© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Σαμέλη, με τίτλο «Σταλακτίτες Ψυχής», εγκαινιάζεται σήμερα, Τρίτη 18 Ιουνίου, 7 το απόγευμα με 10.30 το βράδυ, στο «Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή» [Κασσαβέτη 18 , Κηφισιά].
Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως το Σάββατο 22 Ιουνίου, ήταν μια καλή αφορμή για συζήτηση με την Ελληνίδα αρχιτέκτων και ζωγράφο.
«Stalactites of Soul» – «Σταλακτίτες Ψυχής» είναι ο τίτλος της νέας σας ατομικής έκθεσης και σίγουρα είναι ένας πολύ ιδιαίτερος τίτλος. Πώς τον επιλέξατε και τι σημαίνει για εσάς;
«Οι σταλακτίτες ως γνωστόν είναι ένα κράμα κρυστάλλινο που προέρχεται από το νερό, που αποτελεί πηγή ζωής και ένα άλας το ανθρακικό ασβέστιο. Αυτό το σύμπλεγμα όχι μόνο χαρακτηρίζεται από την στερεότητά του άρα τη διάρκειά του, αλλά θεωρείται ότι προκαλεί στον άνθρωπο χαλάρωση, μείωση του στρες, δημιουργία θετικών συναισθημάτων. Έτσι για μένα, πηγή ζωής σαν το νερό, αποτελεί η έμπνευση για δημιουργία που με κατακλύζει συχνά και με εργαλείο τη σπάτουλα, τα χρώματα και ένα καμβά, με κάνουν να δημιουργώ ένα έργο που στόχο του έχει να μεταδώσει στον θεατή γαλήνη, ηρεμία, ευδαιμονία, χαρά και ολοκλήρωση.»
Επιλέγετε για δεύτερη φορά να παρουσιάσετε ατομική σας έκθεση στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή. Γιατί;
«Διότι οι ιδιοκτήτες του Εικαστικού Ιδρύματος Τσιχριτζή είναι αξιόλογοι συλλέκτες και με πολλή αγάπη για την τέχνη και έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν έναν χώρο άκρως φιλόξενο με μεγάλες αίθουσες όπου αιωρείται πολύ ωραία αύρα.»
Από την αρχιτεκτονική στη ζωγραφική. Υπάρχει σύνδεση και ποια στοιχεία της πρώτης σάς βοήθησαν να ασχοληθείτε ή να προχωρήσετε στη ζωγραφική;
«Οι σπουδές αρχιτεκτονικής σε οδηγούν αβίαστα στο να εισχωρήσεις σ’ έναν κόσμο γεωμετρικό και πολυποίκιλα ενδιαφέροντα. Ξεκινώντας τις σπουδές μου, πολύ γρήγορα, ξεπήδησε από μέσα μου μία γεμάτη πάθος ανάγκη να ζωγραφίζω και να εκφράζω τα συναισθήματά μου και τις εικόνες της ψυχής μου (τους σταλακτίτες της ψυχής μου), πάνω στον καμβά.»
Η ιστορικός Τέχνης κ. Μαρία Μιγάδη σημειώνει ότι στα έργα σας «καθρεπτίζεται η σοφία των συναισθημάτων και οι πραγματικές αξίες της ζωής». Ποια συναισθήματα σας γεννούν την έμπνευση και το κίνητρο να ζωγραφίσετε και ποιες είναι οι αξίες της ζωής που θέλετε να δώσετε μέσα από αυτά;
«Η έμπνευση έρχεται ξαφνικά και με γεμίζει με την ανάγκη για δημιουργία, πολύ συχνά όταν έχω έντονα συναισθήματα χαράς και αισιοδοξίας. Γενικά είμαι αισιόδοξο άτομο και πιστεύω πολύ στην αξία της αγάπης. Γι’ αυτό ελπίζω μέσα από τα έργα μου να γεμίζει ο θεατής με όμορφα, γεμάτα χαρά και ηρεμία συναισθήματα. Αγάπη, Σεβασμός, Εντιμότητα είναι οι τρεις αξίες της ζωής που θέλω να υπηρετώ.»
Έχετε παρουσιάσει έργα σας και στο εξωτερικό. Διαπιστώσατε διαφορές στον τρόπο αντιμετώπισης και παρουσίασης της Τέχνης στο εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα;
«Ο σεβασμός στην Τέχνη είναι πάντα ο ίδιος. Το πλεονέκτημα για τον καλλιτέχνη που εκθέτει στο εξωτερικό είναι ότι γνωρίζεται με ανθρώπους απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και μπορεί να γίνει ευρέως γνωστός πολύ πιο γρήγορα σε όλο τον κόσμο.»
Ποια σχόλια ακούτε συνήθως για τα έργα σας;
«Κατά κανόνα μου λένε ότι τα έργα μου τους ταξιδεύουν σ’ έναν κόσμο ευτυχίας, ηρεμίας και χαράς και ακούω πολύ θετικά σχόλια για την τεχνοτροπία μου όπου εκφράζουν έκπληξη και θαυμασμό για το πως δημιουργώ το έργο χωρίς κανένα προσχεδιασμό και μόνο με την χρήση της σπάτουλας την οποία χειρίζομαι με έξι διαφορετικούς τρόπους.»
Φεύγοντας από τη νέα σας έκθεση τι είναι εκείνο που θέλετε να έχει εισπράξει ο θεατής – επισκέπτης;
«Να φύγει με χαμόγελο και με μία αίσθηση ελευθερίας και χαλάρωσης. Να έχει μέσα του μόνο θετικές σκέψεις καθώς η πιο μεγάλη μου επιθυμία είναι να δίνω χαρά και ευδαιμονία.»
Υπάρχουν επόμενα σχέδια ή επόμενες εκθέσεις ή στόχοι σχετικά με τη ζωγραφική που θέλετε να εκπληρώσετε;
«Αυτή τη στιγμή έχω επικεντρωθεί στην ατομική μου έκθεση που θα ξεκινήσει αύριο. Έχω πολλά σχέδια για το μέλλον. Αισθάνομαι την επιθυμία να δημιουργώ ακατάπαυστα καινούργια έργα ανάλογα με την έμπνευσή μου και με την τεχνοτροπία μου να δημιουργώ καινούργιες εικόνες.»