© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Μια νύχτα με καταιγίδα, ένας μαυροντυμένος άνδρας επισκέπτεται την Κάρμεν, κάποια διάσημη συγγραφέα. Μήπως είναι δημοσιογράφος; Παλιός εραστής; Ο διάβολος αυτοπροσώπως; Η συζήτησή τους εξελίσσεται σε ανάκριση, εξομολόγηση, ξέσπασμα.
Η συγγραφέας θυμάται ιστορίες από τη δικτατορία του Φράνκο, τον ισπανικό εμφύλιο και τη μεταπολίτευση. Μιλά για τη δεινή θέση των γυναικών διαχρονικά, για τα όνειρά της, για όσα χαράχτηκαν στην ψυχή της και όσα λησμονήθηκαν.
Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο μεταφραστής στο Εισαγωγικό Σημείωμα της έκδοσης: «O αναγνώστης τυλίγεται σιγά σιγά σε μια ομίχλη αβεβαιότητας. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο βασίλειο της αμφιβολίας, όπου τίποτα δεν είναι, τελικά, αυτό που φαίνεται.
Μια προυστική ανάλυση βάθους και μια καφκική ατμόσφαιρα: αυτά είναι τα βασικά εργαλεία με τα οποία η Κάρμεν Μαρτίν Γκάιτε χτίζει μεθοδικά ένα εντελώς ιδιόμορφο “πίσω δωμάτιο”, που είναι ταυτόχρονα βιβλίο αναμνήσεων, νουβέλα μυστηρίου και μια μελέτη για τη λογοτεχνική δημιουργία. Η ίδια είχε πει: “Μια ιστορία, για να πείθει τον αναγνώστη, δεν χρειάζεται να είναι ρεαλιστική. Δεν χρειάζεται καν να είναι αληθοφανής”».
Η Κάρμεν Μαρτίν Γκάιτε (1925-2001) θεωρείται μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς της Ισπανίας του 20ού αιώνα και για το έργο της έχει τιμηθεί και με το λογοτεχνικό βραβείο Πρίγκιπας των Αστουριών (1988). «Το πίσω δωμάτιο» έχει τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Ισπανίας.