Skip to main content

Αλεξάνδρα Κολλάρου: «…Ήθελα να φτιάξουμε τέχνη για την τέχνη…»

X Alex Kollaros x Nikos Lagos

«Η Πιο Ωραία Έκθεση» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Η Αλεξάνδρα Κολλάρου και μία επίλεκτη ομάδα καλλιτεχνών μας καλούν να γιορτάσουμε μαζί τη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη.

Fotini Skandami X Alexandra Kollaros

«Η Πιο Ωραία Έκθεση» παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα· τα εγκαίνιά της είναι την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, στις 7:30 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 12 Οκτωβρίου [Κοκκώνη 15, Ψυχικό].

Η διαχρονικά αγαπημένη, πολυδιάστατη Κυρία της Τέχνης Αλεξάνδρα Κολλάρου, μίλησε μαζί μας.

Θα θέλατε να μας συστήσετε την «Πιο Ωραία Έκθεση»;

«Είναι η έκθεση που αρχικά λεγόταν “Η Αλεξάνδρα και η Φίλοι της” αλλά βγήκε τόσο υπέροχη που αναγκάστηκα να την μετονομάσω σε “Η Πιο Ωραία Έκθεση” -γιατί είναι! Πρόκειται για μια διπλή γιορτή: γιορτάζουμε τη συμπλήρωση 30 χρόνων παρουσίας μου στον εικαστικό χώρο και μαζί την αγάπη για την τέχνη και τη δύναμή της να ομορφαίνει τη ζωή».

Danae Stratou X Alexandra Kollaros

Λίγα λόγια για την έμπνευσή της;

«Αφετηρία υπήρξε το βιβλίο μου “H ελληνική τέχνη από το Α έως το Ω”, Σκέφτηκα πόσο ωραίο θα είναι να παίξουμε με τους πρωταγωνιστές του βιβλίου, τις επιμελώς άτεχνες φιγούρες μου που αντιστοιχούν στις χαρακτηριστικές προσωπικότητες του εικαστικού σύμπαντος (καλλιτέχνες, γκαλερίστες, φιλότεχνοι, και λοιποί δορυφόροι) και το ταλέντο των καλλιτεχνών, με απόλυτη ελευθερία και σκοπό την απόλαυση όλων. Ήθελα να φτιάξουμε τέχνη για την τέχνη, για να θυμίσουμε πόσο ωραία είναι να την έχεις γύρω σου, χωρίς να υπάρχει ειδικός λόγος και χωρίς επίφαση σοβαροφάνειας, να κάνουμε κάτι απόλυτα συμπεριληπτικό. Γιατί έτσι είναι πράγματι η τέχνη. Δε χρειάζεται να παριστάνει ότι είναι κάτι άλλο –κάτι υψηλό, άπιαστο, κάτι που εναντιώνεται, σηκώνει τείχη, πολεμά. Είναι εκεί και είναι ωραίο και σε περιμένει να το χαρείς».

X Alex Kollaros x Paraskevi

30 υπέροχοι καλλιτέχνες, 30 καρικατούρες, 1 επιμελήτρια-συγγραφέας -εσείς και το  βιβλίο σας «H ελληνική τέχνη από το Α έως το Ω» (εκδ. Key Books, 2018)· τα συστατικά της έκθεσης. Μιλήστε μας για την επιλογή των  30 καλλιτεχνών· και δώστε μας μια εικόνα από το πάντρεμα των συστατικών…

«Στην πιο ωραία έκθεση έχουμε -φυσικά- τους πιο ωραίους καλλιτέχνες! Η ομάδα καλλιτεχνών είναι από τα κορυφαία συστατικά της έκθεσης, πρόκειται για μοναδικά εκλεκτικό μίγμα. Σκεφτόμουν: ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που ξεχωρίζω, ποιους θα ήθελα να δω μαζί σε μια έκθεση, αν δεν υπήρχαν περιορισμοί ποια θα ήταν η dream team; Και την έφτιαξα. Ευτυχώς και εκείνοι δέχτηκαν να συμμετάσχουν! Πρόκειται για μια ομάδα που δύσκολα θα συγκεντρωνόταν κάτω από άλλες συνθήκες. Δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά πεδία, έχουν διαφορετικό ύφος, βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της καριέρας τους (από διεθνώς γνωστοί μέχρι πρωτοεμφανιζόμενοι). Αυτό που τους ενώνει είναι ότι είναι όλοι εξαιρετικοί σε αυτό που κάνουν. Και οι φιγούρες της έκθεσής μου φυσικά. Το μαγικό βέβαια είναι ότι, μέσα από αυτή τη διαφορετικότητα προκύπτει απόλυτη αρμονία. Είναι απόλαυση να περπατήσεις την έκθεση».

Dimitra Marouda X Alexandra Kollaros

Μια περιγραφή σας για τη διαδικασία στησίματος, δημιουργίας της έκθεσης; Θα μοιραστείτε μαζί μας και ένα στιγμιότυπο της προετοιμασίας; Όποιο  σας έρθει πρώτο στον νου.

«Η έκθεση αυτή γεννάει από μόνη της ιδέες. Κάθομαι στον υπολογιστή μου με μία λίστα από δουλειές που πρέπει να γίνουν, και όσο κάνω δουλειές τόσο η λίστα μεγαλώνει, γιατί μου έρχονται συνεχώς νέοι εμπνεύσεις και δε μπορώ να αντισταθώ. Στη διάρκεια της προετοιμασίας, το ερώτημα που επανέρχεται είναι “Πώς θα γίνει αυτό ακόμη πιο ωραίο;» και όλο έρχεται κάτι να το απογειώσει περισσότερο. Έχω δώσει στον εαυτό μου λευκή επιταγή, το ελεύθερο να κάνει ότι θέλει: δεν υπάρχει άγχος, δε βρισκόμαστε στην πεπατημένη, στόχος είναι η μέγιστη απόλαυση. Με έχει εντυπωσιάσει πόσο υπέροχα κουμπώνει το ένα κομμάτι με το άλλο, υπάρχει αυτό που λένε flow. Οι συντελεστές κατάλαβαν αμέσως την ιδέα, την αγκάλιασαν και προχωράμε αρμονικά. Εννοώ, όλοι οι εμπλεκόμενοι: οι καλλιτέχνες, οι άνθρωποι της πινακοθήκης, το Οινοποιείο που μας προσφέρει το κρασί –έχουν υπέροχη αύρα, δε μου έχει ξανασυμβεί αυτό, η ροή μοιάζει με χορογραφία. Λέμε για πλάκα “περνάμε καλά και βγαίνει στο κοινό” αλλά εδώ θα γίνει αυτό, αλήθεια».

Dimitris Liossis X Alexandra Kollaros

Σκέψεις, συναισθήματα που θα συναντήσει ο επισκέπτης στην επαφή του με την έκθεση;

«“Η Πιο Ωραία Έκθεση” είναι φτιαγμένη για να ανεβάζει τη διάθεση του επισκέπτη. Το πρώτο πράγμα που θα του συμβεί, λοιπόν, είναι ότι θα ελαφρύνει η διάθεση του, θα αισθανθεί καλά! Θα εισπράξει την καλή ενέργεια των έργων, των δημιουργών, των καλών προθέσεων πίσω από όλο το εγχείρημα. Για όποιον ενδιαφέρεται να το ψάξει παραπάνω, τα έργα έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης, δε χρειάζονται ωστόσο ειδικές γνώσεις και ευαισθησίες για να τα απολαύσεις: είναι άμεσα αντιληπτά και απευθύνονται σε όλους. Τα έργα θα σου μιλήσουν, θες δε θες, και θα σου πουν κάτι ωραίο. Ο θεατής θα αισθανθεί ευεξία και χαρά, σαν να συνάντησε έναν καλό φίλο που του χτύπησε τον ώμο και είπε “πάμε να πιούμε μια μπίρα (κρασί, ένα καλό malt, ό,τι θέλει τέλος πάντων –είπαμε απευθυνόμαστε σε όλους!) και να περάσουμε καλά”».

Chris Hawtin X Alexandra Kollaros

Τριάντα χρόνια ζείτε μέσα στην καρδιά της Τέχνης. Όταν το μυαλό σας επικεντρώνεται  σε αυτή τη διαδρομή σας… θα μας πείτε κάποιες από τις  σκέψεις, τις εικόνες, τα συναισθήματα που κυριαρχούν;

“Γνωρίζω τον κόσμο της τέχνης καλά, με γοήτευσε πολύ και έτσι φρόντισα να τον εξερευνήσω από όλες τις πιθανές γωνίες, και συνεχίζω χωρίς να επαναπαύομαι. Παραμένω ενθουσιώδης, γεμάτη περιέργεια και ευγνωμοσύνη για τα δώρα που παίρνω από τη δουλειά μου. Αυτά τα δώρα προσπαθώ να τα δώσω πίσω, να τα μοιραστώ με τον κόσμο, μέσα από τα πράγματα που δημιουργώ –είτε πρόκειται για έργα, είτε για βιβλία, είτε για εκθέσεις, κεραμικά, οτιδήποτε βγαίνει από τα “χέρια” μου. Μου αρέσει να κάθομαι στην άκρη στο σύννεφό μου και να σκαλίζω – πώς μπορεί να γίνει αυτό, πώς να γίνει το άλλο, πώς θα πάμε παρακάτω, πώς θα κάνουμε τη ζωή έστω και λίγο πιο ωραία σήμερα, μέσα από τα πράγματα που φτιάχνουμε;»

CACAO ROCKS X Alexandra Kollaros

Κάποια σημεία που θεωρείτε σταθμούς στην καλλιτεχνική σας πορεία;

«Είχε πολλούς καλούς σταθμούς –σαν το μετρό στο Λονδίνο! Τι να πρωτοδιαλέξεις; Ξεκίνησα τυπώνοντας τις δικές μου συλλογές υφασμάτων στην Αγγλία – τις είχα ονομάσει Alexandra Prints –από την πρώτη στιγμή, η ντοπαμίνη ήταν στα ύψη. Η συνεργασία και η στενή συναναστροφή μου με τη βρετανική σκηνή στα μέσα της δεκαετίας του ’90 μου έδωσε άλλο επίπεδο προοπτικής και γνώσης. Το artAZ οπωσδήποτε, η πρώτη σοβαρή online πλατφόρμα τέχνης στην Ελλάδα –το 2007 που τη φτιάξαμε δεν υπήρχε τίποτα σχετικό, ήταν μπροστά ακόμη και για τα διεθνή δεδομένα, έπιασε αμέσως και σηματοδότησε μία νέα εποχή. Η ΕΚΠΛΗΞΗ, η πιο δημοφιλής εικαστική φιλανθρωπική εκστρατεία –μας έφερε σε επαφή με εκατοντάδες καλλιτέχνες και ωφέλησε εκατοντάδες συνανθρώπους μας. Πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να νιώθει ευτυχία εξαιτίας της δουλειάς, είμαι τυχερή».

Constantine Vraziotis X Alexandra Kollaros

Θα μοιραστείτε μαζί μας κάποια αγωνία σας;

«Με προβληματίζει που βλέπω να χάνεται η αναζήτηση της ποιότητας, η σημασία στη λεπτομέρεια, να βλέπω ανορθόγραφα δελτία τύπου, να υφαρπάζονται αυτούσια ιδέες άλλων, η έλλειψη ηθικής στον χώρο της τέχνης. Ίσως αυτού του είδους οι αγωνίες υπογραμμίζουν απλά ότι μεγαλώνω! Η βασική μου αγωνία, λοιπόν, είναι να έχω τον χρόνο να κάνω όλα τα πράγματά που θέλω πραγματικότητα, να μάθω περισσότερα, να φτιάξω περισσότερα, να μοιραστώ με τον κόσμο όσα περισσότερα μπορώ».

X Alex Kollaros x John Bicknell

Να κλείσουμε με μια ευχή σας;

«Εύχομαι η καθημερινότητα όλων μας να είναι τόσο χαρούμενη όσο “Η Πιο Ωραία Έκθεση”!»

«Η Πιο Ωραία Έκθεση»

Οι Καλλιτέχνες: Γιάννης Αδαμάκης, Εβελίνα Βιέρρου, Ιάκωβος Βολκώβ, Κωνσταντίνος Βραζιώτης, Τάκης Γερμενής, Itsmi, Cacao Rocks, Chris Hawtin, Βασίλης Καρακατσάνης, Βασίλης Καρούκ, Ελένη Καστρινογιάννη, Νίκος Λαγός, Δημήτρης Λιόσης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Δήμητρα Μαρούδα, Ελεάννα Μαρτίνου, Λίλα Μπελιβανάκη, Ισαβέλλα Μπενέκου, John Bicknell, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Ιόλη Ξιφαρά, Κατερίνα Παπαζήση, Paraskevi, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Φωτεινή Σκανδάμη, Δανάη Στράτου, Δημήτρης Τάταρης, Μανώλης Χάρος + Αλεξάνδρα Κολλάρου