© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Το βιβλίο «Προς Θάλασσα Μεριά» της Δανάης Μπεζαντάκου, ένα μοναδικό βιβλίο γνώσεων το οποίο έχει «σαλπάρει» από τις εκδόσεις Διόπτρα, στόχο έχει να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ώστε οι αναγνώστες του να εξερευνήσουν τον κόσμο της ναυτιλίας και να μάθουν τις βασικές έννοιες γι’ αυτή.
Για την έκδοση, η οποία αποδεικνύει ότι η θάλασσα ενώνει κάθε γραμμή της Γης, είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με την κα Μπεζαντάκου.
Πώς οδηγηθήκατε στην απόφαση δημιουργίας ενός παιδικού βιβλίου γνώσεων για τη ναυτιλία; Υπήρξαν συγκεκριμένες αφορμές;
«Η ελληνική ναυτιλία κατέχει πρωτεύουσα θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η χώρα μας φημίζεται για τη μακρά ναυτιλιακή της παράδοση. Ο κλάδος της ναυτιλίας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Στο πλαίσιο πολλών εκδηλώσεων και συζητήσεων με μαθητές, φοιτητές και επαγγελματίες του τομέα, αναγνωρίσαμε την ανάγκη να ενημερώσουμε τα παιδιά για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές απασχόλησης που προσφέρει η ναυτιλία. Η απόφαση να δημιουργήσουμε ένα παιδικό βιβλίο γνώσεων για τη ναυτιλία πηγάζει από τη βαθιά επιθυμία και την ανάγκη να μεταδώσουμε τη ναυτική μας παράδοση στις νεότερες γενιές• συμπληρωματικά, στοχεύαμε και στη δημιουργία παρακαταθήκης για το YES FORUM, που φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια δράσεων, μέσω τις δυνατότητας που μας προσφέρει εκτός από τα σχολεία, όπου παρουσιάζουμε ήδη τις προοπτικές που προσφέρει η ναυτιλία, να μπούμε και στα σπίτια και στις καρδιές των παιδιών ανά την Ελλάδα.»
Τι θα θέλατε να αποκομίσει ένα παιδί ή ένας έφηβος διαβάζοντας το βιβλίο;
«Το βιβλίο ‘’Προς θάλασσα μεριά’’ είναι ένα πόνημα που δημιουργήθηκε μετά από αμέτρητες ώρες παρουσιάσεων και συζητήσεων. Είναι η απόδειξη ότι η θάλασσα ενώνει κάθε γραμμή της Γης. Στόχο έχει να φτάσει και το ίδιο με τη σειρά του σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ώστε οι αναγνώστες του να εξερευνήσουν τον κόσμο της ναυτιλίας και να μάθουν τις βασικές έννοιές της. Η συγγραφική αυτή πρωτοβουλία προσδοκά να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τον πολυδιάστατο ναυτιλιακό χώρο και να τα βοηθήσει να αντιληφθούν τους τρόπους με τους οποίους οι ναυτιλιακές δραστηριότητες διαμορφώνουν την καθημερινότητά τους.
Ο ήρωάς μας κάπτεν Τζιμ εμπνέει τους νεαρούς αναγνώστες να περιπλανηθούν με τη φαντασία τους σε άγνωστα μέρη, αναλύει τους διάφορους τύπους πλοίων, τους ρόλους τους στη μεταφορά αγαθών μέσω των ωκεανών και τα επαγγέλματα που υπάρχουν σε στεριά και θάλασσα. Επίσης, αναφέρει τους λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να γίνει ναυτικός, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας στον χώρο.
Στόχος είναι οι νέοι να αντιληφθούν τη σημασία και την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας της ναυτιλίας, αλλά και να την προσθέσουν στις επιλογές επαγγελματικής τους αποκατάστασης.»
Ένα σχόλιό σας για την υπέροχη εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη;
«Η Θέντα Μιμηλάκη έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά με την εικονογράφηση του βιβλίου καλώντας τους αναγνώστες να επιβιβαστούν στο πλοίο που θα τους ταξιδέψει στον συναρπαστικό κόσμο της ναυτιλίας. Οι εικόνες της είναι ζωντανές και γεμάτες φαντασία, καταφέρνοντας να αποδώσουν με ακρίβεια και συναίσθημα τον κόσμο της ναυτιλίας. Η εικονογράφηση παίζει καθοριστικό ρόλο στο να κάνει το βιβλίο προσβάσιμο και ελκυστικό για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους που, λόγω της εικονογράφησης, έμαθαν και συνειδητοποίησαν πράγματα που δεν ήξεραν.»
Η Ελλάδα κατατάσσεται στις κορυφαίες ναυτιλιακές δυνάμεις παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείτε ότι υπάρχει επαρκής ενημέρωση των νέων για τις δυνατότητες απασχόλησης που παρέχει ο κλάδος;
«Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τότε που ξεκίνησαν –σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο– οι δράσεις του Open Mind Group (OMG), μετέπειτα YES FORUM, σε μια εποχή που το να ασχολείσαι με τους νέους δεν ήταν της ‘’μόδας’’. Όπως όλοι θυμούνται, η χώρα μας τότε βρισκόταν σε μια κρίσιμη κατάσταση, οι νέοι μας έφευγαν σωρηδόν στο εξωτερικό, ενώ ο δείκτης ανεργίας, για όσους έμεναν στη χώρα, σκαρφάλωνε στα ύψη. Τότε έκανα τις πρώτες παρουσιάσεις για τη ναυτιλία σε πανεπιστήμια, γιατί το κενό μεταξύ ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας ήταν έκδηλο, για να μην αναφέρω το κενό επικοινωνίας, διαλόγου και επαφής με τους νέους. Βέβαια, πρέπει να πω ότι βρέθηκα σε μια κατάσταση να παρατηρώ ότι οι νέοι δεν έβρισκαν δουλειές, και οι εταιρείες ανθρώπους. Έτσι, κάλεσα τριακόσιους νέους από τους οποίους είχα λάβει μηνύματα να συζητήσουμε τι συμβαίνει – και όχι δεν μένω σε στάδιο, απλά γνωρίζω ότι ποτέ δεν φταίει ένας. Τελικά εμφανίστηκαν οι έντεκα και το ταξίδι μας ξεκίνησε.
Σκεφτήκαμε πως το ιδανικό θα ήταν να γινόταν ένα συνέδριο για νέους στα Ποσειδώνια. Εκεί υπάρχει μια αντιπροσωπευτική μικρογραφία του κόσμου της ναυτιλίας, αυτού του μαγικού κόσμου στον οποίο οι Έλληνες πρωτοστατούν με 5.500 πλοία, με τη χώρα μας να είναι η μόνη μη ασιατική χώρα στο top 5, με τα δύο δέκατα πλοίων στον κόσμο και τα έξι δέκατα πλοίων στην Ευρώπη να είναι ελληνικών συμφερόντων. Το θέμα ήταν πως οι νέοι μας –και όχι μόνο– είχαν πλήρη άγνοια, γι’ αυτό και πίστευαν πως στη ναυτιλία απασχολούνται μόνο ναυτικοί. Αρχικός μας στόχος ήταν να ενημερώσουμε τους νέους ότι οι ειδικότητες που μπορεί να απασχολήσει είναι από οικονομικά μέχρι ψυχολογία και πολλές ακόμα. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα αρχικά χρειαζόμασταν το ΝΑΙ των διοργανωτών, το οποίο ήρθε ένθερμα από τον Θοδωρή Βώκο. Ένθερμη ήταν και η ανταπόκριση των νέων, αφού 1.200 πλημμύρισαν το Posidonia Conference Hall την Παρασκευή 10 Ιουνίου του 2016.
Συνέχεια και μετουσίωση αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για το πρόγραμμα ‘’YES TOUR TO SCHOOLS’’, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάζουμε τη ναυτιλία και τις ευκαιρίες που προσφέρει στα δημόσια σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν και ερωτήσεις: ‘’Δηλαδή, η ναυτιλία είναι αυτό που ζαλίζεσαι;’’. Έχει γίνει όμως πολύ έργο και πιστεύω πως η έκδοση του βιβλίου ‘’Προς θάλασσα μεριά’’ θα βοηθήσει τους μικρούς μας φίλους να γνωρίσουν τον κόσμο μας.
Ασχολείστε ενεργά με την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας ούσα μάλιστα πρόεδρος του iforU – Greek Mentoring Network. Πώς θα περιγράφατε τον ρόλο των γυναικών στον σύγχρονο ναυτιλιακό χώρο και τις ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας που προσφέρονται;
«Η κοινωνία μας χρειάζεται την προβολή γυναικείων προτύπων, από τα οποία οι νέες γυναίκες θα παραδειγματίζονται και θα κινητοποιούνται ήδη από το σχολείο. Χρειάζεται και άλλες γυναίκες να αναδεικνύονται, να αλληλοϋποστηρίζονται και να επιτυγχάνουν μαζί, δηλαδή συνέργειες. Η δημιουργία σχετικών υποδομών και δικτύων ανά τομέα και κλάδο, η μισθολογική σύγκλιση και η συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια, η καταπολέμηση των στερεοτύπων, η συμμετοχή τους ως ομιλήτριες σε αντίστοιχα fora, η ολοκληρωμένη παιδεία είναι όλα πολύ σημαντικά στοιχεία για την επιμόρφωση και κατάλληλη ένταξη των γυναικών στην κοινωνία, με αποτέλεσμα την ισότητα των φύλων και την ισότητά τους στην εργασία. Παράλληλα, οι γυναίκες πρέπει να αποκτήσουν θάρρος να απαιτούν αυτά που θέλουν.
Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, συμμετέχω σε δίκτυα, με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών, εντός και εκτός ναυτιλίας, ως Πρόεδρος του σωματείου iforU – Greek Mentoring Network, το οποίο απευθύνεται σε εκείνες τις γυναίκες που είναι επιχειρηματίες και θέλουν να πάνε τη μικρομεσαία επιχείρησή τους στο επόμενο επίπεδο, και επικεφαλής του HR Committee της WISTA International.
Προσωπικά θα πρότεινα σε όλους τους νέους και τις νέες που πραγματικά αγαπούν τη θάλασσα και τον κλάδο της ναυτιλίας να ακολουθήσουν το όνειρό τους. Για εμένα δεν έχει σημασία το φύλο, γιατί η ναυτιλία είναι ένας απαιτητικός κλάδος και χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά και θυσίες για να πετύχεις. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για μεγάλες φουρτούνες, αλλά και για ένα πολύ όμορφο ταξίδι αντίστοιχα. Κάποια χαρακτηριστικά που βοηθούν σίγουρα στον κλάδο της ναυτιλίας είναι η αντοχή, η ανεκτικότητα, η ανάληψη ευθύνης και η επιμονή σε κάθε δυσκολία.
Ο ρόλος της γυναίκας στη ναυτιλία έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίζει να αλλάζει. Οι γυναίκες πλέον τολμούν και πετυχαίνουν. Η εργασιακή κουλτούρα επίσης αλλάζει και ο κόσμος προχωράει!
Εδώ να σημειώσουμε πως η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών είναι γυναίκα –η κυρία Μελίνα Τραυλού–, το ίδιο ισχύει και για την ΙΝΤΕRMEPA που πρόεδρος είναι η κυρία Σεμίραμις Παληού, Πρόεδρος της WISTA INTERNATIONAL είναι Ελληνίδα και είναι η κυρία Έλπη Πετράκη, και φυσικά η κυρία Μαρία Αγγελικούση είναι επικεφαλής του μεγαλύτερου ιδιωτικού στόλου στον κόσμο.
Τέλος, να πούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση αναφορικά με τη θέση της γυναίκας στη ναυτιλία, καθώς το ποσοστό απασχόλησης στο γραφείο ανέρχεται στο 30%-35% ενώ στο πλοίο στο 7%.»
Σκέψεις για συγγραφή επόμενου βιβλίου;
«Σε πρώτη φάση θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην παρουσίαση του παρόντος βιβλίου ανά την Ελλάδα. Πραγματικά είναι συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου εκτός αλλά και εντός χώρου, καθώς λαμβάνουμε μηνύματα από στελέχη του κλάδου για τη χαρά που νιώθουν όταν διαβάζουν με τα παιδιά τους για τη ναυτιλία. Καθώς δεν υπάρχει άλλο βιβλίο που να απευθύνεται σε νέους για τη ναυτιλία, θα θέλαμε πολύ να κυκλοφορήσει και στα αγγλικά για να βγει και εκτός συνόρων, αλλά σκέψεις κάνουμε και για τη συγγραφή ενός παιδικού παραμυθιού για παιδιά προσχολικής ηλικίας.»