Το Ίδρυμα Ωνάση παρουσίασε την «Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975», ένα ξεχωριστό βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και καταγράφει με επιστημονική ακρίβεια το επιχειρηματικό ταξίδι του Αριστοτέλη Ωνάση, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου.
Οι παρευρισκόμενοι – ανάμεσά τους σημαντικοί εκπρόσωποι της επιστημονικής, επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής ζωής της χώρας – ενημερώθηκαν για τον τόμο, που δημιουργήθηκε έπειτα από ανάθεση του Ιδρύματος Ωνάση στο Κέντρο Ναυτιλιακής Ιστορίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ και σε μία πλειάδα ερευνητών υπό τη διεύθυνση της ιστορικού, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθύντριας στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Τζελίνας Χαρλαύτη.
(Από αριστερά) Κώστας Γραμμένος, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, Τζελίνα Χαρλαύτη, Ιωάννης Θεοτοκάς, Πήτερ Γ. Λιβανός
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Αλέξης Παπαχελάς, ενώ μίλησαν οι: Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Τζελίνα Χαρλαύτη, Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Κώστας Γραμμένος, Καθηγητής Ναυτιλίας, Εμπορίου & Χρηματοοικονομικών και Πρόεδρος του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου & Χρηματοοικονομικών «Κώστας Γραμμένος» στην Bayes Business School του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, Πήτερ Γ. Λιβανός, Ιωάννης Θεοτοκάς, Καθηγητής Διοίκησης Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων και Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Μια έκδοση για το έργο και την επιχειρηματική δραστηριότητα του Αριστοτέλη Ωνάση
Το βιβλίο στηρίζεται στο Αρχείο Ωνάση και αποτυπώνει με τον πιο έγκυρο και εμπεριστατωμένο τρόπο την πεντηκονταετή λειτουργία ενός πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου που δημιουργήθηκε από τον διασημότερο εφοπλιστή του 20ου αιώνα, με εταιρείες σε 3 ηπείρους και 14 χώρες και δραστηριότητες σε όλο τον πλανήτη.
Πάνω απ’ όλα, πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει την πολυσχιδή οικονομική δράση του Αριστοτέλη Ωνάση: από τη ναυτιλία στην Ολυμπιακή Αεροπορία, στο Olympic Tower της Νέας Υόρκης και σε άλλες, πολλές επενδύσεις.
Στόχος του τόμου είναι να καλύψει σφαιρικά την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ωνάση στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τις αεροπορικές μεταφορές, τη ναυπηγική και πετρελαϊκή βιομηχανία και τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες μέσα από τις συνεργασίες και τις συγκρούσεις του με οικονομικά και πολιτικά κατεστημένα στην Ευρώπη και την Αμερική. Πάνω απ’ όλα, το βιβλίο δείχνει πώς ο Αριστοτέλης Ωνάσης δημιούργησε τη ναυτιλιακή επιχείρηση της νέας παγκοσμιοποιημένης εποχής, η οποία λειτουργεί θεσμικά μέχρι σήμερα ακολουθώντας τα πρότυπα που εκείνος έθεσε.
Ο κ. Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου δήλωσε σχετικά με την έκδοση: «Είναι πολλές οι σελίδες αυτού του βιβλίου. Αλλά πιστέψτε με, δεν είναι κόπος να το διαβάσετε. Γιατί ο Ωνάσης, όπως και να το κάνουμε, ήταν συναρπαστικός. Ήταν η δική του ματιά που τον έκανε να οργανώσει μια εφοπλιστική επιχείρηση από το πουθενά, σε ένα πρωτόγνωρο κανονιστικό πλαίσιο, εκμεταλλευόμενος νέες τεχνικές χρηματοδότησης που ο ίδιος έστησε, σε νέα πλοία που αποτέλεσαν αλλεπάλληλα επιτεύγματα καινοτομίας και χτίστηκαν από ναυπηγεία κυριολεκτικά βομβαρδισμένα. Έτσι μετάλλαξε μία τοπικιστική ελληνική ναυτιλιακή κουλτούρα σε εταιρική κουλτούρα ενός παγκόσμιου επιχειρηματικού ομίλου. Ήταν ο ανθρώπινος χαρακτήρας του, που έκανε τους συνεργάτες του καλούς φίλους για δεκαετίες, ακόμα και μετά τον θάνατό του. Ακόμα και σήμερα, οι άνθρωποί μας είναι υπερήφανοι που δουλεύουν στα καράβια του Ωνάση, ή που δούλεψαν στην Ολυμπιακή την εποχή του Ωνάση. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Τζελίνα Χαρλαύτη που με ενθουσιασμό αποκρίθηκε στο κάλεσμά μας. Την Αμαλία Παππά που κατηύθυνε όλο το αρχειονομικό πρόγραμμα. Την ομάδα τους και τους συνεργάτες τους. Όλους όσους με την μαρτυρία τους βοήθησαν να κρατηθεί αυτή η μνήμη».
Η κ. Τζελίνα Χαρλαύτη δήλωσε: «Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν από τους πρώτους πραγματικά διεθνείς επιχειρηματίες, εκείνος που με τη δουλειά του δημιούργησε το μοντέλο της παγκόσμιας ναυτιλιακής επιχείρησης. Μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο θέλω να προβάλω τη σημασία της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Έχουμε μια φοβερή επιχειρηματικότητα αλλά έχουμε δαιμονοποιήσει τους επιχειρηματίες. Όμως χωρίς επιχειρηματίες δεν υπάρχει οικονομία. Ελπίζω ότι αυτή η δουλειά θα είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για την πορεία και την ανάπτυξη κυρίως ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα».
Ο κ. Κώστας Γραμμένος δήλωσε: «Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ένας κατ’ εξοχήν δημιουργός, οικοδόμησε μια αυτοκρατορία διεθνή, με ιδιοφυείς αποφάσεις και αναμενόμενες ή μη εμπορικές κινήσεις. Με τη διαθήκη του ίδρυσε το Alexandros Onassis Public Benefit Foundation που δημιουργήθηκε το 1975. Το ποσό που δόθηκε για τη ίδρυσή του έχει αυξηθεί έως σήμερα 11 φορές. Κατά το διάστημα αυτό, το Ίδρυμα κατέβαλε επιπλέον ολόκληρο το ποσό της αρχικής αποτίμησης, για την πραγματοποίηση έργων. Έχω την εντύπωση ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα χαμογελούσε αχνά στο άκουσμα αυτών των αριθμών».
Ο κ. Ιωάννης Θεοτοκάς δήλωσε: «Από την ανάλυση του βιβλίου αναδεικνύεται με πληρότητα το βασικό χαρακτηριστικό του Αριστοτέλη Ωνάση: Υπήρξε επιχειρηματίας-ηγέτης της παγκόσμιας ναυτιλιακής αγοράς που δεν περιχαρακώθηκε σε πλαίσια, είτε εθνικά, είτε επιχειρηματικά. Σε όλη την πορεία του αναζητούσε νέους δρόμους. Ως επιχειρηματίας υπερέβαινε τα πλαίσια που περιόριζαν τη δράση του, προχωρώντας διαρκώς σε υπερβάσεις. Το επεδίωκε ακόμη και αν αυτό σήμαινε σύγκρουση και ρίσκο. Δημιούργησε ένα πρότυπο το οποίο παραμένει ισχυρό μέχρι σήμερα».
Ο κ. Πήτερ Γ. Λιβανός δήλωσε: «Μέρος της επιτυχίας του Ωνάση ήταν η δυνατότητά του να αξιοποιεί τον χαρακτήρα, την προσωπικότητά και τη σκέψη του προκειμένου να επιτύχει σε διαφορετικούς τομείς. Τολμούσε να πάρει ρίσκο, αλλά ήξερε και πώς να κρατά τις ισορροπίες. Χρωστάμε πολλά τόσο σε αυτόν για την κληρονομιά που μας άφησε, όσο και στους ανθρώπους που σήμερα συνεχίζουν το έργο του, με ακεραιότητα».
Το βιβλίο «Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975» είναι διαθέσιμο σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.