Skip to main content

Μια προσπάθεια απόδοσης και αποκωδικοποίησης της πληροφορίας

Έκθεση έργων του εικαστικού Παναγιώτη Σκαλκώτου στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών

Ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή προσπάθεια αποκωδικοποίησης της έννοιας της πληροφορίας αλλά και της επικοινωνίας γενικότερα, αποτελούν τα έργα του εικαστικού, Παναγιώτη Σκαλκώτου, που παρουσιάζει στην έκθεσή του (Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας 2024), η οποία εγκαινιάζεται αύριο, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών [Πειραιώς 256, Αθήνα].

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την ερχόμενη Παρασκευή (16, 17 και 18 Οκτωβρίου). Πέμπτη και Παρασκευή, θα είναι από τις 14:00 μέχρι τις 20:00.

Σε μια εποχή που η έννοια της πληροφορίας διαδραματίζει κομβικό και πολυσήμαντο ρόλο στην εσωτερική και εξωτερική ζωή κάθε ανθρώπου, ο Παναγιώτης Σκαλκώτος εξερευνά μέσω των έργων του νέους κώδικες αφομοίωσης και κατανόησής της.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ως επικοινωνία ορίζεται η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ δύο ή περισσότερων μελών. Πληροφοριών (φέρουν το πλήρες) οι οποίες έχουν νόημα, οπότε αποκτά νόημα και η ανταλλαγή τους ως πράξη. Για να υπάρξει επικοινωνία απαιτείται η κατανάλωση κάποιας μορφής ενέργειας. Για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της επικοινωνίας είναι απαραίτητος ένας πομπός, ένας δέκτης, ένας δίαυλος (μέσο) και ένας κοινός κώδικας (π.χ. μουσικός, γλωσσικός, χειρονομιακός, κυκλοφοριακός, ηχητικός, οπτικών σημάτων, χρωματικός ή και οποιοσδήποτε άλλος), ο οποίος έχει ή και δεν έχει ορισθεί μεταξύ πομπού και δέκτη. Επικοινωνία, είτε αυθόρμητη, είτε φυσική είτε προσχεδιασμένη και κωδικοποιημένη, συνειδητά η ασυνείδητα.

Η γλώσσα, το περιβάλλον, το φύλο, η ηλικία, οι προσωπικές αντιλήψεις και ιδέες, η διανοητική, σωματική και ψυχολογική κατάσταση του πομπού και του δέκτη, πολιτισμικοί και θρησκευτικοί περιορισμοί, το κοινωνικό στάτους και ο θόρυβος είναι μερικές από τις συνθήκες που επηρεάζουν τη μεταφορά του μηνύματος. Μια προσπάθεια απόδοσης και αποκωδικοποίησης της πληροφορίας, εξερευνώντας νέους κώδικες αφομοίωσης της πληροφορίας».