Ο Παλαιστίνιος ποιητής Ρεφαάτ Αλαρίρ, από τα πιο γνωστά μέλη νέας γενιάς λογοτεχνών, που έγραφε συχνά στα αγγλικά για να αφηγηθεί τις ιστορίες των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας σε ευρύτερο κοινό, σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό.
Καθηγητής αγγλικής φιλολογίας στο ισλαμικό πανεπιστήμιο της Γάζας, όπου δίδασκε κυρίως τα έργα του Σέξπιρ, ο Ρεφαάτ Αλαρίρ ήταν συνιδρυτής της πρωτοβουλίας «We are not numbers» («Δεν είμαστε αριθμοί»), που αδελφοποιεί συγγραφείς στη Γάζα με «μέντορες» στο εξωτερικό, που τους βοηθούν να γράψουν στα αγγλικά και να αφηγηθούν την πραγματικότητά τους.
Ήταν επιμελητής του βιβλίου «Gaza writes back», χρονικού της ζωής στη Λωρίδα της Γάζας από νεαρούς λογοτέχνες, και είχε γράψει το βιβλίο «Gaza unsilenced».
Μερικές ημέρες αφότου ο ισραηλινός στρατός άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις, ο Ρεφαάτ Αλαρίρ έκανε γνωστό πως δεν θα έφευγε από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, επίκεντρο των ισραηλινών επιδρομών.
Την 1η Νοεμβρίου, δημοσίευσε στο «X» ποίημα γραμμένο στα αγγλικά, που γνώρισε μεγάλη διάδοση, υπό τον τίτλο «If I must die» («Αν πρέπει να πεθάνω»). Καταλήγει με τις φράσεις: «Αν πρέπει να πεθάνω / ας φέρει ελπίδα / ας γίνει παραμύθι».
Δεν είναι το μόνο θύμα από το χώρο των Γραμμάτων και του Πνεύματος. Σχεδόν τριάντα τα θύματα συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες, διανοούμενοι. Ανάμεσά τους ο συγγραφέας Abdullah Al-Aqad, ο ποιητής και μυθιστοριογράφος Hiba Abu Nada, ο συγγραφέας και συλλέκτης βιβλίων Abdul Karim Hashash, οι ποιητές Omar Faris Abu Shaweesh, Nour al-Din Hajjaj…
Όλοι τους θύματα μιας πρωτόγνωρης θηριωδίας του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Ξεπέρασαν ήδη τους 17.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι . Στην συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι. Το 70% αυτών είναι γυναίκες, παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών.
Ο παλαιστινιακός λαός εδώ και δεκαετίες βιώνει μια πραγματική γενοκτονία, με εκατόμβες νεκρών, με κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με απαρτχάιντ και αποκλεισμούς, φυλακίσεις, βασανισμούς…
Η ΠΟΕΒ εκφράζει τη θλίψη της για το χαμό του Ρεφαάτ Αλαρίρ και την οργή της για τα χιλιάδες αθώα θύματα του Παλαιστινιακού λαού που δεκαετίες τώρα ζητά το αυτονόητο: Να ζει ελεύθερος στη δική του πατρίδα.
Με εκτίμηση,
Με ιδιαίτερη τιμή για το Δ.Σ. της ΠΟΕΒ,
Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Νίκος Σταθάτος Βασιλική Μανουσαρίδου