Skip to main content

Jocasta M.: «…σε μέρη σαν τα Νοσοκομεία […] έχουμε περισσότερο ανάγκη την επίδραση της Τέχνης»

«Ρώμη Ψυχής» στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή

Με «Ρώμη Ψυχής», η εικαστικός Jocasta M. παρουσιάζει την ομότιτλη ατομική της έκθεση στον εμβληματικό χώρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή [Κασσαβέτη 18, Κηφισιά].

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται αύριο, Σάββατο 5 Οκτωβρίου από τις 6:30 μ.μ. έως τις  9:30μ.μ., και θα διαρκέσει έως τις 12 Οκτωβρίου.

Η εικαστικός παρουσιάζει έργα ζωγραφικής που δημιούργησε σε περιόδους που αντιμετώπισε δυσκολίες και προκλήσεις. Τα έργα της ξεχωρίζουν για τα χρώματα που χρησιμοποιεί, καθώς η ίδια πιστεύει ότι η σύνθεση και η συνύπαρξη των χρωμάτων δημιουργεί κόσμους που μας βοηθούν να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τη φύση και ό,τι υπάρχει γύρω μας.

Μέσα από τον λόγο της αποτυπώνονται   σκέψεις και  εμπειρίες της που αποκαλύπτουν τη φιλοσοφία και τη ματιά της στην Τέχνη που ίσως συνοψίζεται στο παρακάτω απόσπασμα από κείμενό της:

«Να αγαπάς τον εαυτό σου, αυτό σου λέω. Να μην κάνεις υποχωρήσεις που δεν σε τιμούν. Να μην φοβάσαι τη μοναξιά. Στην πραγματικότητα όλοι είμαστε διαφορετικοί, αυτόνομοι, μονάδες. Σκύψε και αφουγκράσου τον εαυτό σου, πάντα έχει να σου πει κάτι. Αγάπα τον και σεβάσου τον. Μόνο εσύ μπορείς, κανένας άλλος».

Μιλήσαμε μαζί της.

«Ρώμη ψυχής» στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή · μιλήστε μας για την επιλογή τόσο του  τίτλου της έκθεσής όσο και του χώρου παρουσίασής της.

«Ζούμε σε εποχές και σε συνθήκες που η Ρώμη Ψυχής είναι απαραίτητη για την καθημερινή επιβίωση. Ερμηνεύοντας τη λέξη “ρώμη” ως “δύναμη” έχω δημιουργήσει έργα σε περιόδους που είχα να αντιμετωπίσω δυσκολίες και προκλήσεις, όπως σχεδόν κάθε άνθρωπος, και αυτή η δημιουργία ήταν που με κράτησε δυνατή. Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή θεωρώ ότι είναι το πλέον κατάλληλο μέρος για να αναδείξει τα έργα αυτά, λόγω της σοβαρότητας, της αισθητικής και της νοοτροπίας που διέπει τους υπευθύνους του».

Στην έκθεση παρουσιάζονται μόνο έργα ζωγραφικής; Και τι θέλετε, μέσα από αυτά, να προσφέρετε στο φιλότεχνο κοινό; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

«Παρουσιάζω μόνο ζωγραφικά έργα και θέλω μέσα από αυτά να οπτικοποιήσω και να μεταδώσω στο κοινό αισιοδοξία· την αισιοδοξία που έχω γενικά. Αισιοδοξία και μόνο αισιοδοξία».

Δεν είναι μόνο η ζωγραφική το πάθος σας. Όποιος δει έργα σας θα διακρίνει την ιδιαίτερη ματιά σας στη φωτογραφία αλλά και εφήμερα έργα από πάγο. Τι είναι εκείνο που σας έλκει να ασχολείστε με τη φωτογραφία; Και, πώς ακριβώς, δημιουργείτε στον πάγο;

«Στη φωτογραφία με έλκει η ταχύτητα της διαδικασίας της. Στη ζωγραφική τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μου αρέσει να χειρίζομαι τη φωτογραφική μηχανή και να βλέπω τον κόσμο μέσα από το σκόπευτρό της ως παρατηρητής. Έχω φωτογραφίσει και εκθέσει έργα που έχω δημιουργήσει σε πάγο, στα οποία το συναρπαστικό είναι το πώς αλλάζει η κατασκευή από τη στιγμή που το νερό γίνεται πάγος και μετά πάλι ο πάγος γίνεται νερό. Αυτά τα εφήμερα έργα τα φωτογράφιζα από κοντινή απόσταση κατά τη διάρκεια της μεταβολής του υλικού και αυτό που έβλεπα να συμβαίνει, ήταν πανέμορφο».

Στη ζωγραφική μιλούν όλοι για τα χρώματά σας· μιλήστε μας για αυτά -όχι μόνο μέσα στη ζωγραφική αλλά γενικότερα στη ζωή σας.

«Έχοντας εργαστεί χρόνια ως διακοσμήτρια στο παρελθόν, έχω να πω ότι το χρώμα είναι απαραίτητο και ουσιώδες συστατικό της ίδιας της φύσης. Το χρώμα σημαίνει πράγματα. Η σύνθεση και η συνύπαρξη των χρωμάτων δημιουργεί κόσμους και με κάνει να αντιλαμβάνομαι καλύτερα τη φύση και το τι υπάρχει γύρω μου».

Η λέξη «ψυχή» που δεσπόζει στον τίτλο της έκθεσης μαρτυρά και το άλλο σας ταλέντο της συγγραφής και της δημιουργίας κειμένων που μιλάνε για την ψυχή και τον άνθρωπο, τα οποία κατά καιρούς ανεβάζετε στα social media και σε ιστοσελίδες. Γιατί γράφετε; Θεωρείτε ότι στην εποχή μας έχει ακόμη δύναμη ο λόγος;

«Γράφω γιατί ανακουφίζομαι έτσι μέσα από έναν άλλο δρόμο, τον δρόμο του κειμένου. Φυσικά και έχει ακόμη δύναμη ο λόγος. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. Φαίνεται ότι έχει χάσει τη δύναμή του μπροστά στις τόσες εικόνες που βλέπουμε, αλλά αυτό απλά φαίνεται -δεν είναι αλήθεια. Με τον καιρό, ο λόγος θα ξαναπάρει τη θέση του».

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ώστε να ζωγραφίσετε; Μια περιγραφή του χώρου σας όταν ζωγραφίζετε και των κυρίαρχων συναισθημάτων;  

«Ο χώρος μου είναι απομονωμένος για να μην αποσπώμαι. Δεν ακούω καθόλου μουσική κατά τη διάρκεια της εργασίας. Τα συναισθήματα που έχω εκείνη τη στιγμή είναι τόσα πολλά και σε διαφορετικές εντάσεις. Για να τα καταλάβει κανείς καλύτερα ας δει απευθείας τα έργα μου».

Έργα σας βρίσκονται σε Νοσοκομεία· και, ίσως,  ο τίτλος της έκθεσής σας  να αποκτά, πραγματικά,  νόημα εκεί. Μια σκέψη σας για την παρουσία της Τέχνης μέσα σε Νοσοκομεία;

«Η οπτική ανακούφιση και ομορφιά που μπορεί να προσφέρει ένα έργο σε έναν άνθρωπο είναι αυτό που  με έχει κάνει να έχω δωρίσει έργα μου σε Νοσοκομεία. Ωραία τα σαλόνια, αλλά σε μέρη σαν τα Νοσοκομεία είναι που, ίσως,  έχουμε περισσότερο ανάγκη την επίδραση της Τέχνης».

Jocasta (Ιοκάστη) είναι το πραγματικό σας όνομα; Αν όχι, πώς το εμπνευστήκατε;

«Αυτό είναι το καλλιτεχνικό μου όνομα. Το πώς το εμπνεύστηκα είναι προσωπική ιστορία· κρατήστε, μόνο, ότι είναι αμιγώς ελληνικής ρίζας».