Skip to main content

Δρ. Χρήστος Νούνης: «…μια βιωματική παρακαταθήκη για τον θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης…»

«Το Οικοσύστημα της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές Ανάπτυξης του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης» || εκδόσεις Παπαζήση

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Tο βιβλίο «Το Οικοσύστημα της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές Ανάπτυξης του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης» -που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση, υπογράφει ο  δρ. Χρήστος Νούνης.

Την έκδοση  προλογίζει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Καθηγητής Οικονομικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος τη συστήνει ανεπιφύλακτα, έχοντας τη βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εγχειρίδιο γνώσης για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, καθώς αυτό απευθύνεται όχι μόνο σε οικονομολόγους και επιστήμονες συναφών κλάδων, αλλά σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στις νέες γενιές εργοδοτών και εργαζομένων της ελληνικής αγοράς εργασίας, που καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με δυσμενείς δημογραφικές και δημοσιονομικές προοπτικές, καθώς και έντονες ασφαλιστικές ανισορροπίες και περιορισμούς, αναζητώντας βέλτιστες συμπληρωματικές λύσεις ενίσχυσης του συνταξιοδοτικού τους εισοδήματος με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Ο δρ. Χρήστος Νούνης, Πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ.) και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.), μας μίλησε για τη μονογραφία του.

Τι είναι η Επαγγελματική Ασφάλιση;

«Η Επαγγελματική Ασφάλιση αποτελεί μηχανισμό πρόσθετης ασφαλιστικής προστασίας των εργαζομένων, με προαιρετικό χαρακτήρα ως προς την υπαγωγή τους σε αυτόν -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- ο οποίος δρα συμπληρωματικά ως προς τη βασική, υποχρεωτικού χαρακτήρα, δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί, στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, μέσω του θεσμού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Α.) ή αλλιώς Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (Ι.Ε.Σ.Π.).

Ο σκοπός και η λειτουργία των Τ.Ε.Α. επικεντρώνονται στην προαιρετική, συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση, για τους κινδύνους του γήρατος, του θανάτου και της αναπηρίας, ενώ ορισμένα εξ αυτών παρέχουν προστασία και έναντι επιπρόσθετων κινδύνων, όπως το επαγγελματικό ατύχημα, η ασθένεια, η διακοπή της εργασίας, κ.ά. Οι συνταξιοδοτικές παροχές των Τ.Ε.Α. καταβάλλονται είτε υπό την μορφή εφάπαξ παροχής είτε περιοδικά, με τμηματικές καταβολές, ως τακτική συνταξιοδοτική παροχή».

Ποιος ήταν ο λόγος που σας ώθησε στην συγγραφή του εν λόγω βιβλίου;

«Η διαπιστωμένη έλλειψη ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας και ειδικότερα των κοινωνικών εταίρων -εργοδοτών και εργαζομένων- για το θεσμό των επαγγελματικών συντάξεων, η αναπτυξιακή πορεία της αγοράς των επαγγελματικών ταμείων που καταγράφεται την τρέχουσα συγκυρία στην Ελλάδα με προοπτικές -υπό κατάλληλες προϋποθέσεις- περαιτέρω ενδυνά­μωσης και η τελευταία μεταρρυθμιστική κυβερνητική πολιτική ενίσχυσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.), με παρακίνησε στο να συγγράψω το παρόν πόνημα.

Με σκοπό να φωτίσω τις πτυχές λειτουργίας του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης και να αναδείξω τον ρόλο και τα ζωτικά μικροοικονομικά και μακροοικονομικά οφέλη της προαιρετικής-συμπληρωματικής συμμετοχής των εργοδοτών-εργαζομένων στον 2ο Πυλώνα και τα επαγγελματικά ταμεία, αλλά και τη σημασία των συμπληρωματικών κεφαλαιοποιητικών αποταμιευτικών μηχανισμών στην εύρυθμη και βιώσιμη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος, την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και την προαγωγή της κοινωνικής συνοχής».

Ποια είναι η προστιθέμενη αξία του βιβλίου στη σχετική βιβλιογραφία για την Επαγγελματική Ασφάλιση και ποια η βασική σας επιδίωξη από την έκδοσή του;

«Το βιβλίο αποτελεί μια βιωματική παρακαταθήκη για τον θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης, όπως αυτός λειτούργησε και λειτουργεί στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία, διανθισμένο με την καταγραφή της διεθνούς και ευρωπαϊκής εμπειρίας.

Με άλλα λόγια, προσπάθησα να αξιοποιήσω την υπερ10ετή εμπειρία ενασχόλησής μου με τον θεσμό και το πλούσιο υλικό που είχε σωρευθεί από τις δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. με εγχώριους και διεθνείς φορείς για την προώθηση της Επαγγελματικής Ασφάλισης, καθώς και από προσωπικές βιβλιογραφικές αναζητήσεις, μετατρέποντάς το σε ένα χρηστικό εγχειρίδιο που να απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο. Υπογραμμίζεται ότι το βιβλίο αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο συγγραφικό πόνημα στη χώρα μας που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στον θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Συνολικά, το αντικείμενο διαπραγμάτευσης του βιβλίου αφορά τον ρόλο, τη φιλοσοφία λειτουργίας και την ανάλυση των σημαντικών ωφελειών της Επαγγελ­ματικής Ασφάλισης για τα εμπλεκόμενα μέρη της αγοράς εργασίας και ειδικά για τους εργαζομένους ως προς τη διασφάλιση πρόσθετου, συμπληρωματικού εισοδήματος κατά τη συνταξιοδοτική περίοδο της ζωής τους.

Φιλοδοξία του εκδοτικού εγχειρήματος είναι να εντρυφήσει ο αναγνώστης στον μικρόκοσμο της Επαγγελματικής Ασφάλισης και να διαμορφώσει μια εμπεριστατωμένη εικόνα αναφορικά με τη λειτουργία, τον ρόλο και τη χρησιμό­τητα των επαγγελματικών ταμείων για το ασφαλιστικό σύστημα, την οικονομία και την κοινωνία.

Με άλλα λόγια, να ενισχύσει τον συνταξιοδοτικό του αλφαβη­τισμό κατανοώντας τη σημασία των Τ.Ε.Α.:

α) ως οχημάτων συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης για τους εργαζομένους και διατήρησης του επιπέδου διαβίωσης τους κατά την μετα-εργασιακή περίοδο της ζωή τους,

β) ως στρατηγικών κινητροδοτικών εργαλείων των εργοδοτών για προσέλκυση, διατήρηση και ανταμοιβή του ανθρώ­πινου δυναμικού τους,

γ) ως μέσο διαφοροποίησης κινδύνου και θωράκισης της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Συστήματος,

δ) ως μέσο περιορι­σμού του δημοσιονομικού κινδύνου,

ε) ως μέσο μεγέθυνσης της αξίας των επιχειρήσεων και του ΑΕΠ της εθνικής οικονομίας, λειτουργώντας ως αναπτυξιακό χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω ενίσχυσης των εγχώριων επενδύσεων και της κεφαλαιαγοράς, με τελικό ωφελημένο την ίδια την κοινωνία συνολικά, δηλαδή όλου του οικοσυστήματος της αγοράς εργασίας: εργοδο­τών-εργαζομένων και συνταξιούχων».

Ποιο είναι το κυριότερο μήνυμα που θέλετε να μεταδώσετε στους αναγνώστες του βιβλίου σας, καθώς και στους αρμόδιους φορείς χάραξης πολιτικής;

«Από την εμπεριστατωμένη ανάλυση του βιβλίου, εξάγεται το συμπέρασμα ότι στη χώρα μας αποκτά πιεστικό χαρακτήρα η ανάγκη ενίσχυσης του συνταξιοδοτικού συστήματος με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος Επαγγελ­ματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών την τρέχουσα δεκαετία που διανύουμε μέχρι το 2030.

Και τούτο διότι η σημαντική διείσδυση στην αγορά εργασίας του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης αποτελεί αναμφισβήτητο, πλέον, και διεθνώς δοκιμασμένο εμπειρικό εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη, την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων πολιτών, τη διαμόρφωση μίας “αποταμιευτικής κουλτούρας μαζικής βάσης” και τη δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης, συμβάλλοντας πολύπλευρα στην “έξυπνη” αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων της δημο­γραφικής γήρανσης, της επάρκειας των κοινωνικών συνταξιοδοτικών παροχών και των δημοσιονομικών περιορισμών χρηματοδότησής τους. Και ειδικά σε μια χώρα όπως η δική μας, όπου το χρέος και το δημογραφικό μας περιμένουν σαν ξεχασμένες νάρκες που προτιμούμε να αγνοούμε…»