Skip to main content

Η Ελλάδα στην 76η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης

Φέτος, η έκθεση, με επίσημη προσκεκλημένη την Ιταλία, θα διαρκέσει από την Τετάρτη 16 έως και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Δυναμική και πολύπλευρη η εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στην 76η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης  (16-20.10.2024), με 60 εκδότες, πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, 5 συγγραφείς, περισσότερες από 750 εκδόσεις στα ελληνικά και άλλες γλώσσες, και με έμφαση στη δικτύωση και τη μετάφραση της ελληνικής λογοτεχνίας.

Μετά την επιτυχημένη παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου LIBER στη Βαρκελώνη (1-3 Οκτωβρίου 2024), σειρά έχει η 76η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης στη Γερμανία. Είναι η σημαντικότερη και μεγαλύτερη διεθνής έκθεση βιβλίου στην Ευρώπη. Πέρυσι εκπροσωπήθηκαν  συνολικά 4.000 εκθέτες, από 95 χώρες. Φέτος, η έκθεση, με επίσημη προσκεκλημένη την Ιταλία, θα διαρκέσει από την Τετάρτη 16 έως και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου.

Ο νεοσύστατος  Οργανισμός  του  Υπουργείου Πολιτισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) παρουσιάζεται  για πρώτη φορά   στο Ελληνικό Περίπτερο (HALL 4.1, no. G27)  όπου θα  παρουσιαστούν και  τα βιβλία που εκδόθηκαν, σε άλλες γλώσσες, στο πλαίσιο της πλατφόρμας  GreekLit  που χρηματοδοτεί το  Υπουργείου Πολιτισμού, με πόρους του ταμείου Ανάκαμψης  για  μεταφράσεις τίτλων, κάθε κατηγορίας της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. Στο ελληνικό περίπτερο συμμετέχουν περίπου 60 εκδότες, πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς, από τους οποίους 27 θα παραβρεθούν με φυσική παρουσία. Επιπλέον, θα προβληθούν περισσότερες από 750 εκδόσεις, όπως  του Υπουργείου Πολιτισμού και των  εποπτευόμενων φορέων του, στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες, των  πολιτιστικών ιδρυμάτων και  των εκδοτικών οίκων, ελληνικών και ξένων που εκδίδουν μεταφράσεις ελληνικών βιβλίων.

Ειδικότερα, στην 76η ΔΕΒ Φρανκφούρτης θα λάβουν μέρος σε εκδηλώσεις  ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού, Νίκος Μπακουνάκης, οι δημιουργοί Εύη Γεροκώστα, Διονύσης Καψάλης, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Γιάννης Παλαβός και Μαρία Στέφωση, αλλά και ο μεταφραστής του Γιάννη Παλαβού στα γερμανικά, Νίκος Καΐσας,

ο δημοσιογράφος και επιμελητής εκδόσεων Γρηγόρης Μπέκος, η Σίσσυ Παπαθανασίου, διευθύντρια Γραμμάτων του ΥΠΠΟ, ο Γεώργιος Περράκης, Προϊστάμενος του Τμήματος Γραμμάτων και Βιβλίου ΥΠΠΟ, ο Μίλτος Πεχλιβάνος, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο (Freie Universität) του Βερολίνου, διευθυντής του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG), η Ζυράννα Στόικου και ο Dr. Marco Hillemann, επιστημονικοί συνεργάτες του Κέντρου Νέου Ελληνισμού και η Νόπη Χατζηγεωργίου, συντονίστρια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνει: Συναντήσεις δικτύωσης με τη συμμετοχή 30 επαγγελματιών από 22 χώρες και παρουσίαση του 3ου προγράμματος υποτροφιών (TBF Fellowship) της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού∙ συμμετοχή της Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Μεταφραστικού Δικτύου ENLIT (European Network for Literary Translation), του οποίου είναι μέλος με το GreekLit∙ συζήτηση με ανερχόμενους σχεδιαστές βιβλίων από την Ελλάδα με αφορμή το Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίων 2024, σε συνεργασία με το Goethe-Institut, το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού, τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης, το Ίδρυμα Buchkunst και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης∙ παρουσίαση λευκώματος με 52 «μυθικά» σχολεία, νησίδες του ελληνικού πολιτισμού, που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν από τα μέσα του 19ου έως τις αρχές 20ού αιώνα στα μεγάλα αστικά κέντρα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και εκδηλώσεις για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία με τη συμμετοχή βραβευμένων δημιουργών σε συνεργασία με το Κέντρο Νέου Ελληνισμού του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και τις εκδόσεις Romiosini∙ εκπαιδευτικά προγράμματα φιλαναγνωσίας με δράσεις για μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου και «παραστάσεις αφήγησης» (storytelling performance) με ιστορίες Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, κ.ά.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τόσο στους χώρους της έκθεσης όσο και σε εμβληματικά τοπόσημα της πόλης, όπως το Café Laumer, ιστορικό καφέ και αγαπημένο στέκι συγγραφέων και φιλοσόφων, το βιβλιοπωλείο Buchhandlung Weltenleser που εδώ και χρόνια φιλοξενεί και προβάλλει επιλεγμένους τίτλους της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και διακεκριμένους δημιουργούς, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Φρανκφούρτης.

O υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσων Φωτήλας, θα συνοδεύσει την εθνική αποστολή και θα απευθύνει χαιρετισμό σε κεντρικές εκδηλώσεις, συγκεκριμένα την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου («Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025: Open call») και την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου («Παρουσίαση του Λευκώματος Σχολείων εγκώμιον).

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Τρίτη 15 Οκτωβρίου

17:00-18:30

Τελετή εγκαινίων της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης.

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ (EUROPÄISCHE SCHULE FRANKFURT, Praunheimer Weg 126, D-60439 Frankfurt am Main)

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας με τη συγγραφέα Εύη Γεροκώστα

·         11:10-12:45: «Σημάδια». Εργαστήριο Φιλαναγνωσίας για εφήβους.

·         13:40-15:15:«Εξωπλάσματα». Παράσταση αφήγησης με ιστορίες για εφήβους από έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

STIFTUNG BUCHKUNST STAND, HALL 3.1 no. K97, 14:00-14:30

Συζήτηση με ανερχόμενους σχεδιαστές βιβλίων από την Ελλάδα. Γνωρίστε τον Έλληνα σχεδιαστή Jason Faulter (Ορέστης Μαυρουδής), νικητή του Βραβείου Νέων Σχεδιαστών Βιβλίων 2024 για το βιβλίο “Günther Kaufmann, Polys Peslikas”.
Διοργάνωση: Goethe-Institut / Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού / ΕΒΓΕ / Stiftung Buchkunst / Frankfurter Buchmesse

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ, 16:30

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025: Open call. Συναντήσεις δικτύωσης με επαγγελματίες από τον εκδοτικό χώρο. Παρουσίαση του 3ου προγράμματος υποτροφιών της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (TBF Fellowship) από τη Νόπη Χατζηγεωργίου, συντονίστρια της ΔΕΒΘ, και του προγράμματος επιδότησης μεταφράσεων GreekLit από τον Νίκο Μπακουνάκη, πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Ιάσων Φωτήλας, Υφυπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας.
Διοργάνωση: Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης / Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ, 17:00

Ελληνικά Γράμματα και Γεύσεις

Κοκτέιλ

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ, 11:00

Συνάντηση με θέμα τους Σύγχρονους Έλληνες Συγγραφείς

Η συγγραφέας Ιωάννα Μπουραζοπούλου συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκδόσεων Γρηγόρη Μπέκο. Προλογίζει ο Γεώργιος Περράκης, Προϊστάμενος του Τμήματος Γραμμάτων και Βιβλίου, Υπουργείο Πολιτισμού.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ (EUROPÄISCHE SCHULE FRANKFURT, Praunheimer Weg 126, D-60439 Frankfurt am Main)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας με τη συγγραφέα Εύη Γεροκώστα

·         08:45-09:45: «Ακολούθα με!» Παράσταση αφήγησης για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Θα ακουστούν ιστορίες Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

·         10:30-12:00: «Χρατς… στις λέξεις και στις εικόνες». Εργαστήριο για παιδιά του Δημοτικού.

CAFÉ LAUMER (Bockenheimer Landstraße 67. 60325 Frankfurt), 17:30-19:00

Παρουσίαση του Λευκώματος «Σχολείων εγκώμιον. Από την Κωνσταντινούπολη στην Οδησσό και στην Τραπεζούντα, από τη Σμύρνη στο Αργυρόκαστρο και στην Αλεξάνδρεια».

Η επιμελήτρια και φωτογράφος του τόμου Μαρία Στέφωση συνομιλεί με τη Σίσσυ Παπαθανασίου, ιστορικό, μεταφράστρια, δραματουργό, διευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Ιάσων Φωτήλας, Υφυπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας.

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ, 11:00

Συνάντηση με θέμα τους Σύγχρονους Έλληνες Συγγραφείς

Ο ποιητής Διονύσης Καψάλης (Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, Κρατικό Βραβείο Ποίησης, Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης) συνομιλεί με τον Μίλτο Πεχλιβάνο, καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο (Freie Universität) του Βερολίνου, διευθυντή του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG).

Σάββατο 19 Οκτωβρίου

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ, 11:00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας με τη συγγραφέα Εύη Γεροκώστα.

«Πέτρες που μιλούν και παραμύθια λένε». Παράσταση αφήγησης με ιστορίες Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ BUCHHANDLUNG WELTENLESER (Oeder Weg 40, 60318 Frankfurt am Main), 19:00

Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία στις εκδόσεις Romiosini / CeMoG, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου

– Παρουσίαση των βιβλίων «Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Γράμμα προς τον Χέρμαν Μπροχ, Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2024» και «Μισέλ Φάις, Γράμμα προς Φραντς Κάφκα, Χειμώνας 2020-2021» από τον Dr. Marco Hillemann.

– Ο συγγραφέας Γιάννης Παλαβός συνομιλεί με τον μεταφραστή του στα γερμανικά, Νίκο Καΐσα, με αφορμή τη γερμανική έκδοση του έργου του, «Αστείο» («Scherz», εκδόσεις Romiosini).

Συντονίζουν η Ζυράννα Στόικου και ο  Dr. Marco Hillemann, επιστημονικοί συνεργάτες του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG).

naftemporiki.gr