Ο Steven Bartlett μέσα από τις σελίδες της έκδοσης παρουσιάζει τις αξίες και τους κανόνες που βρίσκονται στην καρδιά κάθε επιτυχίας αλλά και αποτυχίας. Μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες και τις συζητήσεις του με ηγέτες, νευροεπιστήμονες, ανθρώπους του αθλητισμού και επιχειρηματίες με τζίρους δισεκατομμυρίων, δίνει τις αρχές που θα μπορούσαν να μας κατευθύνουν με ένα τρόπο στον άκρως ανταγωνιστικό κόσμο που ζούμε κι ακόμη να μας δείξουν πώς θα βρούμε το θάρρος να σκεφτούμε διαφορετικά και να αναλάβουμε τον έλεγχο της ζωής σου.
Το «Ημερολόγιο ενός CEO» δεν είναι μια συλλογή θεωριών – είναι ένας χάρτης δράσης. Οι αρχές του είναι πρακτικά εφαρμόσιμες. Ο ευφυής, διορατικός και αληθινός, Bartlett, μοιράζεται 33 κανόνες που αγγίζουν κάθε πτυχή της ζωής: από την προσωπική ανάπτυξη και την καριέρα μέχρι τη διαχείριση σχέσεων και ομάδων.
Οδηγεί τον αναγνώστη βήμα – βήμα, εξηγώντας με ευχάριστο και κατανοητό τρόπο πώς μπορεί να χτίσει ο καθένας από εμάς το δικό του μονοπάτι προς την επιτυχία και την ευτυχία.
Απρόβλεπτες όσο και πειστικές, οι συμβουλές του Steven Bartlett πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητές μας να επιτύχουμε τα όνειρά μας.
Από τον κανόνα «Γέμισε τους πέντε κουβάδες σου», που δείχνει πώς η γνώση, οι δεξιότητες και η φήμη συνδέονται για να δημιουργήσουν ευκαιρίες, μέχρι το μάθημα του πώς να κερδίσεις υποστηρικτές και πιστούς συνεργάτες, ο Bartlett προσφέρει πρακτικές στρατηγικές που είναι αποτελεσματικές σήμερα και θα είναι αποτελεσματικές και σε 100 χρόνια.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Ένας από τους στενότερους φίλους μου ίδρυσε και διηύθυνε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες προϊόντων προηγμένης διατροφικής αξίας στην Ευρώπη. Συχνά μου ομολογούσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπιζαν ως προς τα προϊόντα τους ήταν ότι διέθεταν τόσο ευχάριστη γεύση ώστε οι πελάτες δυσκολεύονταν να πιστέψουν ότι ήταν ευεργετικά για εκείνους. Κάποια στιγμή, είχαν εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να παράγουν προϊόντα με χειρότερη γεύση σε μια προσπάθεια να τονώσουν τις πωλήσεις. Τα παραδείγματα αυτά αποδεικνύουν ότι το να κάνεις τα πράγματα ευκολότερα δεν είναι απαραίτητα ο δρόμος προς ένα ψυχολογικό άλμα· κάποιες φορές πρέπει να κάνεις το αντίθετο: να ενισχύσεις την τριβή, τους χρόνους αναμονής και την ταλαιπωρία, ώστε να επιτύχεις την ίδια ενίσχυση της αντιλαμβανόμενης αξίας».
«Ο Κανόνας: Αξιοποίησε τη δύναμη της προόδου. Προκειμένου να επιλύσεις προβλήματα, ενθάρρυνε και αναγνώρισε τις μικρές επιτυχίες. Έτσι, προκύπτει μια διαρκής δυναμική πρόοδος, η οποία δημιουργεί μια ατμόσφαιρα επιτυχίας και μια θετική αίσθηση ότι η ομάδα προχωρά προς την επίτευξη των μεγαλύτερων στόχων της. Οι εργαζόμενοι αποκτούν ισχυρότερο κίνητρο όταν μετέχουν ουσιαστικά στο έργο που επιτελούν και αισθάνονται ότι κάνουν τη διαφορά.
«Η καινοτομία συχνά περιγράφεται σαν κάτι που προκύπτει ως εκ θαύματος, κάτι που κάνει την εμφάνισή του μόνο χάρη στην ιδιοφυΐα λιγοστών εκλεκτών ή ως ένα ευτυχές αποτέλεσμα που προέκυψε κατά τύχη. Ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, το Velcro, η πενικιλίνη και τα αυτοκόλλητα χαρτάκια σημειώσεων είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα που διαιωνίζουν αυτή την παραπλανητική πεποίθηση. Η επώδυνη, σταδιακή διαδικασία πίσω από το άλμα σχεδόν πάντοτε προσπερνιέται όποτε αφηγείται κανείς αυτές τις ιστορίες καινοτομίας, που στέκονται μόνο στο τελικό αποτέλεσμα. Μην επιτρέψεις σε αυτούς τους μύθους να σε ξεγελάσουν – η καινοτομία σχεδόν πάντοτε προκύπτει μέσα από τον κόπο και την αποφασιστικότητα επίμονων ατόμων και σπουδαίων ομάδων που συνδέονται με την κατάλληλη κουλτούρα και φιλοσοφία, όχι από στιγμές επιφοίτησης, ατόφια τύχη ή ιδιοφυείς εγκεφάλους».