Skip to main content

«Της οργής της νιότης και του έρωτα…»

Πραγματοποιήθηκε, την προηγούμενη Παρασκευή, με επιτυχία η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του συναδέλφου Μωυσή Λίτση, «Της Οργής, της Νιότης και του Έρωτα (Εκδόσεις Κέφαλος)», στο Καφέ-Μπαρ Βραζιλιάνα στα Άνω Πετράλωνα

Για τα ποιήματα του Μωυσή Λίτση μίλησαν ο θεατρικός συγγραφέας Βασίλης Κατσικονούρης, η εκπρόσωπος των εκδόσεων Κέφαλος Νάντια Ηλιοπούλου, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο εκδότης Πλούταρχος Πάστρας και ο θεατρικός συγγραφέας Γιάννης Τσίρος.

Ο κ. Κατσικονούρης αναφέρθηκε στις καβαφικές επιρροές που διέκρινε σε κάποια από τα ποιήματα του Λίτση, μίλησε για το πρόβλημα της ταυτότητας που φαίνεται επίσης να απασχολεί τον ποιητή και διάβασε αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή.

Η κ. Ηλιοπούλου διάβασε χαιρετισμό του εκδότη-φιλολόγου και λογοτέχνη Πλούταρχου Πάστρα, στον οποίο μεταξύ άλλων επισήμανε: «Στο έργο αυτό, ο Μωυσής Λίτσης μάς παραδίδει ένα πορτρέτο της νεανικής του ύπαρξης, γεμάτο πάθος, οργή, αναζήτηση, αγάπη και αμφισβήτηση. Η συλλογή αυτή δεν είναι απλώς μια συγκέντρωση ποιημάτων, αλλά ένα ζωντανό ντοκουμέντο συναισθημάτων, βιωμάτων και σκέψεων, αποτυπωμένων με λέξεις που άλλοτε τραγουδούν και άλλοτε κραυγάζουν».

Στην τοποθέτησή της η κ. Ηλιοπούλου, τόνισε πως «Το ”Της Οργής, της Νιότης και του Έρωτα…” του Μωυσή Λίτση δεν είναι ένα βιβλίο που απλώς διαβάζεται – είναι ένα βιβλίο που βιώνεται, που μας αγγίζει βαθιά και μας προκαλεί να αναλογιστούμε, να θυμηθούμε, να αισθανθούμε ξανά».

Επίσης στον χαιρετισμό του ο Γιάννης Τσίρος, απευθυνόμενος στον ίδιο τον ποιητή επισήμανε: « Από τον τίτλο του έργου σου “Της Οργής, της Νιότης και του Έρωτα”, θα παραμείνω λίγο στην “Οργή”. Γιατί, αν και απειλητική σαν λέξη, είναι η μόνη που απομένει».

Η παρουσίαση έκλεισε με την ανάγνωση ποιημάτων από τον ηθοποιό Ερρίκο Λίτση αλλά και τον ίδιο τον ποιητή.