Το ποτάμι στη Λογοτεχνία συμβολίζει, κατά κύριο λόγο, τον Χρόνο. Στη συλλογή Με τον ρυθμό του ποταμιού, τα ποιήματα του Γιάννη Πλαχούρη επικεντρώνονται σε οριστικά παρελθόντα πρόσωπα, στιγμές, δράσεις, σχέσεις και γεγονότα, που όμως επανέρχονται ως ακάλεστες μνήμες. Δημιουργούν δικούς τους κόσμους, επηρεάζουν το παρόν, προκαλούν καινούργιες σκέψεις, ιδέες και αισθήματα.
«Στην άκρη της αποβάθρας συλλογίζομαι. / Αν είχαν/ δικό τους εισιτήριο / πού θα ταξίδευαν οι βαλίτσες μου;» (Οι ταξιδιώτισσες)
«Ντρεπόταν να γδυθεί, / έτσι του πόζαρε ντυμένη / κι εκείνος τη ζωγράφιζε γυμνή.» (Εικαστική παρένθεση)
«Την πληρότητα των νεκροταφείων, λόγω της πανδημίας, ανακοίνωσε ο δήμαρχος. Κρατήστε, παρακάλεσε, τους νεκρούς σπίτι με την τεχνική που συντηρείτε τα πεθαμένα σας όνειρα.» (Κυματωγές)
Μολονότι φαίνονται ως αυστηρά προσωπικές καταστάσεις, παρουσιάζουν ευρύτερο ενδιαφέρον επειδή στην πραγματικότητα περιέχουν κοινά στοιχεία κι αναγνωρίσιμες από όλους αξίες ζωής. Αυτές οι αξίες αναζητούνται σε μια λεηλατημένη με πολλούς τρόπους εποχή, με την αντίληψη ότι είναι οι μόνες που μπορούν να ανατρέψουν παγιωμένες συνήθειες, και να αποκαταστήσουν ευνουχισμένους αγώνες και υπόδουλες συμπεριφορές.
«Ήταν χαρούμενος / που τον κατάπιανε και δεν τον μάσησαν. / Τα ολόκληρα έχουν / ελπίδες διαφυγής από το σύστημα πέψης.» (Άτιτλο)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιάννης Πλαχούρης γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα από πατέρα Ηπειρώτη (Τετράκωμο – Τζουμέρκα) και μάνα Μικρασιάτισσα (Αϊβαλί). Εργάστηκε στη δημοσιογραφία (ημερήσιος και περιοδικός Τύπος, ραδιόφωνο) σε διάφορες θέσεις. Έχει γράψει και δημοσιεύσει από το 1973 μέχρι σήμερα ποίηση, μυθιστόρημα, παραμύθια, τις σατιρικές «Ιστορίες του κυρίου Λαμόγιου», παρουσιάσεις για το έργο και τα βιβλία πολλών δημιουργών. Με τον Δημοσθένη Κορδοπάτη συνέκδοσαν το ιδιότυπο περιοδικό «Κέντρων». Συνεργάστηκε, κατά καιρούς, σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά (ΚΛΠ, Έρευνα, Εξόπολις, Περίπλους, Intex κ.ά) και ιστοσελίδες (diastixo, fractal, newstimes, artpress). Πέρασε και από τον συνδικαλισμό (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΠΗΤ, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών) ενώ συμμετείχε στις διοικήσεις διαφόρων πολιτιστικών φορέων (Αετοπούλειο, ΔΕΠΑ Χαλανδρίου, Κέντρο Μικρασιατικού Ελληνισμού Δήμου Νέας Ιωνίας).