια βίας και μισαλλοδοξίας.
Η φετινή διοργάνωση φιλοξένησε πρεμιέρες, συναρπαστικές συζητήσεις, ειδικές εκδηλώσεις, ενώ υποδέχτηκε σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης, όπως τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Δημήτρη Παπαϊωάννου. Επίσης, το Φεστιβάλ απένειμε τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στον βραβευμένο με Όσκαρ, Ισπανό σκηνοθέτη Φερνάντο Τρουέμπα και στον σκηνοθέτη, σεναριογράφο, συγγραφέα και μεταφραστή Παναγιώτη Ευαγγελίδη.
Φέτος πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 300 προβολές σε φυσικούς χώρους και προβλήθηκαν 250 ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους. Στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ προβλήθηκαν 133 ντοκιμαντέρ. Οι online προβολές του τμήματος Πλατφόρμα+ συνεχίστηκαν μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους θεατές να ανακαλύψουν τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής.
Φέτος ήταν μια εξαιρετικά καλή χρονιά για το ελληνικό σινεμά, με sold out προβολές, μεγάλη συμμετοχή του κοινού στις συζητήσεις με τους Έλληνες δημιουργούς και αυξημένο ενδιαφέρον του ξένου Τύπου και των επαγγελματιών του σινεμά για τη φετινή ελληνική παραγωγή, η οποία διακρίθηκε συνολικά με 17 βραβεία και ειδικές μνείες.
Στο πλαίσιο των αναπτυξιακών δράσεων της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν 659 συναντήσεις ανάμεσα σε 426 επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ελπίζουμε σύντομα οι διεργασίες αυτές να μετουσιωθούν σε νέα πρότζεκτ, σενάρια και ταινίες. Επίσης, η Αγορά διοργάνωσε τρία Agora Talks, ένα workshop και μία συζήτηση στο πλαίσιο του αφιερώματος Citizen Queer, για τους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου.
Στη διάρκεια έντεκα ημερών πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις, μία καθολικά προσβάσιμη προβολή, μία ακρόαση podcast ανοιχτή στο κοινό, η απευθείας μετάδοση της βραδιάς των Όσκαρ, βιβλιοπαρουσιάσεις και immersive προβολές. Επίσης, περισσότεροι από 2.500 επισκέπτες περιηγήθηκαν στη βίντεο εγκατάσταση Inside του Δημήτρη Παπαϊωάννου, καθώς και στην παράλληλη κινηματογραφική απεικόνιση των παρασκηνίων του Inside, με τίτλο Backside, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.
Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», του προγράμματος MEDIA, του Υπουργείου Τουρισμού και της ΕΡΤ. Η COSMOTE TV είναι o Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά, δείχνοντας τη στήριξή της στο ποιοτικό σινεμά. Το Φεστιβάλ καλωσόρισε φέτος τη ΔΕΗ, ως τον νέο Στρατηγικό του Συνεργάτη, και την ευχαριστεί για την εμπιστοσύνη στο όραμα και στο έργο του. Πολύτιμη είναι η στήριξη της Alpha Bank, χορηγού προσβασιμότητας, της Aegean, επίσημου αερομεταφορέα, της Fischer, χορηγού των Βραβείων Κοινού, και της Jameson. Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεισφορά τους το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, την εταιρεία Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., τον Σαββίκο, την Stone Group, υποστηρικτή συμπερίληψης, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, το ON Residence, τη Fraport, την Interbus, την Volvo, την Παπαδόπουλος Α.Ε. Ευχαριστούμε τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, τον Δήμο Παύλου Μελά, το Momus – Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, τη 235, το Mediterranean Palace, τη Δημόσια Αρχή Λιμένων και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.