© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ο φυλακισμένος Αστερίων στον σκοτεινό λαβύρινθο της Κρήτης· τα «ρομπότ» του Ηφαίστου και η Σφίγγα που δεν άντεξε την ντροπή· η αδικημένη Μέδουσα που έσπερνε τον τρόμο· οι γιγαντιαίοι Κύκλωπες που κάποτε λατρεύονταν σαν θεοί και η διαβόητη «μητέρα των τεράτων» που ερωτεύτηκε τον Ηρακλή· ο αιώνιος φύλακας του Κάτω Κόσμου, η Λάμια που έψαχνε να τραφεί από τους ζωντανούς και οι θανατηφόρες Σειρήνες που ποτέ δεν έμοιαζαν με τις γοργόνες των παραμυθιών…
Το «Εγχειρίδιο μυθικών πλασμάτων» μεταφέρει τον αναγνώστη στον απέραντο κόσμο των αρχαίων ελληνικών μύθων και του συστήνει τα διάσημα ή και λιγότερο διάσημα πλάσματα που φαντάστηκε ο ανθρώπινος νους. Πώς; Ταξιδεύοντας στα λημέρια τους, θαυμάζοντας τη μορφή, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους, αποκαλύπτοντας τα καλά κρυμμένα μυστικά τους και ακολουθώντας τους θεούς ή τους ήρωες που βρέθηκαν στον δρόμο τους για να τα σταματήσουν.
Στο κεφάλαιο που είναι αφιερωμένο στον Κέρβερο, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε: «Δεν υπήρχε περίπτωση να απουσιάζει από την αρχαία ελληνική μυθολογία και τα πλάσματά της ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Αν το συγκεκριμένο εγχειρίδιο ήταν αφιερωμένο στα ζώα της αρχαιότητας και τη σχέση τους με τον άνθρωπο, θα μπορούσα να γράψω χιλιάδες λέξεις για την περίπτωση του σκύλου. Συντροφικότητα, εμπιστοσύνη, φιλία, κυνήγι, προστασία είναι λίγες μόνο από αυτές στις οποίες θα έπρεπε να σταθούμε. Βέβαια, ο διασημότερος σκύλος των ελληνικών μύθων δεν ήταν ένας απλός, καθημερινός σκύλος, αλλά πολλά παραπάνω. Μόνο και μόνο στην ιδέα της ύπαρξής του και στο άκουσμα του ονόματός του, οι άνθρωποι στην αρχαιότητα θα ανατρίχιαζαν και θα προσπαθούσαν αμέσως να αλλάξουν θέμα συζήτησης. Τι ήταν αυτό που έκανε όμως τον Κέρβερο τόσο τρομακτικό; Ήταν η τερατώδης εμφάνισή του; Το σκοτεινό λημέρι και ο άχαρος ρόλος του, το αφεντικό του ή όλα τα παραπάνω; Κι ενώ ο Κέρβερος δεν ήταν ένας απλός σκύλος, πόσο πολύ διέφερε, στην πραγματικότητα, από τον τετράποδο φίλο που ίσως κάθεται αυτή τη στιγμή δίπλα σας, ενώ εσείς διαβάζετε για τον μυθικό, αρχαίο του πρόγονο;»
Μέσα από τις αρχαίες πηγές, την τέχνη των αρχαίων Ελλήνων και τη ματιά του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Λουκόπουλου, που αποφάσισε να μοιραστεί τις ιστορίες των αρχαίων στο διαδίκτυο, το «Εγχειρίδιο μυθικών πλασμάτων» επαναφέρει τα πλάσματα των μύθων στο προσκήνιο για να δείξει ότι πίσω από το καθένα κρύβεται ο ίδιος ο άνθρωπος που τα «γέννησε», σε μια προσπάθεια να μιλήσει για τις πιο σκοτεινές και επικίνδυνες πλευρές της ίδιας του της ύπαρξης.