Το χριστουγεννιάτικο παραμύθι «Φρικαντέλα. Η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα» του Ευγένιου Τριβιζά, σε εικονογρ. Μιχάλη Κουντούρη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4+.
Μια μάγισσα με τ’ όνομα Φρικαντέλα Ζαρζουέλα Σαλμονέλα Στρυφνίνη δεν θα μπορούσε παρά να είναι κακιά, πολύ κακιά. Τόσο κακιά ήταν που μισούσε αφάνταστα όλα τα καλά. Ακόμα και τις λέξεις που είχανε τις συλλαβές «καλα» κι αυτές τις μισούσε.
Δεν έτρωγε ποτέ ποτέ καλαµαράκια, έτρωγε µόνο κακαµαράκια. Δεν πήγαινε ποτέ στα Καλάβρυτα, πήγαινε μόνο στα Κακάβρυτα. Δεν χρησιμοποιούσε ποτέ καλαμάκι, παρά μόνο κακαμάκι. Δεν έπινε πορτοκαλάδα, µόνο πορτοκακάδα. Και, βέβαια, δεν ήθελε ποτέ μα ποτέ να ακούει κάλαντα.
Έτσι, εκείνη την παραμονή Πρωτοχρονιάς, όταν άκουσε τα παιδιά της γειτονιάς να τραγουδούν τα κάλαντα, χτυπώντας με χαρά τα τριγωνάκια τους, βγήκε έξαλλη στο μπαλκόνι και τα φοβέρισε. Και δεν σταμάτησε εκεί, τόσο κακιά που ήταν. Τα μεταμόρφωσε αμέσως σε βρεγμένα βατραχάκια. Αλλά, τα παιδιά ακόμα και ως βρεγμένα βατραχάκια συνέχισαν να… κοάζουν τα κάλαντα.
Η Φρικαντέλα συνέχισε να τα μεταμορφώνει σε γάτες, κατσικάκια, πάπιες και γαϊδουράκια αλλά κι αυτά δεν σταμάτησαν ούτε μια στιγμή να τραγουδούν τα κάλαντα με τις φωνές όλων αυτών των ζώων. Και τότε, η Φρικαντέλα, τους έκλεψε τις φωνές! Τις έκλεψε και τις φυλάκισε μέσα σε μαγικά μπαλόνια και τα μπαλόνια τα έκλεισε στον σκοτεινό της πύργο.
Δεν είναι καθόλου εύκολο να ψάχνεις τη φωνή σου μέσα στον πύργο μιας κακιάς μάγισσας. Κάθε αίθουσα του πύργου διαθέτει τις δικές της παγίδες, άλλες φανερές κι άλλες κρυφές. Όλες παραμονεύουν για να σε μεταμορφώσουν και να σε ταλαιπωρήσουν.
Ωστόσο, τα παιδιά κατάφεραν να πάρουν πίσω τις φωνές τους μαζί με το ραβδί της Φρικαντέλας. Και όταν μια μάγισσα χάσει το μαγικό της ραβδί και ζήσει έστω και για λίγο μέσα στην καλοσύνη, μεταμορφώνεται από κακιά σε καλή. Κι αφού τα παιδιά της τραγούδησαν για πολλή ώρα τα κάλαντα, η Φρικαντέλα άλλαξε τόσο πολύ, που τώρα λέει καλαμπούρια, χορεύει καλαματιανό και πίνει ζεστό…καλάο. Τι καλύτερο;
Το βιβλίο συνοδεύεται από παράρτημα µε κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και από ένα τριγωνάκι που τα παιδιά µπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να ζωντανέψουν το παραμύθι µε τις δικές τους φωνές.