© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, η Sianti Gallery παρουσιάζει σήμερα, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, το βιβλίο της συγγραφέως Ελένης Τσαλδίρη «Η Μεγάλη Νίκη της Ζωής», ένα παραμύθι – ύμνος στα παιδιά που δίνουν μάχη για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες του παιδικού καρκίνου [Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα].
«Η Μεγάλη Νίκη της Ζωής» είναι μια ιστορία που με ποιητικό τρόπο προβάλλει τη δύναμη της παιδικής ψυχής, την αφέλεια, την αθωότητα, την πίστη, την αγάπη και την υπομονή μπροστά σε δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το βιβλίο προλογίζει η αείμνηστη Μαριάννα Βαρδινογιάννη και αυτό του δίνει όραμα και ελπίδα προσφοράς.
Στην εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στο Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» θα απευθύνει χαιρετισμό ένας εκπρόσωπος του Συλλόγου, ενώ η ψυχολόγος Μαρία Κούκνη θα μιλήσει για το πώς η Τέχνη λειτουργεί θεραπευτικά στα παιδιά που νοσούν από ανίατες ασθένειες. Η παρουσίαση του βιβλίου θα πλαισιωθεί από θεατρική παράσταση, στην οποία η Νόνη Play και η ομάδα της θα δραματοποιήσουν το παραμύθι. Τέλος, η συγγραφέας Ελένη Τσαλδίρη θα επικοινωνήσει διαδραστικά με τα παιδιά, μέσα από εικόνες.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την κλήρωση του έργου του Θανάση Λάλα «Ακροβάτες της χαράς», ο οποίος το δώρισε για τη λαχειοφόρο που ξεκίνησε με τα εγκαίνια της καθιερωμένης εορταστικής έκθεσης «Μικρά Ζωγραφικά Έργα 2023-2024» τον Δεκέμβριο και στις 2 Φεβρουαρίου ένας τυχερός θα το αποκτήσει. Όλα τα έσοδα της λαχειοφόρου θα δοθούν την ίδια μέρα σ’ έναν εκπρόσωπο του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» για την ενίσχυση των αναγκών του Συλλόγου.
Για την εκδήλωση μας μίλησαν ο Θανάσης Λάλας και η art director της Sianti Gallery Βασιλική Σιαντή.
Θανάσης Λάλας: «…η Τέχνη πρέπει να στέκεται πάντα πλάι στον άνθρωπο…»
Κύριε Λάλα, γιατί συμμετέχετε σε μία φιλανθρωπική δημοπρασία προσφέροντας ένα έργο σας;
Θ.Λ.: «Με ενδιέφερε πάντα ο σκοπός! Νιώθω ότι δε ζούμε για τους εαυτούς μας, πιστεύω ότι η σχέση μας με τους άλλους δημιουργεί το πραγματικό μέγεθος κάθε πράξης μας. Επίσης, νιώθω ότι το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον της δουλειάς του καθενός μας, παίρνει διαστάσεις, μεγαλύτερες ή μικρότερες, από τους αποδέκτες του. Γι’ αυτό και νιώθω ότι η Τέχνη πρέπει να στέκεται πάντα πλάι στον άνθρωπο και περισσότερο πλάι στον άνθρωπο που παλεύει να κερδίσει λίγο ακόμα χρόνο ζώντας την περιπέτεια της ζωής! Θέλω να βλέπω τα πονεμένα πρόσωπα να χαμογελούν. Για μένα αυτός είναι ο πραγματικός πλούτος της ζωής».
Ζούμε σε μια εποχή που ακόμα και η τέχνη επιβεβαιώνει την αξία της μέσα από τις πωλήσεις; Πολλοί καλλιτέχνες μαραζώνουν αν δεν έχουν τις πωλήσεις που έχουν άλλοι…
Θ.Λ.: «Αυτό που λέτε ισχύει, αλλά πρέπει να κατανοήσετε ότι οι καλλιτέχνες σήμερα, αλλά και πάντα -εκτός από κάποιους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού- ζουν πολύ δύσκολα, και αυτό επηρεάζει και το έργο τους. Κάποιοι επιβιώνουν με ‘’τραύματα’’ ανεπανόρθωτα, άλλοι τα εγκαταλείπουν. Η Τέχνη είναι τρόπος ζωής. Ο καλλιτέχνης απαιτεί τα στοιχειώδη για να ονειρευτεί και να δημιουργήσει. Θέλει αφοσίωση και η αφοσίωση θέλει κάποια βασικά προβλήματα επιβίωσης λυμένα. Βέβαια θα μου πείτε ότι υπάρχουν σήμερα σημαντικοί καλλιτέχνες που τα έργα τους τους έχουν εξασφαλίσει μια άνετη ζωή και πέφτουν σε κατάθλιψη γιατί το έργο τους δε θα πουληθεί όσο ενός άλλου. Αυτοί έχουν απομακρυνθεί από την ουσία της δουλειάς τους. Μαραζώνουν από ευτυχία που αγοράζεται φτηνά. Όλα τα έχει το σαλόνι της Τέχνης. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε νομίζω, είναι ότι η Τέχνη δεν κρίνεται από ειδικούς αλλά από τους απλούς θεατές που έχουν ανοιχτά τα μάτια τους σε εγρήγορση τις αισθήσεις τους να τους κατακτήσει το έργο. Δεν περιφρονώ την ακαδημαϊκή προσέγγιση της Τέχνης αλλά δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος που δημιουργεί ένας καλλιτέχνης.»
Τα Μουσεία και οι Γκαλερί είναι αποθήκες έργων Τέχνης;
Θ.Λ.: «Δεν μπορεί να είμαστε αφοριστικοί. Είναι οι μόνοι χώροι που μπορεί να δει κάποιος την παραγωγή κάποιου. Οι μόνοι χώροι μαζί με τους τοίχους των δρόμων».
Με την φιλανθρωπία δεν υπό καταστείτε το κράτος και τις υποχρεώσεις του;
Θ.Λ.: «Αν λειτουργούσε το κράτος δε θα είχε καμμιά σημασία η φιλανθρωπία. Και για ανθρώπους που έχουν κερδίσει πολλά χρήματα είναι ένας τρόπος έστω και αργά να επιστρέψουν ένα μέρος των υπερ-κερδών τους σε αυτούς που το έχουν πολύ ανάγκη».
Βασιλική Σιαντή: «Η Tέχνη και η προσφορά μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά»
Κυρία Σιαντή, τι σας οδήγησε στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης;
Β.Σ.: «Η μεγάλη αγάπη που έχω για τα παιδιά και η ανάγκη μου να προσφέρω. Η Tέχνη και η προσφορά μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά ακόμα και σε μεθόδους έξω από το στενό πλαίσιο της έννοιας του κατεστημένου.
Στην εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου με τη λαχειοφόρο, που οργανώσαμε προσφέροντας ένα ζωγραφικό έργο του Θανάση Λάλα, θέλουμε να ενισχύσουμε την έρευνα για τον παιδικό καρκίνο. Και με τον τρόπο αυτό να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη.
Θέλοντας και εμείς οι ίδιοι να περάσουμε όμορφα στην εκδήλωση αλλά και ο κόσμος, θα παρουσιαστεί το παραμύθι “Η μεγάλη νίκη της Ζωής” της Ελένης Τσαλδίρη, το οποίο έχει προλογίσει η αείμνηστη Μαριάννα Βαρδινογιάννη και θα πλαισιωθεί από θεατρικό εικαστικό δρώμενο για τα παιδιά.
Πρόκειται για μια ιστορία που με ποιητικό τρόπο προβάλλει την δύναμη της παιδικής ψυχής, την αφέλεια, την αθωότητα, την πίστη, την αγάπη και την υπομονή μπροστά σε δύσκολες συνθήκες».
Γιατί διαλέξατε έργο του Θανάση Λάλα;
Β.Σ. «Με τον Θανάση Λάλα εκτός από χρόνια επαγγελματικής σχέσης, έχουμε μια σχέση αγάπης και φιλίας ξέροντας πόσο πολύ τον ενδιαφέρει και τον ίδιο η προσφορά. Θεωρώ επίσης ότι το έργο του προσφέρει χαρά και αποπνέει μία αισιοδοξία σε όποιον θα έχει την τύχη να το αποκτήσει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίος και ο τίτλος του έργου ‘’Ακροβάτες της χαράς’’. Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να διαλέξω κάποιον πιο κατάλληλο για μία τέτοιου είδους φιλανθρωπική δράση. Άλλωστε, με τον Θανάση το 2018 είχαμε διοργανώσει την έκθεση “HE(ART)” με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας της καρδιάς ενισχύοντας και πάλι τον σύλλογο “Ελπίδα”».
Το έργο σας αυτό θα επεκταθεί και σε άλλες αντίστοιχες δραστηριότητες;
Β.Σ.: «Προφανώς και αυτή η δράση δεν γίνεται μόνο μέσα στο πλαίσιο της στερεότυπης γιορτινής φιλανθρωπίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια στηρίζουμε τα ‘’Παιδικά Χωριά SOS’’ προσφέροντας κάθε χρόνο ένα έργο μέσω λαχειοφόρου με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν στον σύλλογο στηρίζοντας τις ανάγκες του. Φέτος, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου αποφασίσαμε με τον ίδιο τρόπο να στηρίξουμε τον σύλλογο «Ελπίδα» κάτι που είχαμε ξανακάνει και το 2018. Όπως αντιλαμβάνεστε, για εμάς η Τέχνη είναι Προσφορά με θεραπευτική επίδραση σε μικρούς και μεγάλους. Γι’ αυτό και τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα για παιδιά είναι κατεξοχήν δράση της γκαλερί μας ενταγμένα στην ετήσια διοργάνωση των εκθέσεων μας».