Στον χώρο τέχνης Ηώς στην πλατεία Βικτωρίας, πραγματοποιήθηκε, πριν λίγες ημέρες, η παρουσίαση της έκδοσης «Athens Laundry Μπουγάδα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις DOLCE με την υποστήριξη του Onassis Culture.
Το βιβλίο αποτελεί μέρος του καλλιτεχνικού-ερευνητικού πρότζεκτ που δημιούργησε η εικαστικός Θεοδώρα Μαλάμου και πρωτογνωρίσαμε μέσα από τις ομώνυμες σελίδες στα social media. Ένα πρότζεκτ που, όπως αναφέρει το οπισθόφυλλο της έκδοσης, εμφανίστηκε το 2020, ακολουθώντας σκοινιά, μανταλάκια και απλωμένα ρούχα στο πλαίσιο μιας εναλλακτικής καταγραφής της ζωής στις γειτονιές της Αθήνας νοτιοδυτικά της Πατησίων, για να εξελιχθεί σε ένα εικαστικό «παιχνίδι» από τη Βικτώρια μέχρι την πλατεία Αττικής και τον Άγιο Παύλο, με την υποστήριξη των γειτόνων και τη συμμετοχή εννέα σύγχρονων καλλιτεχνών: Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Μαρίνα Βελησιώτη, The Callas, Eleanor Lines, Σοφία Kουλουκούρη, Ίρις Πλαϊτάκη, Μαριλία Κολυμπίρη, Μαρία Βαρελά και Θεοδώρα Μαλάμου.
Στην παρουσίαση μίλησαν η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης Δώρα Βασιλάκου, η οποία περιέγραψε το πλαίσιο δημιουργίας και το σκεπτικό της δράσης, καθώς και η ίδια η καλλιτέχνης, ενώ τις εισηγήσεις πλαισίωσε ένα βίντεο εμπνευσμένο από την έκδοση.
Η εικαστικός Θεοδώρα Μαλάμου μίλησε και μαζί μας.
Η έκδοση «Athens Laundry Μπουγάδα» σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του πρότζεκτ;
«Το βιβλίο αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του σκεπτικού που διέπει το πρότζεκτ, συμπληρώνει θεωρητικά το οπτικό και εικαστικό σκέλος του μέσα από τρία κείμενα που αναφέρονται στις αρχιτεκτονικές, κοινωνικές και εικαστικές παραμέτρους του. Το πρότζεκτ καθαυτό συνεχώς εξελίσσεται και η έκδοση αποτελεί τμήμα αυτής της εξέλιξης, σαν ένα επόμενο βήμα στην πορεία του».
Επιλέξατε, η πρώτη παρουσίαση να γίνει στην περιοχή που εξερευνά το πρότζεκτ, στη Βικτώρια.
«Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά· άλλωστε το “Athens Laundry Μπουγάδα” προέκυψε από την ανάγκη να μιλήσω για την περιοχή μου, που έχει δυσφημιστεί όσο λίγες, να την εξερευνήσω και να την παρουσιάσω με έναν άμεσο τρόπο, χρησιμοποιώντας σαν χιουμοριστικό όχημα ένα τόσο αναγνωρίσιμο στοιχείο της καθημερινότητας, όπως οι απλωμένες μπουγάδες. Ήταν λογικό, η παρουσίαση να στηθεί σαν μια μικρή γιορτή για τους φίλους και γείτονες και να πραγματοποιηθεί σε έναν χώρο γνώριμο στην περιοχή».
Πώς προέκυψε το βίντεο που προβλήθηκε στην παρουσίαση;
«Το βίντεο είναι ένα ακόμη τμήμα του πρότζεκτ. Είναι μια εν μέρει οπτικοποίηση του βιβλίου, αφού ακούγονται αποσπάσματα από τα τρία κείμενα που περιλαμβάνονται σε αυτό -του Πάνου Δραγώνα, της Ιφιγένειας Δημητράκου και της Δώρας Βασιλάκου. Παράλληλα, όμως, ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια της έκδοσης και παρουσιάζει μικρές στιγμές και ιστορίες της γειτονιάς.
Εμφανίζονται άνθρωποι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με την περιοχή και βάζει ο καθένας την ψηφίδα του στο αφήγημα της ζωής γύρω από την πλατεία Βικτωρίας. Το βιβλίο, το βίντεο και όλο το πρότζεκτ συνολικά έχουν να κάνουν πάνω απ’ όλα με ιστορίες συνύπαρξης σε αυτή την πολυπολιτισμική περιοχή της Αθήνας».