Το Σωματείο Σεναριογράφων της Αμερικής (WGA) προκήρυξε την πρώτη του απεργία εδώ και 15 χρόνια, ξεκινώντας από σήμερα αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για υψηλότερες αμοιβές από τα στούντιο, όπως η Walt Disney και το Netflix.
Τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους σεναριογράφους ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι η απόφαση για την απεργία ήταν ομόφωνη.
Η Ένωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, η οποία κάνει διαπραγματεύσεις εκ μέρους εταιρειών του Χόλυγουντ, ανέφερε σε δήλωσή της ότι η προσφορά της περιελάμβανε «γενναιόδωρες αυξήσεις στην αποζημίωση των σεναριογράφων». Ο εν λόγω οργανισμός πρόσθεσε ότι παραμένει πρόθυμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.
Τα βασικά σημεία διαφωνίας, σύμφωνα με τα στούντιο, αφορούν μεταξύ άλλων προτάσεις των συνδικάτων, με τις οποίες ζητούν από τις εταιρείες να στελεχώσουν τηλεοπτικές εκπομπές με συγκεκριμένο αριθμό σεναριογράφων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα «είτε είναι απαραίτητο είτε όχι».
Τόσο το ανατολικό όσο και το δυτικό τμήμα του συνδικάτου «Writers Guild of America» (WGA), δήλωσαν ότι η συμπεριφορά των εταιρειών έχει δημιουργήσει μια κατάσταση της οικονομίας στην οποία κυριαρχούν οι προσωρινές μορφές εργασίας εντός του εργατικού δυναμικού των συνδικάτων και υποστηρίζουν ότι «η αμετακίνητη στάση τους στις διαπραγματεύσεις μαρτυρά την πρόθεση περαιτέρω υποτίμησης του επαγγέλματος του σεναριογράφου».
Το Writers Guild of America (WGA) έκανε την πρώτη του διακοπή εργασίας μετά από 15 χρόνια, αφού απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για υψηλότερες αμοιβές από στούντιο όπως η Walt Disney Co και η Netflix Inc. Η τελευταία απεργία διήρκεσε 100 ημέρες και κόστισε στην οικονομία της Καλιφόρνια περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Guild εκπροσωπεί περίπου 11.500 συγγραφείς στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και αλλού. Τα μέλη του ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τις πικετοφορίες έξω από τα στούντιο του Χόλυγουντ από το απόγευμα της Τρίτης.
Σύμφωνα με το Reuters, η Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), η οποία εκπροσωπεί τα στούντιο, δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι πρόσφερε «γενναιόδωρες αυξήσεις στους μισθούς» των συγγραφέων, αλλά οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Οι όμιλοι ετερογενών δραστηριοτήτων βρίσκονται υπό πίεση από τη Wall Street να κάνουν τις υπηρεσίες ροής κερδοφόρες αφού επένδυσαν δισεκατομμύρια δολάρια στον προγραμματισμό για να προσελκύσουν συνδρομητές. Η άνοδος της ροής οδήγησε σε μείωση των εσόδων από τηλεοπτικές διαφημίσεις, καθώς το παραδοσιακό τηλεοπτικό κοινό συρρικνώνεται και οι διαφημιστές πηγαίνουν αλλού. Επιπλέον, διαφαίνεται και ο κίνδυνος ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.